The Malaysia Post

Di manakah saya boleh belajar nanoteknologi di Malaysia?

Nanoteknologi di Malaysia

Sebuah negara berpendapatan sederhana, Malaysia telah bekerja keras untuk mengembangkan ekonominya daripada bergantung sepenuhnya kepada eksport bahan mentah kepada pembangunan pembuatan, perkhidmatan dan pelancongan. KDNK Malaysia 2012 dilaporkan berjumlah $492 bilion.

Negara ini merupakan antara pengeluar minyak sawit terbesar di dunia. Ia juga merupakan salah satu pengeksport peranti semikonduktor, barangan elektrik dan produk teknologi maklumat dan komunikasi terbesar di dunia.

Organisasi Nanoteknologi

Malaysia mempunyai beberapa organisasi dan rangkaian yang berusaha untuk meningkatkan nanosains serta menyiasat masa depan nanoteknologi. Pengenalan ringkas kepada organisasi berkaitan nanoteknologi ini di Malaysia diberikan di bawah.

 • Persatuan Nanoteknologi Malaysia—Ia ditubuhkan untuk melaksanakan Direktorat Nanoteknologi Kebangsaan, yang termasuk menerajui Inisiatif Nanoteknologi Kebangsaan dan menganjurkan acara berkaitan nano.

Mereka akan merealisasikannya dengan mewujudkan dasar, menyelaraskan R&D dalam nanoteknologi, dan menyokong pusat penyelidikan nanoteknologi yang ada dengan menambah baik pembangunan modal insan dalam bidang nanosains dan teknologi, menyokong kemudahan penyelidikan baharu, dan menjalin rangkaian dengan industri untuk berada pada tahap atau melebihi ekonomi sedia ada sementara pada masa yang sama membangunkan rangkaian yang kukuh di peringkat antarabangsa.

 • Inisiatif Nanoteknologi Kebangsaan (NNI)—Matlamat NNI adalah untuk mempromosikan nanoteknologi untuk faedah mampan sains, industri, teknologi dan ekonomi.

Baca Lagi | Pearly-Thinaah Terpegun dengan Pasangan Bulgaria, Pang Ron-Mei Xing Delight Home Crowd

Baca Lagi | Restoran Sushi Terbaik di Kuala Lumpur

Syarikat Nanoteknologi

Nanoteknologi digunakan dalam pelbagai sektor industri. Syarikat-syarikat nanoteknologi terkemuka di Malaysia disebutkan di bawah bersama-sama dengan pengenalan ringkas kepada setiap syarikat.

 • Nanopac—Ia adalah syarikat pembuatan yang diperakui ISO 9001 dan syarikat Nano-Photocatalyst Energy and Environmental Engineering.

Pejabat Reka Bentuk Nanopac mempunyai jurutera nanoteknologi yang berkelayakan dan merupakan pengeluar teknologi nano yang lengkap dengan kemahiran dan kelulusan untuk mereka bentuk, menguji dan memperakui.

 • NanoMalaysia Berhad—Ia ditubuhkan pada 2011 sebagai sebuah syarikat berhad melalui jaminan (CLG) untuk bertindak sebagai entiti perniagaan yang diamanahkan dengan usaha pengkomersilan nanoteknologi. Ia juga akan membantu operasi Pusat NanoMalaysia.
 • Nano Silver Manufacturing Sdn Bhd (NSM)—NSM, ditubuhkan pada Jun 2004, ialah sebuah Syarikat Teknologi Tinggi yang menumpukan pada penyelidikan, pembangunan dan pemasaran produk nanoteknologi.

Selama beberapa tahun R&D, pasukan penyelidik mereka telah mengaplikasikan nanoteknologi secara berkesan dalam bidang ayam itik, produk asas tani, rawatan air dan lain-lain. Dengan kemajuan teknologi ini, mereka boleh meningkatkan produktiviti dan kecekapan, yang membawa kepada kos pengeluaran yang lebih rendah.

Pendidikan dan Penyelidikan Nanoteknologi

Malaysia mempunyai beberapa universiti yang menawarkan peluang pendidikan dan penyelidikan dalam nanoteknologi. Beberapa universiti dan penglibatan nanoteknologi mereka disenaraikan di bawah.

 • Universiti Nottingham (Kampus Malaysia)—Pusat Nanoteknologi & Bahan Termaju—Ia terlibat secara aktif dalam kajian nanoteknologi dan bahan termaju. Ini termasuk pembangunan bahan baharu dan pengubahsuaian kepada yang sedia ada untuk memperoleh prestasi unggul dalam ciri seperti ketahanan dan kekuatan.
 • Universiti Kebangsaan—Institut Kejuruteraan Mikro dan Nanoteknologi (imen)—Ia merupakan inisiatif strategik untuk mengikuti kajian pelbagai disiplin mengenai Kejuruteraan Mikro dan Nanoelektronik. Ia merupakan pusat R&D negara untuk Malaysia dalam bidang ini.
 • Universiti Malaysia Perlis—Institut Kejuruteraan Elektronik Nano (INEE)—Ia merupakan pusat ciptaan, penyelidikan dan kepakaran di Malaysia. INEE memberi penekanan kepada aktiviti penyelidikan kejuruteraan nanoelektronik yang menumpukan pada biocip nano, peranti memori, peranti novel dan peranti fotonik nano.
 • Pusat Penyelidikan Bahan Termaju (AMREC)—Ia adalah sebahagian daripada SIRIM Berhad, yang merupakan syarikat milik 100% Kerajaan Malaysia. AMREC ialah pusat pembangunan Malaysia untuk teknologi bahan termaju.
 • Universiti Malaya—Pusat Penyelidikan dalam Nanoteknologi dan Pemangkin (NANOCEN)—Objektif utama pusat ini adalah untuk melaksanakan penyelidikan dalam bahan termaju, nanosains dan nanoteknologi, pemangkinan dan bahan kimia yang sangat penting kepada ekonomi Malaysia.
 • Universiti Putra Malaysia—Ia menawarkan program MSc dan PhD dalam bahan nano dan nanoteknologi.
 • Universiti Multimedia Malaysia—Ia menawarkan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektronik dalam jurusan Nanoteknologi (Kejuruteraan Nano).
 • Universiti Sains dan Teknologi Malaysia—Ia menawarkan BSc dalam Nanosains dan Nanoengineering dengan Pengurusan Perniagaan.

Read Previous

Restoran Sushi Terbaik di Kuala Lumpur

Read Next

Petua dan Trik Pro Terbaik untuk Survival Dalam Minecraft 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.