The Malaysia Post

Laporan : Umno Perak akan mulakan petisyen diraja ‘bebaskan Najib’ tidak lama lagi

Pengerusi Umno Perak Datuk Seri Saarani Mohamad berkata mereka memulakan kempen petisyen untuk dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong dalam usaha membebaskan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang disabitkan bersalah.

Menurut akhbar harian Melayu Sinar Harian, Saarani berkata bahawa lembaga perhubungan parti negeri telah diminta mengeluarkan pekeliling supaya pengumpulan tandatangan beramai-ramai dapat dianjurkan dalam kalangan ahli.

“Untuk Perak kita mula sekarang, kebetulan Umno adakan mesyuarat cawangan, jadi dalam mesyuarat itu kita boleh kumpul (tandatangan),” katanya dipetik berkata.

Beliau dilaporkan berkata demikian dalam sidang media sempena Program Mesra Bersama Peneroka Felda di Laman Seri Ridzuan hari ini.

Saarani, yang juga Menteri Besar Perak, berkata petisyen pengampunan untuk Najib seperti yang dicadangkan oleh Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bukanlah sesuatu yang pelik.

Beliau berkata, dalam keadaan sekarang, sudah tentu penyokong parti yang bersimpati dengan keadaan Najib akan berhasrat untuk memohon kebenaran Agong untuk memberi pengampunan.

“Jadi sudah tentu pihak istana mahu melihat berapa ramai yang memintanya,” tambahnya.

Semalam, dilaporkan bahawa Zahid berkata parti itu akan menganjurkan usaha petisyen untuk mendesak pengampunan diraja Datuk Seri Najib Razak.

Beliau berkata semua ahli cawangan dan bahagian akan diarahkan untuk turut serta bagi menunjukkan sokongan kepada bekas presiden mereka yang dipenjarakan minggu lalu.

Read Previous

Menteri Perdagangan Dalam Negeri: Kerajaan meneruskan harga siling ayam pada RM9.40 sekilogram

Read Next

Aaron-Wooi Yik memenangi gelaran Badminton Dunia pertama Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.