The Malaysia Post

Percubaan sistem visa asing: Membongkar pembayaran tunai daripada UKSB melibatkan jutaan dolar Singapura kepada Ahmad Zahid

Dengan pihak pendakwaan merehatkan kesnya dalam kes Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi ― di mana dia didakwa menerima rasuah daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) berhubung pemberian sistem visa asing (VLN) ― minggu ini, subjek berulang melibatkan wang tunai bulanan bayaran ratusan ribu dolar Singapura telah menjadi pusat percubaan.

Pada permulaan perbicaraan Ahmad Zahid, pendakwa berhujah bekas menteri dalam negeri itu mengambil kesempatan daripada kedudukannya untuk mengaut faedah kewangan untuk dirinya dengan menerima rasuah dalam bentuk pelbagai mata wang asing daripada UKSB antara 2014 hingga 2018.

Mengikut pertuduhan, Ahli Parlimen Bagan Datuk itu didakwa menerima rasuah sebagai bayaran dan dorongan untuk mengekalkan atau melanjutkan kontrak pelantikan UKSB dengan kerajaan untuk perkhidmatan yang diberikan kepada Kementerian Dalam Negeri.

Jadi berapakah jumlah yang diberikan kepada Ahmad Zahid setiap bulan dan di manakah ia berlaku dalam tempoh empat tahun? Inilah yang kita ketahui setakat ini mengenai pembayaran tunai yang dibuat oleh UKSB mengikut keterangan saksi dan lejar yang digunakan oleh UKSB untuk tujuan simpan kira pembayaran tunai yang dibuat kepada pelbagai ahli politik, kakitangan kerajaan dan Ahmad Zahid sendiri.

Malay Mail memberi anda butiran ringkas mengenai bayaran tunai yang diterima Ahmad Zahid berdasarkan keterangan saksi yang diberikan oleh saksi pendakwaan ke-18 ― penguatkuasa kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) V. Mahendran.

Bayaran tunai pertama pada Oktober 2014

Menurut keterangan saksi ke-15 pihak pendakwaan Harry Lee Vui Khiun, Ahmad Zahid sebelum ini menyatakan perlunya sumbangan bagi tujuan pembiayaan politik dan meminta bantuan dalam hal berkaitan Umno selepas Lee mengenali pemimpin Umno itu sejurus selepas 13hb. pilihan raya umum pada Mei 2013.

Lee, yang juga bekas pengarah UKSB, telah menyatakan kepada mahkamah bahawa Ahmad Zahid secara jelas menyatakan sumbangan itu harus dibuat secara tunai dan dalam dolar Singapura tanpa menyatakan jumlah yang akan diberikan.

Pada Oktober 2014, bayaran tunai pertama UKSB ― berjumlah S$200,000 ― telah diberikan kepada Ahmad Zahid di kediaman peribadinya di Country Heights, Kajang Selangor.

Bayaran bulanan ini berterusan sehingga Februari 2015, di mana S$200,000/bulan awal dinaikkan kepada S$300,000/bulan atas permintaan Ahmad Zahid.

Peningkatan sebanyak S$100,000 sebulan kira-kira dua tahun kemudian

Dengan UKSB bersetuju dengan permintaan Ahmad Zahid untuk kenaikan itu, pembayaran tunai pertama S$300,000 telah dibuat pada April 2015.

Memandangkan tiada pembayaran dibuat pada Mac 2015, sejumlah S$600,000 telah dibayar kepada Ahmad Zahid pada April sebagai ganti untuk menggantikan bulan sebelumnya.

Bayaran bulanan sebanyak S$300,000 diteruskan sehingga Jun 2017 ― tempoh 29 bulan atau dua tahun lima bulan.

Walaupun UKSB telah terlepas beberapa pembayaran bulanan, jumlah tertunggak akan sentiasa diakaunkan untuk bulan berikutnya.

