The Malaysia Post

Pendakwaan menyerahkan kes pada perbicaraan rasuah sistem visa asing Zahid selepas memanggil 18 saksi

Pihak pendakwaan hari ini merehatkan kesnya selepas memanggil seramai 18 saksi dan mengemukakan lebih seratus dokumen di mahkamah dalam kes bekas menteri dalam negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi — di mana dia didakwa menerima rasuah daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB).

Timbalan pendakwa raya Datuk Raja Rozela Toran pagi ini memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini pihak pendakwaan menutup kesnya secara rasmi selepas saksi ke-18 dan terakhirnya, penguatkuasa kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) V. Mahendran, berundur dari kandang saksi.

Beliau juga berkata pihak pendakwaan juga akan menawarkan senarai 27 saksi yang boleh dipanggil Ahmad Zahid untuk memberi keterangan dalam pembelaannya, jika Mahkamah Tinggi memutuskan untuk memanggil Ahmad Zahid untuk membela diri.

Nama-nama yang dibacakan oleh Raja Rozela termasuk ketua eksekutif Pusat Jenayah Kewangan Negara Datuk Seri Mustafar Ali, pelbagai pengarah yang syarikatnya dikaitkan dengan UKSB dalam kontrak VLN, penyiasat SPRM, pengurup wang serta bekas dan pegawai kerajaan sedia ada.

Perbicaraan Ahmad Zahid bermula pada 24 Mei 2021.

Berikutan penutupan kes pendakwaan hari ini, Mahkamah Tinggi telah menetapkan 1, 2, 5, 6, 7 dan 8 September untuk hujahan lisan bagi kedua-dua pihak mengemukakan hujah akhir mereka di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Yazid Mustafa memutuskan sama ada pihak pendakwaan telah membuat kes prima facienya.

Keputusan pada akhir kes pendakwaan adalah sama ada terdapat kes yang mencukupi untuk Zahid dipanggil membela diri atau sama ada dia akan dibebaskan daripada pertuduhan itu.

Ahmad Zahid menghadapi 33 pertuduhan

menerima suapan berjumlah S$13.56 juta (RM42 juta) daripada UKSB sebagai dorongan untuk dirinya sebagai penjawat awam dan menteri dalam negeri ketika itu menyambung kontrak syarikat itu sebagai pengendali OSC. di China dan sistem VLN serta mengekalkan perjanjian untuk membekalkan peralatan sistem bersepadu VLN kepada syarikat yang sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Baca Lagi | Pendakwaan menyerahkan kes pada perbicaraan rasuah sistem visa asing Zahid selepas memanggil 18 saksi’

Ahmad Zahid didakwa dengan tujuh lagi pertuduhan sebagai menteri dalam negeri yang memperoleh wang tunai S$1.15 juta, RM3 juta, CHF15,000 dan AS$15,000 daripada syarikat yang sama untuk dirinya berhubung kerja rasminya.

Dia didakwa melakukan semua kesalahan itu di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya, dan Country Heights, Kajang, antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Read Previous

Tengku Zafrul menegaskan tidak perlu menambat ringgit kepada dolar AS, berkata asas ekonomi yang kukuh akan menyokong nilai mata wang

Read Next

Kit Siang menuduh Najib ‘tangan tersembunyi’ dalam skandal LCS, mendesak kerajaan supaya RCI menempah pesalah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.