The Malaysia Post

5 Band Malaysia Teratas Yang Anda Perlu Tahu

Kumpulan Rock Malaysia

Mendengar dan menonton persembahan muzik secara langsung di Malaysia adalah salah satu pengalaman paling menyeronokkan untuk menjadikan perjalanan anda menyeronokkan dan unik. Tahukah anda bahawa terdapat banyak kumpulan rock Malaysia yang menghasilkan muzik yang hebat dan membuat persembahan secara langsung yang menakjubkan? Lihat kumpulan-kumpulan rock Malaysia terbaik ini yang meningkatkan persada muzik tempatan.

1. Hujan

Sebagai salah satu kumpulan rock ikonik Malaysia, digemari oleh peminat muda dan tua, Hujan telah berada di persada muzik tempatan dan antarabangsa selama lebih sedekad. Hujan ialah sebuah kumpulan rock Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 2005 oleh penyanyi utama dan pemain gitar Noh Salleh. Barisan kumpulan semasa ini terdiri daripada Noh Salleh (vokalis utama, gitaris irama), AG Coco (gitar utama, vokal belakang), Izzat Uzaini (gitar bass, vokal latar) dan Azham Ahmad (dram). Peminat Hujan digelar sebagai Raingers

Kumpulan itu mula ditubuhkan selepas Noh memuat naik beberapa demonya ke Myspace. Walaupun kekurangan kasih sayang daripada pihak tertentu pada peringkat awal kumpulan itu, Hujan mempunyai muzik terobosan paling berjaya di Malaysia. Hujan tidak pernah mengecewakan peminat mereka dengan penerokaan pelbagai gaya muzik dan genre dari indie-alternatif, akustik-rock, punk-rock, pop-rock, hard-rock dan metal.

2. Masdo

Sebuah band baru-baru ini ditubuhkan pada awal tahun 2015 dengan nama “The Lipstick”, kumpulan itu dijenamakan semula kepada Masdo selepas menyusun semula ahli mereka dan memberi tumpuan kepada kebangkitan semula genre 60-an yang berjaya menangkap banyak telinga mendengar muzik mereka. Hanya memerlukan satu lagu yang menarik untuk meletakkan Masdo sebagai salah satu kumpulan indie yang paling penting di Malaysia, dan itu ialah “Bunga”. Lagu ini menyentuh nota yang tepat dan dengan genre yang memberikan perasaan nostalgia terhadap pendengar indie baharu, Masdo sangat mengingatkan kita kepada Datuk A. Rahman Hassan, The Beach Boys, dan Ahmad Daud. Dengan usaha untuk mengembalikan era liku-liku, Masdo berkemungkinan besar akan berjaya dalam kancah semasa industri muzik kita.

Barisan kumpulan semasa ini terdiri daripada Ali Sariah (vokalis utama, gitar rythm), Asmawi (gitar utama), Putu Ceri (gitar bass), dan Azham Ahmad dari kumpulan Hujan (pemain dram).

3. Butterfingers

Pada tahun 1991, sekumpulan pelajar di Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK), termasuk Loque, Kadak dan Kalai (yang menyertai kumpulan itu sejurus selepas pemain dram mereka pergi), membentuk sebuah kumpulan yang dipanggil Loque’s Tail. Menghasilkan bahan mereka sendiri, band ini banyak dipengaruhi oleh Metallica. Kemudian, genre grunge mula berkembang di Malaysia dan Loque’s Tail memutuskan untuk mengubah arah muzik mereka daripada metal kepada grunge dan punk.

Semasa era bahasa Inggeris mereka, penulis lirik utama kumpulan itu ialah Emmett, manakala Loque ialah penulis lagu utama sepanjang konsep kumpulan itu. Selalunya dikaitkan dengan persembahan langsung mereka, kumpulan itu jarang membuat persembahan di tempat besar seperti arena dan amfiteater. Sebaliknya, mereka kerap bermain tempat yang lebih kecil. Loque pernah berkata dalam satu temu bual, “Kami pastinya sebuah kugiran secara langsung. Itulah yang penting untuk kami. Kami membuat rekod supaya kami boleh keluar dan bermain untuk rakyat.”

Baca Lagi | Legging semakin berani untuk Kemunculan Fesyen Terkini mereka

Baca Lagi | Adakah Panduan Michelin Memberitahu Kami di mana Makanan Sedap?

4. OAG

OAG, juga dieja O@G, juga dikenali sebagai Old Automatic Garbage atau Orang Asia Genius (Genius Asians), ialah sebuah kumpulan pop Malaysia dan rock alternatif. Band yang ditubuhkan pada 1992, merupakan salah satu kumpulan rock alternatif berbahasa Inggeris pertama di Malaysia yang mendapat perhatian besar daripada pendengar muzik arus perdana. Barisan kumpulan semasa ialah Muhammad Radhi Razali (vokal), Qi Razali (dram), Muhamad Nizam (gitar), Nazrin Zabidi (gitar bass), dan Izmer Khasbullah (keyboard).

Band ini terkenal kerana memecahkan acuan arus perdana rock dan pop Melayu ketika itu, mendorong genre alternatif dan semangat bawah tanah ke dalam media komersial seperti radio dan televisyen. Klip video TV 60-an merupakan kejayaan penting dalam hala tuju baharu video muzik untuk negara, dan menjadi salah satu lagu yang paling dikenali dalam litar indie/bawah tanah (bersebelahan Butterfingers’ Nicotine dan Vio-Pipe)

5. Muka bunk

Bunkface ialah sebuah kumpulan rock Malaysia dari Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 2006. Kumpulan ini terdiri daripada vokalis utama dan pemain gitar irama Sam (Shamsul Anuar), pemain gitar bass Youk (Farouk Jaafar), dan pemain gitar utama Paan (Ahmad Farhan). Nama Bunkface dicadangkan oleh Biak (bekas pemain dram) yang terpengaruh dengan lagu Sum 41 bertajuk “Crazy Amanda Bunkface”. Popular songs by Bunkface include Silly Lily, Situasi, Revolusi, Prom Queen, Through My Window, Ekstravaganza, Rentak Laguku, Malam Ini Kita Punya, Darah Muda and Masih Di Sini . Pangkalan peminat mereka dipanggil “Bunkers”

Read Previous

Adakah Panduan Michelin Memberitahu Kami di mana Makanan Sedap?

Read Next

Rakyat Malaysia Kurang Menderma Krismas ini sebagai Menggigit Inflasi, kata Badan Amal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.