The Malaysia Post

Penyiasat SPRM: Najib menggunakan kuasa sebagai PM untuk mengarahkan laporan audit 1MDB diubah, melindungi dirinya daripada tindakan sivil, jenayah

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak menggunakan kuasanya untuk mengarahkan supaya perubahan dibuat pada 2016 kepada laporan audit ketua juruaudit besar mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sebelum ia boleh diberikan kepada Jawatankuasa Kira-kira Awam badan pemerhati parlimen dwipartisan, penyiasat dengan kata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini.

Pegawai Penguatkuasa Kanan SPRM Haniff Lami berkata demikian sebagai saksi pendakwaan ke-16 dalam perbicaraan rasuah terhadap Najib berhubung dakwaan mengganggu laporan audit 1MDB.

Haniff adalah pegawai penyiasat untuk kes ini, di mana Najib dibicarakan kerana didakwa menyalahgunakan kuasanya untuk kepuasan diri dan di mana bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy bersama-sama dibicarakan kerana didakwa bersubahat dengan Najib dalam melakukan kesalahan yang didakwa.

“Berdasarkan siasatan saya, tertuduh kedua dalam kes ini, telah menggunakan kuasanya sebagai perdana menteri dan menteri kewangan ketika itu dengan mengarahkan supaya laporan audit 1MDB dipinda sebelum boleh dibentangkan di Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC). pada 24 Februari 2016. Bagi Arul Kanda Kandasamy (tertuduh pertama), dia telah bersubahat dengan tertuduh kedua dalam kes ini,” kata Haniff kepada Mahkamah Tinggi hari ini

Dalam menyimpulkan siasatan yang telah ditemui dalam kes ini, Haniff berkata Najib telah mengarahkan setiausaha sulit utama perdana menteri ketika itu Tan Sri Shukry Mohd Salleh untuk mendapatkan laporan audit 1MDB dan memberikan salinan kepada Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB ketika itu Arul Kanda untuk pemeriksaan dibuat.

Haniff berkata siasatan menunjukkan Najib telah mengarahkan mesyuarat di pejabatnya di Putrajaya pada 22 Februari 2016 yang dihadiri bekas ketua juruaudit negara Tan Sri Ambrin Buang dan mendiang ketua setiausaha kerajaan Tan Sri Ali Hamsa.

Haniff berkata bahawa Najib dalam mesyuarat itu mengarahkan Ali mengadakan mesyuarat penyelarasan antara Jabatan Audit Negara (NAD) dan Arul Kanda untuk membincangkan perkara-perkara yang dia “tidak berpuas hati” dalam laporan audit 1MDB NAD, dan Najib juga berkata demikian. Laporan audit 1MDB tidak boleh dicetak sehingga dia memberi kebenaran.

Haniff berkata Ali kemudiannya mengadakan mesyuarat pada 24 Februari 2016 yang dihadiri Arul Kanda, dan mesyuarat ini menyebabkan pindaan dibuat kepada laporan audit 1MDB ke atas empat perkara, termasuk kewujudan dua penyata kewangan berbeza untuk 1MDB bagi tahun 2014. , dan kehadiran Low Taek Jho dalam satu mesyuarat.

Selepas mesyuarat itu, laporan audit 1MDB ketua juruaudit negara yang dibentangkan kepada PAC pada 4 Mac 2016 dan 7 Mac 2016 adalah laporan yang “telah dipinda selepas perintah tertuduh kedua,” katanya.

“Hasil siasatan saya menunjukkan ia dilakukan oleh tertuduh pertama dan tertuduh kedua untuk melindungi diri mereka daripada sebarang tindakan sivil atau jenayah berkaitan operasi 1MDB,” katanya.

Dalam perbicaraan ini

Najib dituduh sebagai perdana menteri ketika itu dan kemudiannya menteri kewangan menyalahgunakan kedudukannya antara 22 Februari 2016 dan 26 Februari 2016 untuk menerima kepuasan diri dalam bentuk perlindungan daripada tindakan sivil atau jenayah atas peranannya dalam pengendalian operasi 1MDB, dengan mengarahkan pindaan kepada laporan ketua juruaudit mengenai 1MDB – yang telah pun dimuktamadkan dan sedia untuk dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) badan pemantau parlimen – sebelum akhirnya dibentangkan kepada PAC.

Baca Lagi | Penyiasat SPRM: Najib menggunakan kuasa sebagai PM untuk mengarahkan laporan audit 1MDB diubah, melindungi dirinya daripada tindakan sivil, jenayah

Perbicaraan di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan dijadualkan disambung semula pada 18 Ogos.

Read Previous

Percubaan sistem visa asing: Membongkar pembayaran tunai daripada UKSB melibatkan jutaan dolar Singapura kepada Ahmad Zahid

Read Next

BNM berkata dimaklumkan tentang pelanggaran data iPay88 akhir bulan lepas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.