The Malaysia Post

Ahli ekonomi, perniagaan memuji Belanjawan 2023 yang mengembang tetapi bimbang dengan kekurangan pendapatan baharu Putrajaya

Langkah-langkah Pro-Pertumbuhan

Langkah-langkah pro-pertumbuhan dalam Bajet 2023 akan membantu mengurangkan ekonomi Malaysia daripada jangkaan kemelesetan global, menurut ahli ekonomi dan kumpulan perdagangan yang memuji rancangan keseluruhan itu.

Bagaimanapun, mereka melahirkan rasa was-was terhadap keengganan kerajaan untuk meluaskan asas cukainya, terutamanya dengan memperkenalkan semula cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang telah dihapuskan oleh pentadbiran pesaing sebelum ini.

Prof Madya UniKL Business School Aimi Zulhazmi Abdul Rashid berkata rekod peruntukan RM372 bilion — RM40 bilion lebih daripada Bajet 2022 — menunjukkan kesungguhan kerajaan dalam memastikan ekonomi negara berada pada kedudukan terbaik tahun depan.

“Bajet yang besar ini diperlukan untuk membantu ekonomi negara pulih sepenuhnya, terutamanya sektor PKS (perusahaan kecil dan sederhana), dan memastikan ekonomi domestik terus menjadi enjin (utama) tahun depan apabila kita dijangka menghadapi global kemelesetan ekonomi.

“Secara keseluruhannya, ia adalah Bajet yang merangkumi semua lapisan masyarakat dengan lebih banyak kenaikan subsidi selaras dengan keadaan ekonomi semasa,” kata Aimi ketika dihubungi Malay Mail.

Ekonomi dunia

Mengulas lanjut, Aimi berkata ekonomi global yang lebih sukar tahun depan bermakna perdagangan domestik mesti menjadi enjin pertumbuhan bagi keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara dan memelihara pekerjaan.

“Menariknya, unjuran pendapatan kerajaan tidak disebut dalam ucapan secara khusus tetapi menteri mengunjurkan defisit yang lebih kecil tahun depan,” katanya.

Beliau berkata Bajet 2023 mengandungi bantuan khusus untuk golongan berpendapatan ke-40 terbawah (B40) dan persentil ke-40 pertengahan (M40) serta PKS, yang akan membantu memulihkan kemungkinan kesan kenaikan kadar faedah selanjutnya yang masih diramalkan.

Pengurangan dua mata asas dalam cukai pendapatan peribadi bagi mereka yang berpendapatan antara RM50,000 dan RM100,000 akan meletakkan ratusan juta kembali ke dalam poket untuk rakyat Malaysia yang bergaji, yang akan membantu mereka mengekalkan kualiti hidup mereka semasa kelembapan ekonomi yang dijangkakan.

Langkah yang sama untuk mikro-PKS juga akan membantu melindungi aliran pendapatan mereka pada masa yang sama, katanya.

Ketua Eksekutif Ekonomi dan Pusat Pendidikan Pasaran Carmelo Ferlito menyifatkan pemotongan cukai itu sebagai inisiatif berani dan dialu-alukan.

“Ini adalah bahagian penting dalam strategi pro-pertumbuhan, tetapi ia perlu disertakan dengan strategi pemotongan perbelanjaan yang lebih holistik dan penguatkuasaan kutipan cukai yang lebih baik, untuk mengelak menjejaskan kedudukan fiskal kerajaan (dan mewujudkan lebih banyak inflasi).

“Saya akan mengatakan bahawa pemotongan cukai, bersama-sama dengan program lain untuk PKS seperti geran dan skim pinjaman, menghantar isyarat yang merupakan saat ‘menunggang harimau’ dan ini boleh mewujudkan jangkaan positif yang mungkin membantu dalam menghadapi kesukaran ekonomi akhirnya. ,” jelas Ferlito.

Beliau menegaskan bahawa beliau menyokong langkah-langkah itu, tetapi menegaskan bahawa ia mesti diimbangi dengan penjimatan dalam perbelanjaan mengurus kerajaan untuk memastikan perbelanjaan seimbang dalam jangka panjang.

