The Malaysia Post

Vlogger Makanan Cina Ditampar Denda RM78,000 Kerana Makan, Memasak Jerung

Vlogger Cina Didenda Kerana Shark

Seorang vlogger makanan Cina telah didenda 125,000 yuan (RM78,403) kerana memasak dan memakan ikan yu.

Vlogger itu, dari bandar Nanchong di Wilayah Sichuan Barat Daya China, telah membeli daging itu secara dalam talian pada 7,700 yuan (RM4,830) pada 13 April tahun lalu sebelum memasak dan memakannya sambil bergambar pada 29 Mei dan 2 Jun.

Dikenal pasti dengan nama keluarganya Jin, influencer, yang menggunakan pemegang Tizi di media sosial, terus memuat naik video daging itu direbus dan dibakar di platform video popular Kuaishou dan Douyin pada 12 Julai, lapor Global Times.

Ini membawa kepada kemarahan pengguna media sosial China yang mengkritiknya kerana menjadi pencari perhatian dengan memakan spesies yang dilindungi.

Baca Lagi | PM Anwar Melihat Keselamatan Makanan sebagai Kawasan Baharu yang akan diterokai bersama Singapura

Baca Lagi | Finland, Sweden Komited untuk Gabungan Nato Bersama, Kata Perdana Menteri

Jerung Putih Hebat Dimakan

Berdasarkan pengecaman DNA daripada sampel tisu, Institut Penyelidikan Perikanan Laut China Selatan Akademi Sains Perikanan China percaya bahawa daging yang dimakan oleh Jin adalah jerung putih yang hebat, yang merupakan spesies terancam dalam Senarai Negara China yang Dilindungi. Haiwan liar.

Jin telah diberi hukuman pentadbiran kerana melanggar Undang-undang Perlindungan Hidupan Liar oleh pemerhati pasaran tempatan di Nanchong.

Orang yang menjual daging Jin itu, yang dikenal pasti dengan nama keluarganya Shen dan nelayan itu, yang dikenal pasti dengan nama keluarganya Yan, juga telah ditangkap oleh polis di bandar Zhangzhou di Wilayah Fujian, China Timur.

Menurut portal itu, China meluluskan draf semakan kepada Undang-undang Perlindungan Hidupan Liar pada 4 Januari dan undang-undang yang dipinda akan digubal pada 1 Mei.

Undang-undang yang dipinda akan meningkatkan hukuman bagi pelanggaran berkaitan termasuk memburu, berdagang dan mengangkut haiwan liar darat yang tumbuh dan membiak secara semula jadi dalam persekitaran liar untuk tujuan makanan.

Read Previous

Finland, Sweden Komited untuk Gabungan Nato Bersama, Kata Perdana Menteri

Read Next

Tze Yong Malaysia, June Wei Belayar Ke Pusingan Seterusnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.