The Malaysia Post

Pengundi Muda Teruja untuk bersuara di Peti Undi buat Kali Pertama

Pengundi Kali Pertama dalam PRU15

Keterujaan dan keterujaan jelas terpancar di wajah pengundi muda berusia 18 tahun ke atas apabila mereka mencelupkan jari telunjuk ke dalam botol dakwat kekal untuk membuang undi buat kali pertama pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) di seluruh negara.

Harapan besar mereka untuk melihat wakil rakyat mereka menerajui pentadbiran negara ditunjukkan dengan kehadiran awal mereka di pusat mengundi bersama rakan, adik beradik dan ahli keluarga.

Aqilah Azreen, 18, yang tiba di Sekolah Kebangsaan Taman Maluri pada jam 8.37 pagi hari ini berkongsi kegembiraannya kerana akhirnya dapat melaksanakan tanggungjawab siviknya sebagai rakyat Malaysia walaupun terpaksa mengundi dalam hujan lebat.

“Saya teruja kerana saya tidak pernah mengundi sebelum ini. Semasa saya keluar mengundi, ibu bapa saya menasihati saya untuk membuat pilihan yang betul dan meletakkan pangkah dengan betul pada kertas undi,” katanya kepada Bernama.

Keghairahan Pengundi Membuang Undi

Seorang pelajar Institut Pendidikan Guru (IPG) Datuk Razali Ismail kampus Terengganu, Ahmad Izzuddin Abd Rahman, 20, berkata, dia mengundi di Sekolah Menengah Kebangsaan Peramu Jaya, Pahang dan sudah pun beratur di pusat mengundi seawal jam 7.30 pagi.

Ditemani seorang rakan, Ahmad Izzuddin melahirkan rasa bangga dan lega kerana dapat menunaikan tanggungjawabnya kepada negara.

“Saya berharap suara saya akan memacu Malaysia ke arah yang lebih baik, Insya Allah (Insya-Allah),” katanya.

Semangat yang sama turut dikongsi oleh empat beradik K. Ganesh Kumar, 20, K. Divya Karasi, 21, dan kakak mereka K. Salini Devi, 29, dan K. Sundara Darshini, 28, yang mengundi di Sekolah Tinggi Swasta Chong Hwa. Pusat mengundi sekolah di Jalan Ipoh di sini.

Mereka hadir bersama-sama di pusat mengundi untuk mengundi kerusi parlimen Batu.

“Saya membuat kajian mengenai calon yang bertanding di kerusi itu sebelum memilih calon yang berwibawa dan layak. Saya harap calon yang dipilih dapat membantu masyarakat,” kata Divya yang turut berkongsi rasa gementar apabila melihat senarai nama pada kertas pencalonan.

Sementara itu, Ganesh berkata, dia tidak dapat tidur lena semalam kerana tidak sabar untuk mengundi hari ini.

Baca Lagi | Realiti diperkukuh kini boleh membantu anda mencari tempat liputan setempat di Peta Google

Baca Lagi | Keluar awal tidak boleh diterima oleh Zii Jia, kata bekas pemain kebangsaan James Selvaraj

“Saya dikejutkan dua tiga kali dan saya terus melihat jam untuk melihat sudah tiba masanya untuk bangun pergi ke pusat mengundi bersama kakak saya,” kata pelajar universiti swasta itu.

Seorang lagi pengundi remaja di Bandar Tun Razak Muhammad Nabil Wale Wan Ghazali, 18, turut berkongsi rasa terujanya sebagai pengundi kali pertama. Beliau gembira menunaikan haknya di pusat mengundi di Sekolah Kebangsaan Seri Anggerik, Cheras di sini.

“Apabila saya sampai ke pusat mengundi, saya gementar kerana tidak tahu proses pengundian, tetapi saya bersyukur kerana ada pegawai yang membantu saya. Selepas membuang undi, saya sangat gembira dengan diri saya sendiri.

“Saya harap dengan undi saya, pemimpin yang betul akan dipilih untuk negara,” kata Muhammad Nabil yang hadir bersama ibunya Noraini Hamid, 66 tahun.

Statistik Umur Daftar Pemilih

Berdasarkan statistik umur daftar pemilih, setakat 9 Okt lepas, seramai 1,393,549 pengundi berumur antara 18 dan 20 tahun di negara ini akan mengundi buat kali pertama pada PRU15, terdiri daripada 16 peratus daripada 6.9 juta pengundi baharu yang didaftarkan secara automatik. apabila Undi18 dilaksanakan.

Ini berikutan kelulusan Parlimen terhadap cadangan pindaan Seksyen 3(a) dan (b) Akta Perlembagaan (Pindaan) 2019 berhubung penurunan had umur mengundi daripada 21 kepada 18 tahun, pada Julai 2019.

Read Previous

Keluar awal tidak boleh diterima oleh Zii Jia, kata bekas pemain kebangsaan James Selvaraj

Read Next

Sabah ternyata untuk PRU15, tidak dihalang oleh banjir dan masalah pengundian

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.