The Malaysia Post

Finland, Sweden Komited untuk Gabungan Nato Bersama, Kata Perdana Menteri

Komitmen untuk Menyertai NATO

Finland dan Sweden kekal komited untuk menyertai NATO pada masa yang sama walaupun Turki menentang pencalonan Sweden, kata perdana menteri kedua-dua negara pada sidang akhbar bersama di Stockholm hari ini.

Turki telah berkata ia boleh meluluskan permohonan keahlian Nato Finland lebih awal daripada Sweden, tetapi presiden Finland dan menteri luar kedua-duanya menolak idea ini, dengan alasan bahawa keselamatan kedua-dua negara Nordic saling bergantung.

“Saya tidak suka suasana ini, kedudukan di mana Sweden dipersembahkan sebagai kanak-kanak bermasalah di dalam bilik darjah. Saya tidak fikir ini berlaku,” kata Perdana Menteri Finland Sanna Marin.

“Sweden juga menandakan semua kotak yang diperlukan untuk menjadi ahli Nato,” tambahnya.

Baca Lagi | PM Anwar Nafi Campur Tangan Siasatan SPRM Terhadap Dana Bersatu

Baca Lagi | PM Anwar Melihat Keselamatan Makanan sebagai Kawasan Baharu yang akan diterokai bersama Singapura

Perjanjian Trilateral

Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson berkata negaranya terus mematuhi perjanjian tiga hala mengenai penyertaan Nato yang ditandatangani tahun lalu antara Sweden, Finland dan Turki.

“Kami memulakan perjalanan ini bersama-sama dan kami melakukan perjalanan ke arah keahlian bersama-sama,” kata Kristersson, merujuk kepada usaha Sweden dan Finland untuk menyertai pakatan tentera. (Laporan oleh Essi Lehto, suntingan oleh Terje Solsvik)

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Idea dan Aktiviti Tarikh Hari Valentine Terbaik untuk 2023

Read Next

Vlogger Makanan Cina Ditampar Denda RM78,000 Kerana Makan, Memasak Jerung

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.