Kenaikan akhir pembayaran tunai sehingga S$520,000

Pada Julai 2017, jumlah yang dipersetujui sebanyak S$300,000 sekali lagi diminta oleh Ahmad Zahid untuk dinaikkan lagi berikutan pilihan raya umum akan datang pada 2018.

Bayaran tunai sebanyak S$520,000 telah dibayar kepada Ahmad Zahid secara bulanan dari Julai 2017 dan seterusnya sehingga Mac 2018 di mana pembayaran terakhir telah dihantar.

Sebelum ini telah didedahkan di mahkamah bahawa jumlah S$520,000 diperoleh daripada kira-kira RM10,000 setiap bahagian untuk 100 bahagian Umno yang ganjil selepas penukaran agama.

Tetapi tunggu, di manakah wang itu diberikan kepada Ahmad Zahid? Seperti yang telah kita sediakan, Ahmad Zahid bertemu dengan wakil UKSB di kediaman peribadinya di Country Heights, Kajang Selangor.

Ia juga kemudiannya ditubuhkan bahawa penghantaran dibuat kepada Ahmad Zahid serta di kediaman timbalan perdana menteri di Sri Satria, Putrajaya. Pada masa itu, Ahmad Zahid adalah timbalan perdana menteri.

Pada setiap pertemuan bulanan yang dijadualkan mengikut keselesaan Ahmad Zahid, yang biasanya berlangsung pada lewat malam, wang tunai dihantar kepada Ahmad Zahid di dalam sampul surat tanpa kehadiran mana-mana pelawat.

Penghantaran akan sentiasa dilakukan secara eksklusif oleh seorang, sama ada oleh Lee atau rakan pengarah UKSB Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani.

Bayaran sekali sahaja diberikan juga

Di samping bayaran tunai bulanan yang diterima Ahmad Zahid daripada UKSB, beberapa bayaran sekali sahaja telah dibuat oleh syarikat itu.

UKSB membuat sejumlah tujuh pembayaran sekali sahaja kepada Ahmad Zahid di kediaman peribadinya di Country Heights atas sebab tertentu dan tidak dinyatakan antara Jun 2015 dan Mac 2018.

Ia termasuk bayaran untuk sambutan Hari Raya, sambutan ulang tahun ke-71 Umno, sambutan hari lahir isteri Ahmad Zahid dan pilihan raya umum ke-14.

Secara keseluruhan, Ahmad Zahid menerima RM3.125 juta, 150,000 dolar Singapura, 15,000 dolar AS dan 15,000 Franc Swiss daripada majlis-majlis ini.

Ahmad Zahid menghadapi 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah S$13.56 juta (RM42 juta) daripada UKSB sebagai dorongan untuk dirinya sendiri atas kapasiti sebagai penjawat awam dan menteri dalam negeri ketika itu untuk menyambung kontrak syarikat itu sebagai pengendali The One Pusat Hentian (OSC) di China dan

Sistem VLN serta mengekalkan perjanjian untuk membekalkan peralatan sistem bersepadu VLN kepada syarikat yang sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Ahmad Zahid didakwa dengan tujuh lagi pertuduhan sebagai menteri dalam negeri yang memperoleh wang tunai S$1.15 juta, RM3 juta, CHF15,000 dan AS$15,000 daripada syarikat yang sama untuk dirinya berhubung dengan kerja rasminya.

Baca Lagi | Percubaan sistem visa asing: Membongkar pembayaran tunai daripada UKSB melibatkan jutaan dolar Singapura kepada Ahmad Zahid

Dia didakwa melakukan semua kesalahan itu di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya, dan Country Heights, Kajang, antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Read Previous

Kit Siang menuduh Najib ‘tangan tersembunyi’ dalam skandal LCS, mendesak kerajaan supaya RCI menempah pesalah

Read Next

Penyiasat SPRM: Najib menggunakan kuasa sebagai PM untuk mengarahkan laporan audit 1MDB diubah, melindungi dirinya daripada tindakan sivil, jenayah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.