The Malaysia Post

Restoran Sushi Terbaik di Kuala Lumpur

Di mana hendak pergi untuk sushi dan omakase.

Jika anda bersedia untuk pengalaman sushi di mana makanan bercakap, duduk dan tunduk kepada kehendak chef sushi ini untuk hidangan omakase dan sushi terbaik di bandar.

Oribe

Cef di Sushi Oribe menjunjung standard kesempurnaan yang tidak mudah putus asa – menggegarkan bahan-bahan wajib (nigiri dan sashimi) dan acing bermusim, daripada ketam salji Seiko dan shirako (kantung sperma ikan kod) hingga ke tiram Hiroshima yang paling segar.

Maestro Jepun di sini tahu ramuan mereka, dengan menu makan tengah hari dan makan malam tersedia dalam set pelbagai hidangan yang telah ditetapkan – anda hanya perlu duduk dan tunduk kepada kehendak chef. Set adalah karnival warna dan, bergantung pada jenis set, boleh terdiri daripada pembuka selera, sushi istimewa (bilangan keping bergantung pada set), gulungan sushi kastard telur kukus, sup miso dan pencuci mulut. Oribe sedang membuat tiga gandar dalam suasana makan tepu Jepun: bunyi teknikal, berkelas, dengan kepekaan masakan yang digilap.

Sushi Hinata

Menipu kerana muka hadapan restoran yang membosankan mungkin, apa yang ada di dalamnya mengimbangi dengan kecemerlangan. Walaupun chef pengasas Hideaki Oritsuki telah meninggalkan Sushi Hinata, jangan takut, kerana Sushi Hinata kekal di peringkat atasan restoran Jepun di bandar ini.

Dipimpin oleh beberapa tukang masak sushi terbaik di KL, Sushi Hinata mengekalkan piawaian tertinggi untuk hidangan Jepun, menggunakan mazuma wasabi yang baru dikisar dari Shizuoka, halia acar sendiri dengan cuka merah, dan ikan yang diterbangkan dalam tiga kali seminggu dari pasar ikan Tsukiji dan Fukuoka pasaran.

Baca Lagi | Dr Noor Hisham: Tiada Pengetatan SOP Covid-19 Hanya Jet

Baca Lagi | Pearly-Thinaah Terpegun dengan Pasangan Bulgaria, Pang Ron-Mei Xing Delight Home Crowd

Sushi Azabu di Isetan The Japan Store

Sebuah restoran sushi berbintang Michelin dari New York, Sushi Azabu mengimport makanan laut mereka dari Jepun dua hingga tiga kali seminggu, dan mereka pakar dalam tuna, belut laut dan hempedu (sejenis herring).

Anda akan dimanjakan untuk pilihan di sini dengan pelbagai pilihan ikan termasuk ambarjack, ikan besar mata, tenggiri kuda, belut dan banyak lagi.

Taka oleh Sushi Saito

Tempat duduk di Sushi Saito bertaraf tiga bintang Michelin di Tokyo sukar didapati, itulah sebabnya seseorang itu perlu ziarah ke Taka oleh Sushi Saito, usaha sulung Chef Takashi Saito keluar dari Tokyo.

Di sini anda akan menemui tidak kurang daripada makanan laut kelas pertama yang diterbangkan dari Jepun tiga kali seminggu dan koleksi sake terbaik. Pasti satu untuk senarai baldi.

Kinme Sashimi & Grill Bar

Dihiasi lebih anggun daripada kebanyakan rakan sejawat Jepunnya di KL, Kinme ialah bar sashimi moden yang kami dambakan. Chef Voon, sebelum ini dari Iketeru Hilton KL, memilih tangkapan segar hari ini bergantung pada musim dan ketersediaan pasaran.

Pinggan nigiri ialah pelbagai jenis tuna, ekor kuning dan tenggiri antara tangkapan premium lain yang dipasang dalam barisan dengan halia jeruk buatan sendiri. Bahagian topping sushi jauh melebihi nasi yang disimpan, satu kes untuk nilai yang baik dan pembuatan sushi yang bijak.

Sushi Ori

Sushi Ori ialah Chef Ori-san teroka terbaharu (daripada Sushi Hinata dan kemasyhuran Oribe). Pengunjung boleh mengharapkan makanan dibuat dengan penuh berhati-hati dan kemahiran, menggunakan bahan-bahan segar yang dipilih dengan teliti serta barangan bermusim. Memfokuskan pada kualiti berbanding kuantiti, Sushi Ori menawarkan hidangan yang mempamerkan pelbagai elemen masakan Jepun klasik, termasuk kastard telur kukus, sushi gulung dan kepingan sushi tradisional gaya Edo, sudah tentu.

Duduk di kaunter untuk menangkap Chef Ori-san beraksi, dan berbual sambil sushi anda disediakan. Dengan dia menerajui, anda boleh yakin dengan salah satu pengalaman sushi terbaik di bandar. Berbelanja sedikit dan pergi ke menu omakase.

Sushi Ryu

Sushiya moden ini menyajikan sushi dan sashimi yang dibuat dengan bahan-bahan premium, dan Chef Okabe (dengan kelayakan bintang Michelin) menghasilkan keajaiban dengan hidangan istimewa seperti otoro cincang dan sashimi ikan putih.

Pergi ke menu omakase, dan selepas makan yang memuaskan pergilah ke Bar Shake, bar koktel gaya Jepun yang menyajikan pelbagai koktel berasaskan saké.

Read Previous

Pearly-Thinaah Terpegun dengan Pasangan Bulgaria, Pang Ron-Mei Xing Delight Home Crowd

Read Next

Di manakah saya boleh belajar nanoteknologi di Malaysia?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.