The Malaysia Post

Home Favorite Christie, Korea Selatan Memenangi Gelaran Indonesia

Jonatan Christie dari Indonesia Meraih Gelaran Master Indonesia Pertamanya

Badminton nombor tiga dunia dan wira tuan rumah Jonatan Christie memperoleh gelaran Masters Indonesia pertamanya hari ini, ketika bintang Korea Selatan An Se-young kembali meraung untuk memenangi kejuaraan wanita keduanya di Jakarta.

Christie tenang menghantar rakan senegara bukan pilihan Chico Aura Dwi Wardoyo 21-15, 21-13 pada perlawanan akhir selama 44 minit di hadapan penonton di kampung halaman.

Ia merupakan kemenangan mengagumkan bagi Christie, yang kali terakhir memenangi gelaran perseorangan utama pada Sukan Asia 2018.

Dia dibantu oleh ketiadaan pemain nombor satu dunia Denmark, Viktor Axelsen dan penyingkiran awal bintang Jepun, Kento Momota, kedua-duanya pemenang sebelumnya di Jakarta.

“Dwi Wardoyo seorang pemain yang bagus dan gigih. Kami berlatih bersungguh-sungguh bersama-sama untuk detik seperti ini,” kata pemain Indonesia berusia 25 tahun itu sambil menambah kemenangan di negara asalnya menjadikan kemenangan itu lebih istimewa.

“Kami berharap kami dapat membuat lebih banyak acara bersejarah.”

Baca Lagi | Jawatankuasa Mengkaji Dasar Pengajian Tinggi Negara Akan Dibentuk Tidak Lama Lagi

Baca Lagi | Rio Tinto Mohon Maaf Atas Kehilangan Kapsul Radioaktif Kecil di Pedalaman Australia

Kemunculan semula yang menakjubkan

Dalam perlawanan akhir perseorangan wanita, pemain nombor dua dunia An membuat kemunculan semula yang menakjubkan untuk menewaskan juara dunia tiga kali Sepanyol Carolina Marin 18-21, 21-18, 21-13.

Pemain Korea Selatan berusia 20 tahun itu melonjak kegembiraan dan melaungkan laungan kemenangan selepas mata kemenangan yang memastikan pemulihannya daripada ketinggalan satu perlawanan dalam perlawanan sengit menentang pemain nombor sembilan dunia itu.

“Dalam perlawanan ketiga, saya rasa saya masih mempunyai sedikit tenaga. Jadi saya cuba sebaik mungkin untuk baki masa,” kata An sambil mengucapkan terima kasih kepada penonton Indonesia yang gila badminton yang bersorak kuat untuknya.

Kali terakhir dia memenangi Indonesia Masters pada 2021, diadakan di pulau peranginan Bali dalam gelembung bio-selamat kerana wabak itu.

Awal bulan ini An juga memenangi kejuaraan Terbuka India tetapi hanya boleh menamatkan naib juara Terbuka Malaysia.

Read Previous

Rio Tinto Mohon Maaf Atas Kehilangan Kapsul Radioaktif Kecil di Pedalaman Australia

Read Next

Cara Memadam Semua Data Peribadi Anda Dengan Betul Sebelum Menjual Telefon Pintar Anda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.