The Malaysia Post

Kit Siang menuduh Najib ‘tangan tersembunyi’ dalam skandal LCS, mendesak kerajaan supaya RCI menempah pesalah

Ahli parlimen veteran Lim Kit Siang hari ini mengalu-alukan keputusan Kabinet untuk menyahklasifikasi laporan mengenai kapal tempur pesisir (LCS) RM9 bilion untuk tentera laut di tengah-tengah kritikan yang semakin meningkat bahawa ia akan bertukar menjadi skandal kewangan negara selepas 1MDB.

Tetapi Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata kerajaan perlu melakukan lebih daripada sekadar menyahklasifikasi laporan Jawatankuasa Perolehan, Tadbir Urus dan Kewangan yang dipengerusikan oleh bekas Ketua Audit Negara Ambrin Buang dan laporan daripada audit forensik ke atas projek LCS.

“Kabinet mesti melangkah lebih jauh — untuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja bukan sahaja untuk membawa pesalah untuk ditempah tetapi untuk mencari penyelesaian terbaik kepada skandal LCS RM9 bilion untuk melindungi keselamatan dan kedaulatan negara,” katanya. dalam satu kenyataan.

“Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mengenai skandal LCS RM9 bilion sepatutnya menjadi yang paling laris, kerana ia merupakan kisah seram rasuah, penipuan, salah guna kuasa, salah urus dan jenayah dalam perkhidmatan awam,” tambahnya.

Ahli politik DAP yang sebelum ini menyatakan kebimbangan “tangan tersembunyi” di sebalik kelewatan pembinaan aset tentera hari ini menyalahkan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak untuknya.

“Sekarang saya faham mengapa Najib begitu aktif di Facebooknya pada minggu lalu untuk mempertahankan skandal LCS RM9 bilion dan malah menyalahkan Pakatan Harapan atas skandal itu,” kata Lim.

Beliau berkata jawapan Ahli Parlimen Pekan itu kepada Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching semalam memberikan bukti bahawa Najib sedang menarik rentetan projek LCS di sebalik tabir.

“Beliau bukan sahaja menjadi perdana menteri dan menteri kewangan pada masa yang berkaitan perolehan enam LCS, tetapi beliau menjadi menteri pertahanan dua kali, kali pertama dari tahun 1991 hingga 1995 dan kali kedua dari tahun 2000 hingga 2008,” Lim berkata.

Beliau berkata pengganti Najib sebagai menteri pertahanan dari 2009 hingga 2013 ialah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang membatalkan syor Tentera Laut untuk mendapatkan Signma LCS daripada Belanda dan memihak kepada Gowind LCS buatan Perancis.

“Sekarang, kucing sudah keluar dari beg dan semuanya jelas – Zahid telah bertindak atas arahan Najib sebagai perdana menteri dan menteri kewangan dengan tidak mengendahkan pandangan dan bantahan pengguna akhir, tentera laut,” kata Lim.

Beliau juga membandingkan projek LCS Malaysia dengan Mesir, menunjukkan bahawa negara kedua telah menerima dua daripada empat kapalnya walaupun memperolehnya kemudian.

Mesir membuat pemerolehannya pada 2014

manakala Malaysia bermula pada 2011, menurut Lim.

Beliau juga menegaskan bahawa keenam-enam LCS Malaysia telah dinamakan tetapi tidak satu pun telah dihantar.

“Terima kasih kepada Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia keenam yang menyebabkan keburukan negara Malaysia dianggap di seluruh dunia sebagai kleptokrasi, Malaysia malah kalah kepada Mesir yang mempunyai dua Gowind LCS beroperasi walaupun Mesir lebih lewat daripada Malaysia dalam membuat keputusan untuk membeli. LCS Gowind,” katanya.

Baca Lagi | Kit Siang menuduh Najib ‘tangan tersembunyi’ dalam skandal LCS, mendesak kerajaan supaya RCI menempah pesalah

“Bolehkah Najib menjelaskan mengapa LCS Gowind Mesir yang pertama mengambil masa 29 bulan untuk dibina, manakala LCS Gowind Malaysia yang pertama perlu mengambil masa kira-kira 10 tahun untuk disiapkan?” dia tanya.

Read Previous

Pendakwaan menyerahkan kes pada perbicaraan rasuah sistem visa asing Zahid selepas memanggil 18 saksi

Read Next

Percubaan sistem visa asing: Membongkar pembayaran tunai daripada UKSB melibatkan jutaan dolar Singapura kepada Ahmad Zahid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.