The Malaysia Post

Cara Memadam Semua Data Peribadi Anda Dengan Betul Sebelum Menjual Telefon Pintar Anda

Cara mengelap telefon pintar anda sebelum menjualnya, Android dan iPhone

Jika anda mendapat telefon pintar baharu, anda mungkin mahu menjual peranti lama anda. Jika anda akan melakukan ini, bagaimanapun, adalah penting bahawa semua data sensitif anda dipadam bersih.

Meninggalkan butiran peribadi pada peranti lama anda boleh membawa kepada pendedahan yang tidak menyenangkan atau menjadikan anda terdedah kepada penggodam. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukan tetapan semula penuh kepada tetapan kilang dan memadamkan data pada telefon Android dan peranti iPhone dengan selamat.

Kadangkala tetapan semula kilang yang mudah tidak akan memadamkan semua data pada peranti anda sepenuhnya, dan pemilik baharu peranti anda mungkin memulihkan fail, mesej dan juga foto anda dengan mudah. Sesetengah apl dan penyemak imbas mungkin juga menyimpan butiran log masuk dan kata laluan anda.

Kami mengesyorkan anda mengalih keluar semua aplikasi daripada peranti anda; betul, anda juga harus memadamkan aplikasi VPN jika anda akan menjual peranti anda. Jadi sebelum anda menukar peranti anda, pastikan anda mengikuti langkah-langkah ini untuk memadamkannya sepenuhnya.

Perkara yang perlu dilakukan sebelum berdagang Android anda
Padamkan kata laluan yang disimpan daripada penyemak imbas dan apl anda. Nyahsegerakkannya daripada akaun yang berkaitan.
Keluarkan kad SIM anda dan sebarang storan luaran.
Log keluar daripada akaun Google anda.
Pergi ke Tetapan> Pengguna dan Akaun, pilih akaun anda, dan kemudian klik ‘Alih Keluar.’ (Jika anda mempunyai peranti Samsung, alih keluar akaun daripada telefon dan tablet anda juga).

Alih keluar sebarang kad pembayaran yang dikaitkan dengan telefon anda.

Pergi ke apl Gedung Google Play. Ketik Menu> Kaedah pembayaran> Lagi tetapan pembayaran. Log masuk ke pay.google.com jika perlu. Pilih kaedah pembayaran yang ingin anda alih keluar dan ketik Alih keluar.

Nyahaktifkan perlindungan tetapan semula kilang

Jika peranti Android anda disertakan dengan sistem pengendalian 5.0 Lollipop atau lebih baru, telefon anda akan mempunyai perlindungan peranti Android atau perlindungan tetapan semula kilang (FRP). Anda perlu menyahaktifkannya — jika tidak, pemilik baharu tidak akan dapat menggunakan telefon anda.

Jika telefon anda disertakan dengan sistem pengendalian yang lebih lama, anda boleh melangkau ke langkah seterusnya. Jika anda tidak pasti versi telefon anda sedang berjalan, anda boleh mengetahuinya dengan pergi ke Tetapan> Perihal peranti/telefon> Maklumat perisian.

Untuk menyahaktifkan FRP:

 • Pergi ke Tetapan;
 • Pilih Akaun;
 • Ketik pada akaun anda;
 • Pilih Alih Keluar Akaun.

Log keluar daripada Android Beta jika anda mempunyai telefon Pixel atau Nexus.

Sulitkan data anda. Tetapan semula data kilang yang mudah tidak memadamkan semua data daripada telefon anda sepenuhnya, jadi semua fail anda boleh dipulihkan dengan mudah. Data yang disulitkan bermakna walaupun pemilik baharu peranti anda cuba memulihkan data anda, mereka tidak akan dapat mengaksesnya.

 • Pergi ke Tetapan> Keselamatan & lokasi;
 • Ketik Penyulitan & bukti kelayakan;
 • Ketik Sulitkan telefon.

