The Malaysia Post

Aaron-Wooi Yik memenangi gelaran Badminton Dunia pertama Malaysia

Pasangan beregu lelaki terkemuka Aaron Chia-Soh Wooi Yik memberikan Malaysia hadiah Hari Kebangsaan yang sesuai dengan memenangi kejuaraan Kejohanan Badminton Dunia 2022 di Tokyo hari ini.

Pada perlawanan akhir di Gimnasium Metropolitan Tokyo, Aaron-Wooi Yik menjaringkan kemenangan tegas 21-19, 21-14 dalam masa 40 minit ke atas bekas juara dunia tiga kali Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan dari Indonesia.

Kemenangan ke atas pemain Indonesia, yang digelar ‘The Daddies’, telah menjadikan Aaron-Wooi Yik pemain Malaysia pertama yang dinobatkan sebagai juara dunia.

Dalam tiga perlawanan sebelum ini pada pertemuan dunia, pemain nombor enam dunia Aaron-Wooi Yik hanya mara ke suku akhir, pada edisi 2018 di Nanjing, China.

Pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Tokyo 2020 juga merupakan pasangan Malaysia pertama yang memasuki final dalam tempoh 12 tahun, selepas Koo Kien Keat-Tan Boon Heong melakukannya pada edisi 2010 di Paris.

“Saya tiada perkataan untuk menggambarkan apa yang kami rasa. Sudah tentu kami sangat gembira untuk membanggakan diri, untuk membanggakan negara kami, sebagai juara dunia pertama Malaysia,” kata Aaron kepada Persekutuan Badminton Dunia (BWF) selepas perlawanan.

Dia menambah: “Tahun lalu kami memenangi gangsa di Sukan Olimpik di Tokyo; tahun ini kami mendapat pingat emas di Tokyo. Jadi saya rasa Tokyo bertuah untuk kami.” Aaron berkata perbezaan besar dalam pertembungan hari ini menentang Mohammad Ahsan-Hendra adalah tumpuan mereka di gelanggang serta minda mereka, kerana mereka tidak terganggu dengan skor tanpa mengira sama ada mendahului atau ketinggalan.

“Kami tahu mereka bagus pada tiga pukulan pertama, jadi kami cuba mengubah rancangan permainan kami, cuba lebih bersabar dan menggunakan kekuatan kami sendiri,” katanya.

Wooi Yik berkata: “Kami telah bekerjasama antara satu sama lain selama empat tahun dan kami sering tewas di peringkat akhir dan separuh akhir, tetapi kini kami akhirnya mendapat gelaran. Saya telah melakukan banyak kerja di gelanggang belakang saya. Saya pemain gelanggang hadapan, tetapi saya juga mahu menjadi pemain serba boleh. Ini adalah strategi yang telah kami usahakan.”

Bagi Mohammad Ahsan-Hendra, kekalahan hari ini adalah kekalahan ketiga berturut-turut mereka kepada pasangan Malaysia, selepas pertembungan mereka dalam playoff pingat gangsa Sukan Olimpik 2020 dan suku akhir Terbuka Malaysia Jun lalu.

Aaron-Wooi Yik juga mempunyai kelebihan menamatkan rekod tanpa kalah pasangan Indonesia dalam 19 perlawanan dalam kejohanan dunia.

Mereka juga telah menamatkan penantian negara selama 45 tahun untuk seorang Malaysia menjulang gelaran dunia.

Sejak penubuhan kejohanan dunia pada 1977, rakyat Malaysia telah mara ke peringkat akhir sembilan kali — lima dalam perseorangan lelaki dan empat dalam beregu lelaki.

Bekas hebat Datuk Lee Chong Wei beraksi di peringkat akhir sebanyak empat kali iaitu pada 2011, 2013, 2014 dan 2015, diikuti Wong Choong Hann (2003), Jalani-Razif Sidek (1987), Cheah Soon Kit-Soo Beng Kiang (1993), Soon Kit-Yap Kim Hock (1997) dan Kien Keat-Boon Heong (2010).

Read Previous

Laporan : Umno Perak akan mulakan petisyen diraja ‘bebaskan Najib’ tidak lama lagi

Read Next

23 filem yang bertanding di Festival Filem Venice

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.