Rasionalisasi

Ferlito menyatakan bahawa Bajet 2023 tidak mengandungi sebarang rasionalisasi sedemikian, sebaliknya menyaksikan kenaikan melalui kenaikan bil gaji perkhidmatan awam yang sudah tinggi dan subsidi yang semakin meningkat.

“Jika kita tidak menambah baik kutipan hasil dan mengurangkan perbelanjaan, hutang dan inflasi akan menjadi masalah yang lebih serius.

“Khususnya, memandangkan pemotongan cukai. Pemotongan cukai adalah sangat penting, tetapi ia adalah satu sisi syiling. Jika perbelanjaan tidak dirasionalkan dengan berkesan, maka kita dalam masalah,” katanya.

Beliau mencadangkan agar kerajaan melihat semula pelbagai peranannya sebagai majikan, pelabur dan pemaju, mula memikirkan semula bagaimana barangan dan perkhidmatan boleh disediakan tanpa penglibatan langsungnya.

Presiden Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) Bersekutu Tan Sri Low Kian Chuan mengakui bahawa Kementerian Kewangan (MoF) menghadapi tugas yang sangat sukar dalam menangani cabaran ekonomi dan perniagaan yang dihadapi negara.

Low berkata kementerian masih menguruskan Bajet 2023 yang komprehensif yang merangkumi semua segmen melalui pelbagai bantuan tunai, pelepasan cukai, insentif, geran serta dana pemudah cara kepada isi rumah, perniagaan dan sektor ekonomi.

Beliau menambah bahawa Bajet itu juga mencerminkan bagaimana kerajaan menggunakan gabungan insentif, geran dan dana pemudah cara untuk menggalakkan automasi, pendigitalan, ESG (persekitaran, sosial dan tadbir urus) dan juga menggalakkan pembangunan pertanian, keselamatan makanan.

“Semakan menyeluruh subsidi untuk keperluan adalah langkah ke arah yang betul untuk menyalurkan semula sumber awam yang terhad untuk kegunaan lebih produktif seperti pendidikan, penjagaan kesihatan, infrastruktur, perumahan, menyokong masyarakat yang semakin tua.

“Pemberian wang tunai mesti menyasarkan secara khusus kumpulan yang benar-benar memerlukan kebajikan,” kata Low dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun, beliau menyatakan kekecewaan ACCCIM kerana kerajaan tidak mengumumkan pembaharuan cukai baharu untuk meluaskan asas cukainya, seperti memperkenalkan semula GST.

“Kami mencadangkan kepada kerajaan untuk mengumumkan pelaksanaan GST pada Januari, 1 2024, memberikan tempoh 12 bulan untuk penyediaan.

“Tinjauan ACCCIM menunjukkan bahawa komuniti perniagaan menyokong pelaksanaan GST, dan memerlukan sekurang-kurangnya enam hingga 12 bulan tempoh awal untuk pelaksanaan,” katanya.

Low berkata ACCCIM juga bimbang dengan cadangan untuk menyalurkan lebihan bayaran daripada levi pelbagai peringkat untuk pengambilan pekerja asing yang akan dikenakan tahun depan, kepada majikan bagi tujuan automasi.

Beliau berkata kumpulannya tidak dirujuk atau diberi taklimat mengenai inisiatif ini.

Semalam, Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz membentangkan Bajet 2023 di tengah-tengah desas-desus bahawa Parlimen akan dibubarkan tidak lama lagi bagi memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-15.

Walaupun jangkaan Bajet pilihan raya sebagai hasilnya, Tengku Zafrul memperkenalkan pelan perbelanjaan persekutuan yang terkawal dan responsif untuk 2023.

Baca lagi | Biden: Ancaman ‘Armageddon’ nuklear kembali buat kali pertama sejak Perang Dingin
Baca lagi | Malaysia antara 11 negara yang berkecuali daripada mengundi PBB mengenai perdebatan tentang layanan China terhadap Muslim Uyghur

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Malaysia antara 11 negara yang berkecuali daripada mengundi PBB mengenai perdebatan tentang layanan China terhadap Muslim Uyghur

Read Next

PM Ismail Sabri mendahului senarai penerima anugerah negeri Sarawak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.