Muat naik data palsu

Untuk lapisan keselamatan tambahan, anda boleh memuat naik data sampah pada telefon anda sebelum melakukan tetapan semula kilang. Cuma muat naik beberapa fail video atau sebarang data lain untuk mengisi storan telefon dalaman anda. Kaedah ini akan menjadikan memulihkan data sensitif yang anda telah disulitkan hampir mustahil untuk dinyahsulitkan.

Baca Lagi | Rio Tinto Mohon Maaf Atas Kehilangan Kapsul Radioaktif Kecil di Pedalaman Australia

Baca Lagi | Home Favorite Christie, Korea Selatan Memenangi Gelaran Indonesia

Bagaimana untuk membuat sandaran Android anda

Cara membuat sandaran fail anda

 1. Pergi ke Tetapan;
 2. Pilih Sistem;
 3. Klik Sandaran;
 4. Tukarkannya kepada Hidup. Data anda akan disimpan dalam Google Drive.

Android 8.1 atau lebih baru menyandarkan mesej teks anda secara automatik (tetapi bukan log panggilan anda). Jika anda mahukan cara yang lebih selamat untuk menyimpan mesej teks dan log panggilan anda, anda boleh menggunakan alatan pihak ketiga untuk berbuat demikian.

Cara menyegerakkan apl Google

Anda juga harus menyegerakkan apl anda dengan akaun Google anda. Biasanya, apl Google akan menyegerakkan dengan akaun anda secara automatik, tetapi jika ini tidak berlaku, anda boleh menyegerakkannya secara manual:

 1. Pergi ke Tetapan;
 2. Ketik Akaun;
 3. Hidupkan Segerakkan data secara automatik.

Sila ambil perhatian bahawa untuk menyegerakkan apl lain, anda perlu menyemak tetapan apl individu dan menyegerakkannya secara manual.

Cara membuat sandaran foto Google anda

 1. Buka apl Google Photos;
 2. Log masuk;
 3. Klik pada ikon triple-bar di sudut kiri atas;
 4. Pilih Tetapan;
 5. Ketik Sandarkan & segerakkan;
 6. Hidupkannya dengan mengetik pada togol di sebelah pilihan Sandaran ke Google Drive.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa Google Photos bukanlah pilihan terbaik dari segi privasi. Jika anda mencari sesuatu yang lebih peribadi, semak senarai apl foto yang lebih peribadi kami.

Begitu juga dengan Google Drive. Walaupun ia boleh menjadi alat sandaran yang berguna, terdapat banyak alternatif Google Drive yang memfokuskan privasi.

Cara membuat sandaran mesej anda

Jika anda mempunyai Android 8.1 atau lebih baru, mesej teks anda (tetapi bukan log panggilan anda) akan disandarkan secara automatik. Jika anda mahukan cara yang lebih selamat untuk menyimpan mesej teks dan log panggilan anda, anda boleh menggunakan Sandaran & Pemulihan SMS, apl Google yang akan menyandarkan segala-galanya pada akaun Gmail anda. Untuk panduan langkah demi langkah, klik di sini.

Bagaimana untuk memadam Android anda

 1. Pergi ke Tetapan> Sistem.
 2. Ketik Tetapkan Semula Pilihan;
 3. Pilih Padam semua data (tetapan semula kilang);
 4. Ketik butang Tetapkan semula telefon;
 5. Ketik Padam semua. Telefon anda akan dikembalikan ke keadaan yang sama seperti semasa anda membelinya.

Akhir sekali, alih keluar peranti daripada akaun Google anda. Pergi ke bahagian Peranti Yang Digunakan Baru-baru ini dalam akaun Google anda. Sebaik sahaja anda log masuk, anda akan dapat melihat peranti yang disambungkan dan dipautkan ke akaun anda. Cari telefon yang anda jual, klik padanya dan kemudian klik ‘Alih keluar.’

