The Malaysia Post

Majikan Cina Mengupah Lebih Banyak Lelaki Selepas Kerajaan Memanjangkan Cuti Bersalin Bergaji

Majikan Cina Lebih Suka Lelaki di Tempat Kerja

Lebih ramai majikan Cina kini lebih suka mengupah lelaki sebagai tindak balas kepada dasar baharu yang memberikan wanita cuti bersalin bergaji lebih lama, menurut tinjauan yang dikeluarkan oleh Dewan Perniagaan Cina Bersekutu (ACCCIM) hari ini.

Dasar cuti bersalin baharu adalah antara kebimbangan utama pemilik perniagaan China mengenai Akta Pekerjaan 2022 yang dipinda dalam Tinjauan Keadaan Perniagaan dan Ekonomi terbaharunya yang mengukur sentimen tentang kesan pindaan terhadap kos operasi.

“Kami mendapati bahawa responden telah menunjukkan peralihan kepada nisbah lelaki kepada wanita yang lebih tinggi dalam pekerjaan mereka (41.3 peratus) untuk mengurangkan kesan daripada cuti bersalin yang lebih tinggi,” kata kumpulan itu kepada akhbar di sini.

“Ini tidak petanda baik untuk menggalakkan penyertaan wanita dalam tenaga buruh dan menggalakkan kesaksamaan gender,” tambahnya.

Mengundi untuk Bersalin Berbayar

Penggubal undang-undang persekutuan beramai-ramai mengundi untuk menaikkan cuti bersalin berbayar kepada 98 hari daripada 60 hari sebelumnya pada tahun lalu dalam satu langkah yang dialu-alukan oleh kumpulan hak asasi buruh dan wanita, tetapi dikecam oleh majikan yang berkata dasar itu akan meningkatkan perbelanjaan operasi mereka “dengan ketara”.

Kenaikan itu adalah sebahagian daripada perubahan besar kepada Akta Pekerjaan, termasuk memperluaskan perlindungan undang-undang buruh kepada pekerja yang dibayar sehingga RM4,000 sebulan dan memotong waktu bekerja kepada maksimum sembilan jam sehari.

ACCCIM berkata tinjauannya menunjukkan kenaikan cuti bersalin mengatasi kebimbangan majikan mengenai kesan ke atas kos, dengan 44.9 peratus responden menganggapnya sebagai faktor terbesar berbanding perubahan lain kepada Akta.

Baca Lagi | Bekas Bersatu Veep Mohd Rafiq Menyertai Semula Umno, selepas Pemilihan Parti

Baca Lagi | Polis Sarawak: Perompak Makam Rempuh 11 Kubur di Daerah Meradong

Pembayaran lebih masa menduduki tempat kedua dengan 42.9 peratus responden menyatakan bahawa polisi itu akan memberi kesan terbesar kepada kos operasi mereka.

Kira-kira satu pertiga daripada responden merasakan perlindungan lanjutan Akta kepada lebih ramai pekerja akan memberi kesan tertinggi ke atas kos.

Hanya kira-kira 28 peratus responden merasakan pengurangan waktu bekerja akan memberi impak tertinggi kepada perbelanjaan mereka manakala sehingga 80 peratus berkata ia akan memberi sedikit kesan.

Ambang Lebih Masa Lebih Tinggi

Peratusan responden yang sama juga merasakan ambang lebih masa yang lebih tinggi akan menjejaskan kos operasi mereka.

Edisi terbaharu tinjauan merangkumi tempoh Julai hingga Disember 2022, dan juga prospek perniagaan antara Januari hingga Jun 2023 — mengukur prestasi ekonomi dan perniagaan, faktor yang mempengaruhi perniagaan dan isu semasa yang dihadapi operasi.

Soal selidik telah diedarkan kepada keahlian langsung dan tidak langsung 17 Dewan Konstituen di seluruh negara serta 25 Ahli Bersekutu, yang terdiri daripada syarikat, individu dan persatuan perdagangan etnik Cina di sini.

Read Previous

Polis Sarawak: Perompak Makam Rempuh 11 Kubur di Daerah Meradong

Read Next

Bajet 2023 Akan Menyentuh Rancangan Pekebun Kecil Getah, kata TPM Fadillah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.