The Malaysia Post

Keluar awal tidak boleh diterima oleh Zii Jia, kata bekas pemain kebangsaan James Selvaraj

James Rasa Zii Harus Ke Separuh Akhir atau Akhir

Bekas pemain kebangsaan Datuk James Selvaraj berpendapat pemain perseorangan lelaki terkemuka negara Lee Zii Jia harus mara sama ada separuh akhir atau akhir mana-mana kejohanan yang ditandinginya.

James berkata berdasarkan ranking dunia Zii Jia yang tinggi di nombor dua, itu adalah minimum yang dijangkakan daripadanya dan mana-mana penyingkiran awal adalah tidak boleh diterima.

Buat Potongan

Itulah sebabnya James melihat kegagalan Zii Jia untuk melangkah ke Pusingan Jelajah Akhir Dunia Persekutuan Badminton Dunia (BWF) di Bangkok, Thailand dari 7-11 Disember sebagai peluang yang terlepas.

“Zii Jia sepatutnya bermain di BWF World Tour Finals. Malangnya, dia tidak dapat mencapai matlamatnya untuk berada di Bangkok.

“Dia tidak mampu kalah pada pusingan pertama atau kedua, dia mesti cuba untuk mara sekurang-kurangnya separuh akhir,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Baca Lagi | Bersatu No. 2 berkata wakil rakyat boleh menggantikan harapan Tioman yang meninggal dunia pagi ini pada hari pengundian

Baca Lagi | Realiti diperkukuh kini boleh membantu anda mencari tempat liputan setempat di Peta Google

Berdiri dalam Pertempuran 70 Minit

Zii Jia tunduk 22-20, 15-21, 16-21 kepada pemain China, Lu Guang Zu dalam pertarungan selama 70 minit pada pusingan kedua Terbuka Australia 2022 di Quay Center di Sydney semalam.

Keputusan itu bermakna Zii Jia yang berusia 24 tahun kekal di kedudukan kesembilan dalam ranking BWF World Tour Finals dengan 54,930 mata, dengan Guang Zu menduduki tempat kelapan dengan 56,310 mata.

Hanya lapan pemain dan pasangan teratas akan layak ke Pusingan Akhir Jelajah Dunia.

Kembali ke Belakang

Zii Jia bermain dalam 12 kejohanan tahun ini tetapi hanya berjaya merangkul dua kejuaraan berturut-turut — Kejohanan Badminton Asia di Manila dan Terbuka Thailand pada Mei — ditambah naib juara Terbuka Denmark bulan lepas.

Dia juga telah membuat tiga separuh akhir dan satu suku akhir, selain mengalami lima penyingkiran awal termasuk kekalahan 19-21, 21-11, 19-21 pusingan ketiga yang menakjubkan kepada pemain China Zhao Jun Peng dalam Kejohanan Dunia BWF di Tokyo, Jepun, pada bulan Ogos.

Zii Jia, yang tidak asing dengan kontroversi, mengejutkan peminat sukan Malaysia dengan meninggalkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) untuk menjadi profesional awal tahun ini sebelum melangkau Sukan Komanwel Birmingham 2022 pada Julai untuk memberi tumpuan kepada pertemuan dunia di Jepun.

Konsisten adalah Kuncinya

Memandangkan musim berakhir untuk Kedahan, James berusia 71 tahun, yang juga bekas jurulatih, menasihatkan Zii Jia untuk kembali ke papan lukisan dan memikirkan cara untuk mengatasi ketidakkonsistenan dalam permainannya.

“Dia mesti mengambil rehat ini untuk duduk bersama pasukannya untuk mengetahui masalah sebenar dan menganalisis prestasinya.

“Zii Jia adalah pemain yang bagus, adalah penting baginya untuk kekal konsisten dan mengekalkan standard tingginya,” katanya.

James juga memberi amaran kepada Zii Jia bahawa dia akan kehilangan penaja jika dia terus keluar pada pusingan awal.

Read Previous

Realiti diperkukuh kini boleh membantu anda mencari tempat liputan setempat di Peta Google

Read Next

Pengundi Muda Teruja untuk bersuara di Peti Undi buat Kali Pertama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.