Tonton video kami tentang mengelap telefon Android anda di bawah.

Perkara yang perlu dilakukan sebelum berdagang dalam iPhone anda

 • Jika anda mempunyai jam tangan epal, nyahgandingkannya daripada peranti anda. Klik di sini untuk mengetahui caranya.
 • Log keluar dan matikan perkhidmatan seperti:
 • iMessage: Pergi ke Tetapan> Mesej> Matikan pilihan iMessage.
 • Wallet & Apple Pay: Tetapan> Wallet & Apple Pay> Klik pada Kad anda> Alih Keluar Kad.
 • Ciri Cari Telefon saya: Tetapan> Nama Anda> Cari Saya> Cari iPhone Saya> Luncurkan togol di sebelah Cari iPhone Saya dan Dayakan Penemuan Luar Talian.
 • ID Apple anda: Pergi ke Tetapan> Nama Anda> Tatal ke Bawah dan ketik ‘Log Keluar’> Anda akan digesa untuk memasukkan kata laluan anda.
 • Log keluar daripada apl yang menyimpan butiran log masuk anda, seperti Facebook dan Gmail, dan pastikan ia tidak menyimpan butiran ini.
 • Log keluar daripada iTunes, gedung App dan iCloud serta kedai dan akaun lain;
 • Padamkan sebarang kata laluan yang disimpan daripada penyemak imbas anda.
 • Alih keluar nombor siri peranti anda daripada profil akaun Apple anda.
 • Pergi ke appleid.apple.com, log masuk ke akaun anda dan tatal ke bawah ke ‘Peranti.’ Di sini anda akan melihat semua peranti yang dipautkan ke Apple ID anda. Klik pada peranti yang ingin anda jual dan klik ‘Alih Keluar.’
 • Keluarkan kad SIM anda.

Bagaimana untuk membuat sandaran iPhone

Sebelum membersihkan telefon anda, sandarkan sebarang data dan maklumat peribadi yang ingin anda simpan. Ini caranya:

 1. Ketik Tetapan;
 2. Klik pada nama anda;
 3. Pilih iCloud. Log masuk ke akaun anda jika anda belum berbuat demikian;
 4. Tatal ke bawah untuk mencari iCloud Backup dan ketik padanya;
 5. Hidupkannya dengan mengetik togol di sebelah kanan;
 6. Klik Ok untuk mengesahkan;
 7. Ketik Sandarkan Sekarang. Cuma pastikan anda disambungkan ke Wi-Fi untuk memulakan sandaran.

Untuk keselamatan tambahan, anda boleh menyulitkan sandaran anda dengan melakukan perkara berikut:

 1. Buka iTunes dan sambungkan telefon anda ke komputer anda;
 2. Klik pada butang dengan ikon telefon kecil;
 3. Pergi ke Ringkasan dan klik pada Sulitkan sandaran iPhone;
 4. Buat kata laluan untuk sandaran;
 5. iTunes kini akan menyandarkan telefon anda dan menyulitkan sandaran anda.

Anda mesti log masuk ke akaun iCloud anda untuk melakukan langkah-langkah ini. iCloud menyegerakkan dan menyimpan data anda dalam pemacu maya. Anda juga boleh memilih apl yang hendak digunakan dengan iCloud dalam Tetapan. Anda boleh menyandarkan mesej teks, kenalan dan e-mel dengan cara ini.

Jika anda ingin menyandarkan log panggilan anda, anda hanya boleh berbuat demikian dengan menggunakan perisian pihak ketiga. Jika anda mempunyai foto atau muzik yang anda ingin simpan, segerakkan telefon anda dengan iTunes. Untuk panduan langkah demi langkah, lawati halaman Sokongan Apple.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Home Favorite Christie, Korea Selatan Memenangi Gelaran Indonesia

Read Next

AI, Buat Kerja Rumah Saya! Bagaimana ChatGPT Mengadu Guru Menentang Tech

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.