The Malaysia Post

Adakah Panduan Michelin Memberitahu Kami di mana Makanan Sedap?

Pisau Habis

Sejurus Panduan Michelin mengumumkan pilihan mereka untuk Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, terdapat ramai muka bingung. Kemudian datang torrent komen.

Ia dijangka kerana rakyat Malaysia meminati makanan.

Ramai yang gembira mengatakan sekurang-kurangnya tempat kegemaran mereka selamat daripada orang ramai. Malah ada yang mengulas bahawa ini adalah senarai tempat yang perlu dielakkan. Aduh!

Penyertaan restoran daun pisang tertentu di Bangsar dalam senarai Michelin Selected juga menimbulkan banyak persoalan mengenai kriteria tersebut.

Di kumpulan Facebook The Republic of Bangsar, ada yang mengatakan makanan di sana adalah asas dan sederhana manakala yang lain menunjukkan terdapat banyak pilihan yang lebih baik di sekitar Bangsar.

Jika Michelin berhasrat untuk dipandang serius di Malaysia, senarai itu pastinya perlu diperhalusi. Perlu ada pemahaman yang benar tentang perut makanan Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

Dengan menconteng permukaan budaya makanan kita yang kaya, ini menimbulkan masalah dan membuatkan pemakan Malaysia tertanya-tanya sama ada senarai itu adalah eksklusif untuk bahasa pelancong.

Jika Nasi Ayam Nam Heong dan Nasi Ayam Hainan Chee Meng boleh menjadi Bib Gourmand, kenapa Nasi Ayam Zheng Kee Segambut atau Nasi Ayam Hainan Jalanan Kepong tidak boleh dimasukkan kerana ia menyajikan salah satu ayam rebus yang paling halus?

Untuk restoran Cina, Restoran Pik Wah dan Elegant Inn berada dalam senarai tetapi bagaimana pula dengan restoran kuat Kuala Lumpur, Restoran Luar Negara? Ia sentiasa berada dalam senarai semua orang yang mesti dimakan untuk char siu yang lazat atau bahkan hanya ikan kukus mereka.

Dalam penyampaian anugerah, dikatakan lebih 20 gaya masakan telah diwakili dalam panduan itu tetapi dua ketinggalan yang ketara ialah nasi lemak dan nasi kandar.

Baca Lagi | MOM akan Bekerjasama untuk Juara Kebajikan Atlet Negara

Baca Lagi | Legging semakin berani untuk Kemunculan Fesyen Terkini mereka

Kuasa Nasi Lemak

Bagi kebanyakan kita, nasi lemak sememangnya mewakili Malaysia. Ia adalah sarapan kebangsaan tidak rasmi yang menyatukan semua kaum. Malangnya, ia tidak diberikan banyak cinta dalam penyenaraian di mana ia menjadi pemain kedua.

Senarai Bib Gourmand tidak mempunyai kedai makan khusus nasi lemak. Paling banyak anda mempunyai Anak Baba di Brickfields yang mempunyai menu nasi lemak. Namun ia bukan keistimewaan mereka kerana tumpuan lebih kepada tambang Nyonya. Mengapa tidak ada gerai nasi lemak dari Kampung Baru mahupun Nasi Lemak Tanglin yang merupakan antara tempat tertua menjual nasi lemak dinamakan?

Ia hanya terdapat dalam Pilihan Michelin untuk Pulau Pinang yang menyenaraikan Ali Nasi Lemak sebagai ikutan.

Isu lain ialah tiada tempat nasi kandar tersenarai di Pulau Pinang! Bagi kebanyakan orang, nasi kandar adalah hidangan utama di Pulau Pinang di mana nasi panas dikukus digabungkan dengan campuran kari yang kaya dengan rempah ratus yang berbeza. Ia mungkin bermula sebagai makanan untuk menjamu buruh tetapi hari ini, nasi kandar dicari kerana campuran perisanya yang unik.

Pengarah Antarabangsa Michelin Guide Gwendal Poullennec ditanya demikian dalam temu bual dengan Malay Mail selepas pengumuman itu. Dia menjelaskan bahawa apabila pemeriksa melakukan kerja mereka, mereka mempraktikkan apa yang disebutnya “pendekatan tanpa kuota.”

Jadi ini menimbulkan situasi di mana “Kualiti makanan yang membuat perbezaan dan bukan gaya memasak.” Dalam hal ini, pemeriksa tidak mendapati restoran yang layak untuk dipilih, menyebabkan tempat nasi lemak dan nasi kandar ditinggalkan.

Bagi sesetengah orang, kawasan liputan juga menaikkan kening. Walaupun nama Panduan Michelin jelas menyebut Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, komen timbul apabila anda melihat bak kut teh dalam senarai dari Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

Setiap penggemar makanan tahu bahawa hati dan jiwa bak kut teh terletak di Klang. Penyertaan tiga tempat bak kut teh dalam panduan dan bukannya mengetepikan mereka demi yang terbaik di Malaysia menimbulkan lebih banyak persoalan tentang kesahihan senarai yang mengakui tempat yang kurang layak ini.

Matlamat Michelin

Jika Michelin benar-benar mahu menjadi relevan, walaupun semua wang yang dibelanjakan untuk membawanya ke sini, ia harus benar-benar mengikat dan menghantar lebih banyak pemeriksa untuk menerokai pemandangan makanan dengan betul. Apa yang membimbangkan saya ialah bagaimana kemasukan kedai makan yang kurang layak dalam senarai hanya mencemarkan prestij yang dilampirkan pada anugerah itu, walaupun semua kerja keras dilakukan oleh pengendali F&B lain dalam senarai itu.

Sementara itu, juri yang gemar menjamu selera Malaysia telah pun membuang undi, sama seperti dalam PRU15 yang baru berakhir. Dan Panduan Michelin ini mendapat NO yang memberangsangkan.

Read Previous

Legging semakin berani untuk Kemunculan Fesyen Terkini mereka

Read Next

5 Band Malaysia Teratas Yang Anda Perlu Tahu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.