The Malaysia Post

AI, Buat Kerja Rumah Saya! Bagaimana ChatGPT Mengadu Guru Menentang Tech

Pendidik telah Mencapai Padang Demam

Penggera dalam kalangan pendidik telah mencapai tahap demam dalam beberapa minggu kebelakangan ini melalui ChatGPT, alat kecerdasan buatan yang mudah digunakan yang dilatih menggunakan berbilion-bilion perkataan dan satu tan data daripada web.

Ia boleh menulis esei separuh baik dan menjawab banyak soalan biasa dalam bilik darjah, mencetuskan perdebatan sengit tentang masa depan pendidikan tradisional.

Jabatan pendidikan New York City mengharamkan ChatGPT pada rangkaiannya kerana “kebimbangan tentang kesan negatif terhadap pembelajaran pelajar”.

“Walaupun alat itu mungkin dapat memberikan jawapan yang cepat dan mudah kepada soalan, ia tidak membina kemahiran berfikir kritis dan menyelesaikan masalah,” kata Jenna Lyle jabatan itu.

Sekumpulan universiti Australia berkata mereka akan menukar format peperiksaan untuk membuang alatan AI, menganggapnya sebagai penipuan langsung.

Walau bagaimanapun, sesetengah dalam sektor pendidikan lebih santai tentang alatan AI di dalam bilik darjah, malah ada yang merasakan peluang dan bukannya ancaman.

Inovasi penting

Ini sebahagiannya kerana ChatGPT dalam bentuk semasanya masih mendapat masalah.

Untuk memberikan satu contoh, ia berpendapat Guatemala lebih besar daripada Honduras. Ia tidak.

Juga, soalan yang samar-samar boleh membuangnya ke luar landasan.

Minta alat untuk menerangkan Pertempuran Amiens dan ia akan memberikan satu atau dua perincian yang boleh dilalui mengenai konfrontasi 1918 dari Perang Dunia I.

Tetapi ia tidak menandakan bahawa terdapat juga pertempuran dengan nama yang sama pada tahun 1870. Ia memerlukan beberapa gesaan untuk menyedari kesilapannya.

“ChatGPT ialah inovasi penting, tetapi tidak lebih daripada kalkulator atau penyunting teks,” kata pengarang dan pendidik Perancis Antonio Casilli kepada AFP.

“ChatGPT boleh membantu orang yang tertekan dengan helaian kertas kosong untuk menulis draf pertama, tetapi selepas itu mereka masih perlu menulis dan memberi gaya.”

Baca Lagi | Home Favorite Christie, Korea Selatan Memenangi Gelaran Indonesia

Baca Lagi | Cara Memadam Semua Data Peribadi Anda Dengan Betul Sebelum Menjual Telefon Pintar Anda

Penyelidik Olivier Ertzscheid dari Universiti Nantes bersetuju bahawa guru harus memberi tumpuan kepada yang positif.

Walau apa pun, dia memberitahu AFP, pelajar sekolah menengah sudah menggunakan ChatGPT, dan sebarang percubaan untuk melarangnya hanya akan menjadikannya lebih menarik.

Sebaliknya, guru harus “bereksperimen dengan had” alatan AI, katanya, dengan menjana teks sendiri dan menganalisis hasilnya bersama pelajar mereka.

Manusia Layak Mengetahui

Tetapi terdapat satu lagi sebab besar untuk berfikir bahawa para pendidik tidak perlu panik lagi.

Alat penulisan AI telah lama dikunci dalam perlumbaan senjata dengan program yang berusaha untuk menghidunya, dan ChatGPT tidak berbeza.

Beberapa minggu yang lalu, seorang pengaturcara amatur mengumumkan bahawa dia telah menghabiskan cuti tahun barunya mencipta aplikasi yang boleh menganalisis teks dan memutuskan sama ada ia ditulis oleh ChatGPT.

“Terdapat begitu banyak gembar-gembur chatgpt yang berlaku,” tulis Edward Tian di Twitter.

“Adakah ini dan itu yang ditulis oleh AI? Kita sebagai manusia berhak tahu!”

Apl beliau, GPTZero, bukanlah yang pertama dalam bidang dan tidak mungkin menjadi yang terakhir.

Universiti sudah menggunakan perisian yang mengesan plagiarisme, jadi ia tidak memerlukan lompatan besar imaginasi untuk melihat masa depan di mana setiap esei dirempuh melalui pengesan AI.

Kempen juga mengapungkan idea tera air digital atau bentuk penanda lain yang akan mengenal pasti kerja AI.

Dan OpenAI, syarikat yang memiliki ChatGPT, berkata ia telah pun mengusahakan prototaip “tera air statistik”.

Ini menunjukkan bahawa para pendidik akan baik-baik saja dalam jangka masa panjang.

Tetapi Casilli, untuk satu, masih percaya kesan alat sedemikian mempunyai kepentingan simbolik yang besar.

Ia sebahagiannya melanggar peraturan permainan, di mana guru bertanya soalan murid mereka, katanya.

Sekarang, pelajar menyoal mesin sebelum menyemak segala-galanya dalam output.

“Setiap kali alat baharu muncul, kami mula bimbang tentang kemungkinan penyalahgunaan, tetapi kami juga telah menemui cara untuk menggunakannya dalam pengajaran kami,” kata Casilli.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Cara Memadam Semua Data Peribadi Anda Dengan Betul Sebelum Menjual Telefon Pintar Anda

Read Next

Asteroid’s Sudden Flyby Menunjukkan Titik Buta dalam Pengesanan Ancaman Planet

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.