The Malaysia Post

Rakyat Malaysia Kurang Menderma Krismas ini sebagai Menggigit Inflasi, kata Badan Amal

Amal Masa Krismas di Malaysia

Krismas mungkin masa untuk memberi, tetapi dengan peningkatan kos sara hidup dan inflasi, badan amal Malaysia merasai tekanan kewangan semasa rakyat Malaysia biasanya boleh dikira untuk menyumbang.

Kali ini tahun lepas, Persatuan Haiwan Peluang Kedua (dahulunya dikenali sebagai PAWS) menerima ratusan beg kibble, presidennya Kim Yeoh memberitahu Malay Mail.

“Tahun ini, kami hanya menerima 10 beg kibble,” katanya, berkongsi gambar anak anjing tanpa ibu yang diselamatkan yang dia harap akan menjadi anak angkat.

Badan Bukan Kerajaan

Sebagai sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tempat perlindungan haiwan yang menempatkan 500 haiwan yang diselamatkan, beliau berkata sumbangan yang masuk sama ada dalam bentuk wang atau tidak adalah tidak teratur.

“Musim ini, kami tidak merasakan semangat itu dalam memberi dan berkongsi.

“Mungkin semua orang terjejas oleh inflasi,” keluhnya.

Beliau menyatakan bahawa kali ini adalah masa yang sukar, malah lebih teruk daripada semasa kemuncak wabak Covid-19.

Kemudian, semua orang membantu satu sama lain untuk berlayar melalui masa yang sukar, jelasnya.

Baca Lagi | Adakah Panduan Michelin Memberitahu Kami di mana Makanan Sedap?

Baca Lagi | 5 Band Malaysia Teratas Yang Anda Perlu Tahu

Pertubuhan Bantuan Wanita

Begitu juga, pengarah perkongsian Pertubuhan Bantuan Wanita (WAO) Amnani Abdul Kadir berkata organisasinya juga mengalami penurunan dalam sumbangan orang ramai tahun ini berbanding dua tahun sebelumnya.

Ini walaupun musim perayaan untuk organisasi sering kali bertepatan dengan peningkatan kes keganasan rumah tangga dan panggilan untuk berlindung.

“Dengan jumlah kes yang tinggi dan penurunan dalam derma orang ramai, WAO berasa tertekan kerana kami terus menyediakan perkhidmatan percuma dan kutipan dana untuk menampung kekurangan dalam operasi kami.

“Itu boleh difahami memandangkan inflasi dan keadaan ekonomi semasa kita,” katanya mengulas, sambil menambah bahawa NGO hak wanita juga mengalami penurunan dalam pertanyaan hadiah Krismas.

Inisiatif CSR

Beliau berkata, mujurlah WAO berjaya mengurangkan masalah itu dengan bergantung kepada inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR), melalui hubungan rakan kongsi korporat untuk menaja hadiah Krismas.

“WAO kini mempunyai kekurangan sebanyak RM300,000 untuk mengumpul dana dan kami berharap musim pemberian akan menyokong WAO untuk meneruskan kerja yang kami lakukan untuk mangsa yang terselamat,” tambahnya.

CEO Ananti Rajasingam

Bagaimanapun, menentang trend itu ialah Yayasan Chow Kit, yang menerima sumbangan daripada banyak syarikat, universiti dan sekolah antarabangsa, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ananti Rajasingam.

Dia tidak merasakan bahawa inflasi telah memberi kesan kepada derma yayasan itu.

“Dua tahun lalu adalah teruk akibat Covid, tetapi tahun ini, kehidupan terasa kembali normal.

“Saya rasa semua orang sangat teruja untuk dapat meraikan musim pemberian ini,” katanya.

Dia menambah, “Tahun ini terasa sangat istimewa dan ajaib kerana anak-anak kami dijemput ke bazar dan acara atas nama Krismas.”

Dia mengaitkan ini dengan prinsip yayasan untuk mengekalkan hubungan rapat dengan rakan kongsi korporat.

Ini adalah “jadi kita sentiasa berada di fikiran mereka apabila mereka mempunyai sebab untuk memberi!” dia menerangkan.

Read Previous

5 Band Malaysia Teratas Yang Anda Perlu Tahu

Read Next

Kadar Pembandaran Malaysia Meningkat Tiga Kali Ganda Dalam Tempoh Lima Dekad

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.