The Malaysia Post

Asteroid’s Sudden Flyby Menunjukkan Titik Buta dalam Pengesanan Ancaman Planet

Penemuan Asteroid Asteroid Saiz Kecil

Penemuan asteroid sebesar trak perkapalan kecil hanya beberapa hari sebelum ia melepasi Bumi pada hari Khamis, walaupun yang tidak menimbulkan ancaman kepada manusia, menyerlahkan titik buta dalam keupayaan kita untuk meramalkan asteroid yang sebenarnya boleh menyebabkan kerosakan, kata ahli astronomi.

Nasa selama bertahun-tahun telah mengutamakan pengesanan asteroid yang jauh lebih besar dan lebih mengancam daripada 2023 BU, batu angkasa kecil yang meleret sejauh 2,200 batu dari permukaan Bumi, lebih dekat daripada beberapa satelit. Jika menuju ke Bumi, ia akan hancur di atmosfera, dengan hanya serpihan kecil yang mungkin sampai ke darat.

Tetapi 2023 BU terletak di hujung kumpulan saiz yang lebih kecil, asteroid berdiameter 5 hingga 50 meter, yang juga termasuk yang sebesar kolam renang Olimpik. Objek bersaiz sukar untuk dikesan sehingga ia merayau lebih dekat dengan Bumi, merumitkan sebarang usaha untuk menghadapi objek yang boleh memberi kesan kepada kawasan berpenduduk.

Kebarangkalian hentaman Bumi oleh batu angkasa, dipanggil meteor apabila ia memasuki atmosfera, julat saiz itu agak rendah, berskala mengikut saiz asteroid: batu 5 meter dianggarkan menyasarkan Bumi sekali setahun, dan batu 50 meter sekali setiap seribu tahun, menurut Nasa.

Tetapi dengan keupayaan semasa, ahli astronomi tidak dapat melihat bila batu seperti itu menyasarkan Bumi sehingga beberapa hari sebelumnya.

“Kami tidak tahu di mana kebanyakan asteroid berada yang boleh menyebabkan kemusnahan tempatan ke serantau,” kata Terik Daly, seorang saintis planet di Makmal Fizik Gunaan Johns Hopkins.

Meteor kira-kira 20 meter yang meletup pada 2013 di atas Chelyabinsk, Rusia adalah peristiwa 100 tahun sekali, menurut Makmal Pendorong Jet Nasa. Ia mencipta gelombang kejutan yang memecahkan puluhan ribu tingkap dan menyebabkan kerosakan sebanyak AS$33 juta, dan tiada siapa yang melihatnya sebelum ia memasuki atmosfera Bumi.

Sesetengah ahli astronomi menganggap hanya bergantung pada kebarangkalian statistik dan anggaran populasi asteroid sebagai risiko yang tidak perlu, apabila penambahbaikan boleh dibuat kepada keupayaan Nasa untuk mengesannya.

“Berapa banyak bahaya semula jadi yang boleh kita lakukan dan cegah dengan harga satu bilion dolar? Tidak banyak,” kata Daly, yang kerjanya memfokuskan pada mempertahankan Bumi daripada asteroid berbahaya.

Baca Lagi | Cara Memadam Semua Data Peribadi Anda Dengan Betul Sebelum Menjual Telefon Pintar Anda

Baca Lagi | AI, Buat Kerja Rumah Saya! Bagaimana ChatGPT Mengadu Guru Menentang Tech

Mengelakkan hari yang sangat buruk

Satu peningkatan besar kepada senjata pengesanan Nasa ialah NEO Surveyor, sebuah teleskop bernilai AS$1.2 bilion yang sedang dibangunkan yang akan melancarkan hampir satu juta batu dari Bumi dan mengawasi bidang asteroid yang luas. Ia menjanjikan kelebihan ketara berbanding teleskop berasaskan darat hari ini yang terhalang oleh cahaya siang hari dan atmosfera Bumi.

Teleskop baharu itu akan membantu Nasa mencapai matlamat yang ditetapkan oleh Kongres pada 2005: mengesan 90 peratus daripada jumlah jangkaan jumlah asteroid yang lebih besar daripada 140 meter, atau yang cukup besar untuk memusnahkan apa-apa dari rantau ke seluruh benua.

“Dengan Juruukur, kami benar-benar menumpukan pada mencari satu asteroid yang boleh menyebabkan hari yang sangat buruk untuk ramai orang,” kata Amy Mainzer, penyiasat utama NEO Surveyor. “Tetapi kami juga ditugaskan untuk mendapatkan statistik yang baik pada objek yang lebih kecil, sehingga kira-kira saiz objek Chelyabinsk.”

Nasa telah ketinggalan bertahun-tahun dalam matlamat kongresnya, yang diarahkan untuk disiapkan menjelang 2020. Agensi itu mencadangkan tahun lepas untuk mengurangkan bajet 2023 teleskop itu sebanyak tiga suku dan penangguhan pelancaran dua tahun kepada 2028 “untuk menyokong misi keutamaan yang lebih tinggi” di tempat lain dalam portfolio sains Nasa.

Pengesanan asteroid menjadi lebih penting tahun lepas selepas Nasa menghempas kapal angkasa bersaiz peti sejuk ke dalam asteroid untuk menguji keupayaannya untuk mengetuk batu angkasa yang berpotensi berbahaya dari laluan perlanggaran dengan Bumi.

Demonstrasi yang berjaya, yang dipanggil Ujian Pengalihan Asteroid Berganda (DART), mengesahkan buat pertama kalinya kaedah pertahanan planet.

“Neo Surveyor adalah amat penting, terutamanya sekarang kita tahu daripada DART bahawa kita benar-benar boleh melakukan sesuatu mengenainya,” kata Daly.

“Jadi secara kebetulan, kita perlu mencari asteroid ini.”

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

AI, Buat Kerja Rumah Saya! Bagaimana ChatGPT Mengadu Guru Menentang Tech

Read Next

Malaysia Mencatat Markah Terburuk Dalam Sedekad, Tetapi Meningkat Satu Titik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.