The Malaysia Post

Bersedia untuk Ekstravaganza Bola Sepak: 6 Fakta Piala Dunia Wanita FIFA 2023!

Hai, peminat bola sepak! Bersiap sedia untuk pertarungan epik kerana edisi kesembilan Piala Dunia Wanita FIFA akan bermula! Dari 20 Julai hingga 20 Ogos, Australia dan New Zealand akan menganjurkan festival bola sepak wanita antarabangsa selama sebulan. Jadi, mari kita selami aksi tersebut dan ketahui semua butiran menarik yang perlu anda ketahui!

#1. Negara Tuan Rumah dan Stadium

Kali ini, Piala Dunia Wanita akan diadakan di dua negara hebat: Australia dan New Zealand. Bersedia untuk menyaksikan keseronokan merentasi sepuluh stadium di sembilan bandar yang meriah. Sydney mengambil perhatian dengan bukan hanya satu, tetapi dua venue: Stadium Bola Sepak Sydney dan Stadium Australia yang ikonik, yang juga akan menganjurkan perlawanan akhir yang mendebarkan itu.

#2. Pasukan Layak

Sebanyak 32 pasukan dari wilayah berbeza telah mendapat tempat dalam kejohanan berprestij ini. Mari kita beri kata-kata kepada beberapa pasukan yang layak! Dari AFC (Asia), kita mempunyai Australia, China, Jepun, Filipina, Korea Selatan dan Vietnam. CAF (Afrika) dengan bangganya diwakili oleh Maghribi, Nigeria, Afrika Selatan dan Zambia.

CONCACAF (Amerika Utara dan Tengah dan Caribbean) melahirkan Kanada, Costa Rica, Haiti, Jamaica, Panama dan Amerika Syarikat. CONMEBOL (Amerika Selatan) mempamerkan Argentina, Brazil dan Colombia. OFC (Oceania) dengan bangganya mempersembahkan New Zealand.

Dan akhir sekali, UEFA (Eropah) mempersembahkan Denmark, England, Perancis, Jerman, Itali, Belanda, Norway, Portugal, Republik Ireland, Sepanyol, Sweden dan Switzerland. Fuh! Itu adalah banyak bakat!

#3. Perlawanan Pembukaan dan Peringkat Kumpulan

Tandai kalendar anda untuk 20 Julai! Perlawanan sulung itu akan menyaksikan pertembungan antara New Zealand dan Norway di Eden Park di Auckland, serta perlawanan antara Australia dan Republik Ireland di Stadium Australia di Sydney.

Peringkat kumpulan akan diteruskan selama dua minggu, berakhir pada 3 Ogos. Bersedialah untuk pesta bola sepak yang menarik dengan tiga hingga empat perlawanan setiap hari dalam tempoh ini!

Baca lagi | Fifa menambah had skuad kepada 26 untuk Piala Dunia

#4. Peringkat Kalah Mati dan Pemenang Lalu

Selepas hari rehat yang sewajarnya pada 4 Ogos, peringkat kalah mati akan bermula, yang membawa kepada perlawanan akhir besar pada 20 Ogos.

Setiap kumpulan yang mana dua pasukan berada pada kedudukan teratas akan layak ke pusingan 16. Perlawanan akan menampilkan pertarungan mendebarkan antara kumpulan pemenang dan naib juara.

Ia adalah pertarungan kalah mati yang anda tidak mahu ketinggalan!

Sekarang, mari kita lakukan perjalanan pantas ke lorong ingatan. AS memegang mahkota sebagai pasukan paling berjaya, setelah merangkul kejuaraan empat kali, termasuk kempen kemenangan mereka pada 2019.

Jerman mengikuti rapat di belakang dengan dua kemenangan pada 2007 dan 2011.

Norway dan Jepun juga pernah menang pada masa lalu, membuktikan kebolehan mereka di pentas dunia.

#5. The Frontrunners dan Hadiah Wang

Apabila kejohanan semakin hampir, jangkaan untuk pasukan kegemaran semakin memanas! Penyandang juara, AS, adalah pendahulu yang jelas, kini menduduki tempat pertama di dunia. Pantau England, juara Eropah semasa, yang dijangka membuat gelombang dalam edisi ini.

Bagaimanapun, kecederaan telah melanda mereka, dengan pemain utama seperti Beth Mead, Fran Kirby, dan kapten Leah Williamson diketepikan.

Baca lagi | Messi menewaskan Mbappe untuk Hadiah Terbaik Fifa, Putellas Dakwa Anugerah Wanita

Dan jangan lupa tentang Jerman, menduduki tempat kedua di seluruh dunia, walaupun kekalahan kepada Brazil baru-baru ini mungkin melemahkan semangat mereka.

Akhir sekali, mari kita bercakap tentang hadiah! Presiden FIFA Gianni Infantino telah membuat pengumuman mengenai peningkatan besar dalam pemberian hadiah wang untuk edisi Piala Dunia Wanita 2023 kali ini, dengan keseluruhannya berjumlah $110 juta.

Walaupun ia merupakan lonjakan ketara daripada $30 juta edisi sebelumnya, ia masih kurang berbanding $440 juta yang dianugerahkan pada Piala Dunia lelaki 2022.

#6. Tempat Menangkap Tindakan

Memandangkan anda sudah tidak sabar untuk menyaksikan aksi hebat bola sepak ini, anda mungkin tertanya-tanya di mana anda boleh menonton semua perlawanan yang menggembirakan. Jangan takut! Pergi ke livesoccertv.com untuk penyenaraian global butiran siaran.

Sediakan popcorn anda dan sorakan pasukan kegemaran anda dari keselesaan rumah anda atau sertai riuh rendah orang ramai di stadium!

Jadi, ambil jersi anda, kumpulkan rakan anda dan bersedia untuk pengembaraan yang mendebarkan ketika Piala Dunia Wanita FIFA 2023 berlangsung. Mari mulakan permainan!

Read Previous

Sultan Selangor Anggap Sanusi Hina Institusi Diraja

Read Next

Tragedi Di Jambatan Crimean Rusia: Dua Maut dan Seorang Cedera

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.