The Malaysia Post

Sultan Selangor Anggap Sanusi Hina Institusi Diraja

Pada 17 Julai 2023, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, menganggap kenyataan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor, sebagai menghina institusi diraja. Sultan Sharafuddin berpendapat bahawa kenyataan Muhammad Sanusi juga mempersoalkan kewibawaan baginda dalam memilih menteri besar.

Tindakan Sultan Sharafuddin dalam Menangani Kontroversi Ini

Datuk Mohamad Munir Bani, Setiausaha Sulit Sultan Selangor, mengungkapkan bahawa Sultan Sharafuddin sangat menghargai tindakan Ahli-Ahli Dewan di-Raja Selangor yang telah membuat laporan polis terhadap Muhammad Sanusi. Sultan Sharafuddin juga merasa terharu dengan sokongan yang diberikan oleh Ahli-Ahli Dewan di-Raja Selangor dan semua pihak yang menyokong baginda.

Baca lagi | PAS Kedah: Serangan Politik Terhadap Sanusi Akan Kembali Melanda PH-BN

Menyedari keseriusan isu ini, Sultan Sharafuddin telah mengambil tindakan untuk membincangkannya. Baginda telah bertemu dengan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Ahmad Yunus Hairi, untuk membincangkan isu ini. Sultan Sharafuddin juga telah mengadakan pertemuan dengan Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan, di Istana Bukit Kayangan, Shah Alam, pada hari ini.

Reaksi Pejabat Diraja Selangor dan Laporan Polis: Penghinaan Institusi Diraja Selangor

Pejabat Diraja Selangor menyatakan melalui Facebook bahawa kenyataan yang dibuat oleh Muhammad Sanusi dianggap menghina institusi diraja Selangor. Sultan Sharafuddin sangat prihatin dengan perkembangan ini dan mempertimbangkan tindakan selanjutnya yang perlu diambil bagi menangani isu ini.

Laporan Polis oleh Ahli-Ahli Dewan Diraja Selangor

Beberapa Ahli-Ahli yang merupakan Dewan Diraja Selangor, termasuklah Datuk Emran Kadir, serta Tan Sri Ambrin Buang, juga Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa, Tan Sri Mohd Zawawi Salleh, dan disertai oleh Datuk Mohammed Khusrin Munawi, telah pun membuat laporan polis di Balai Polis Seksyen 6, yang terletak di Shah Alam, pada Jumaat lalu. Tindakan ini menunjukkan betapa seriusnya isu ini dianggap oleh mereka dan keinginan mereka untuk menjaga maruah dan kewibawaan institusi diraja Selangor.

Tindakan Selanjutnya yang Akan Diambil oleh Sultan Sharafuddin

Sultan Sharafuddin, sebagai pemimpin tertinggi dan penjaga institusi diraja Selangor, sedang mempertimbangkan tindakan yang perlu diambil untuk menangani situasi ini. Isu ini masih dalam proses penyelesaian dan Sultan Sharafuddin akan memastikan bahawa tindakan yang diambil seterusnya akan memelihara maruah dan kewibawaan institusi diraja Selangor.

Baca lagi | “Rakyat boleh nilai sendiri” – Sanusi

Harapan Masyarakat Selangor dan Malaysia

Dengan perkembangan terkini ini, masyarakat Selangor dan Malaysia secara keseluruhannya menantikan keputusan dan tindakan lanjut dari Sultan Sharafuddin dalam menangani isu ini. Baginda diharapkan akan memastikan keadilan dan kestabilan institusi diraja Selangor serta memastikan penghormatan yang setimpal terhadap institusi diraja dijaga dengan sempurna.

Read Previous

Prestasi Membanggakan Wendy-Dhabitah Di Kejuaraan Akuatik Dunia

Read Next

Bersedia untuk Ekstravaganza Bola Sepak: 6 Fakta Piala Dunia Wanita FIFA 2023!

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.