The Malaysia Post

Menteri Perdagangan Dalam Negeri: Kerajaan meneruskan harga siling ayam pada RM9.40 sekilogram

Kerajaan bersetuju untuk meneruskan harga siling ayam standard pada RM9.40 sekilogram, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Beliau berkata Kabinet mencapai keputusan sebulat suara pada Jumaat (26 Ogos), sambil menambah bahawa kerajaan juga memutuskan untuk tidak mengapungkan harga ayam sebagai maklum balas daripada beberapa pihak.

“Butiran lanjut berhubung keputusan itu akan diumumkan selepas mesyuarat Pasukan Petugas Khas Jihad Melawan Inflasi esok,” katanya dalam tweet, di sini hari ini.

Pada 30 Julai lalu, Setiausaha Agung KPDNHEP Datuk Azman Mohd Yusof berkata kerajaan mungkin tidak meneruskan harga siling ayam yang sebelum ini ditetapkan pada RM9.40 sekilogram di semenanjung selepas 31 Ogos kerana bekalan ayam stabil dari hari ke hari.

Ini kerana harga pasaran ayam bulat kini berada di bawah harga siling, katanya sambil menambah ada penjual menawarkan harga serendah RM6.99 sekilogram.

Beliau berkata majoriti pembekal tidak lagi menghadapi masalah pengeluaran kerana masalah pertumbuhan, ayam sakit dan sebagainya menyebabkan lebihan bekalan yang menjejaskan harga semasa.

Sebelum ini Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Ronald Kiandee berkata kerajaan akan mengkaji semula harga siling ayam standard dan kebenaran mengeksport selepas 31 Ogos.

Read Previous

PM Ismail Sabri menyeru Keluarga Malaysia mempertahankan kemerdekaan, kekal bersatu menjelang sambutan Merdeka

Read Next

Laporan : Umno Perak akan mulakan petisyen diraja ‘bebaskan Najib’ tidak lama lagi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.