The Malaysia Post

5 Restoran ‘Bizzare’ untuk dicuba di sekitar Selangor

Apabila bercakap mengenai makanan, sememangnya tidak dapat mengalahkan budaya kulinari yang rancak di Malaysia.

Pada bila-bila masa sepanjang hari, anda boleh pergi ke restoran atau kafe untuk memuaskan selera anda. Dan kepelbagaian makanan – sama ada masakan mewah atau makanan jalanan – benar-benar tidak berkesudahan.

1. Dining In The Dark

Berapa kali anda melihat pengunjung terpaku pada telefon mereka, tidak bercakap apa-apa antara satu sama lain semasa menunggu makanan tiba?

Waktu makan telah lama tidak lagi menjadi peluang untuk berdagang berita atau sekadar bertanya khabar hari semua orang.

Dining in the Dark, bagaimanapun, menawarkan cara untuk menarik orang bercakap di meja semula: semua telefon dan jam tangan mesti diletakkan di dalam kotak sebelum anda masuk.

Restoran Bukit Bintang juga menyimpan pengunjung dalam kegelapan – secara literal – tentang apa yang mereka makan! Anda perlu bergantung pada lidah dan hidung anda untuk mengetahui apa yang anda bayangkan.

2. Jeff’s Cellar

Bercakap tentang hidup seperti orang gua! Walaupun dalam kes ini, gua yang dimaksudkan adalah bar wain yang selesa yang terletak di pusat peranginan mata air panas.

Memandangkan kawasan sekitar Ipoh terkenal dengan pembentukan batu kapurnya, tidak dapat dielakkan bahawa seseorang akhirnya akan tercetus idea untuk menubuhkan sebuah restoran dalam satu.

Restoran itu tidak lain dan tidak bukan ialah Jeff’s Cellar, sebuah kedai makan dengan pencahayaan yang hangat dan persekitaran tempat makan yang selesa betul-betul di dalam keindahan geologi semula jadi.

3. Heli Lounge Bar

Memandangkan Kuala Lumpur sering dianggap sebagai talian langsung Malaysia, sebenarnya tidak ada kekurangan bar dan lounge yang memenuhi jalan-jalan di pusat bandar.

Tetapi tinggi di udara? Terdapat lebih sedikit persaingan beberapa ratus meter di atas tanah, jadi mungkin itulah sebabnya kedai persediaan Heli Lounge Bar di sana.

Terletak di atas bumbung Menara KH, Heli Lounge Bar menawarkan pengunjung pandangan mata burung dari latar langit bandar yang mempesonakan sambil mereka mendentingkan cermin mata tinggi di atas awan.

4. The Deceased

Rakyat Malaysia mempunyai kesukaan yang wujud untuk perkara-perkara yang melanda pada waktu malam dan tidak menyukai apa-apa yang lebih baik daripada bertukar-tukar cerita menakutkan tentang pontianiak dan pochong di sekitar unggun api.

Dengan kecenderungan kepada alam ghaib ini, hanya menunggu masa sahaja sebelum seseorang membuka kedai makan bertemakan ghaib.

Almarhum ialah bar di sepanjang Jalan Sultan yang meraikan semua perkara yang menyeramkan. Di sini, hari ini adalah Halloween setiap hari, kecuali hari Selasa apabila arwah berehat.

5. BBQ Lamb KL Kemensah

Dengan kebanyakan rakyat Malaysia yang tinggal di dalam hutan konkrit, boleh difahami mengapa ramai yang merindui sedikit alam semula jadi dalam hidup mereka sekali-sekala. Anehnya, jika anda seorang penduduk bandar, anda boleh melakukannya sambil menikmati hidangan lazat tidak jauh dari rumah.

Baca Lagi | 5 Restoran ‘Bizzare’ untuk dicuba di sekitar Selangor

BBQ Lamb KL Kemensah ialah restoran Ampang yang menawarkan pengalaman menjamu selera yang agak unik kerana pelanggan benar-benar duduk di meja yang diletakkan di dalam sungai yang mengalir.

Read Previous

Celcom Malaysia dan M&C Saatchi mengeluarkan filem pendek untuk mengetengahkan sambutan Hari Raya

Read Next

Pelajar Langkawi Berumur 16 Tahun Diserang Kejam Rakan Sekelas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.