The Malaysia Post

Realiti diperkukuh kini boleh membantu anda mencari tempat liputan setempat di Peta Google

Google Mengambil Satu Lagi Batu Tambahan dalam Peta

Google telah mengumumkan bahawa ia membolehkan pengguna Peta melihat pertubuhan dan perkhidmatan berdekatan dalam AR pada skrin telefon pintar mereka apabila berada dalam aplikasi. Ciri baharu ini sedang dilancarkan untuk setengah dozen bandar, termasuk Los Angeles dan Tokyo.

Penggunaan Peta Google

Google memberi pengguna Peta keupayaan untuk mencari kedai, kedai makan dan banyak lagi dalam realiti tambahan. Idea ini hanyalah untuk memanfaatkan kamera telefon pintar anda untuk mendapatkan pandangan baharu persekitaran anda dengan lapisan tambahan ini dan menemui pada skrin kafe, restoran, hotel dan pertubuhan lain yang disenaraikan oleh Google di kawasan tertentu.

Baca Lagi | PRU15: Pengundi teruja tiba awal di pusat mengundi di seluruh negara

Baca Lagi | Bersatu No. 2 berkata wakil rakyat boleh menggantikan harapan Tioman yang meninggal dunia pagi ini pada hari pengundian

Dilancarkan pada 2019, Live View ialah ciri yang bertujuan untuk memudahkan pengguna bergerak, terima kasih kepada realiti tambahan. Ia boleh diakses untuk mana-mana laluan berjalan kaki yang arahnya dipaparkan terus pada skrin, dalam bentuk anak panah yang dilekatkan pada imejan persekitaran sebenar. Alat intuitif terbukti sangat praktikal apabila anda melawat lokasi tertentu buat kali pertama.

Kemas kini

Kini anda juga boleh mencari kedai berdekatan dengan cara ini pada skrin anda. Peta malah membenarkan anda menggunakan penapis untuk melihat penarafan tertinggi atau yang sedang dibuka. Untuk mengaksesnya, hanya ketik ikon kamera dalam bar carian Peta untuk melihat pertubuhan berdekatan

. Selain perniagaan, seseorang juga boleh mencari perkhidmatan, seperti ATM atau stesen transit berdekatan.

Pengalaman baharu ini sedang dilancarkan bulan ini untuk Los Angeles, New York dan San Francisco di Amerika Syarikat, serta Tokyo, London dan Paris, pada kedua-dua Android dan iOS.

Read Previous

Bersatu No. 2 berkata wakil rakyat boleh menggantikan harapan Tioman yang meninggal dunia pagi ini pada hari pengundian

Read Next

Keluar awal tidak boleh diterima oleh Zii Jia, kata bekas pemain kebangsaan James Selvaraj

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.