The Malaysia Post

Menteri Kesihatan Wanita Pertama Terbuka Kepada Nasihat Daripada Penjawat Dahulu

Menteri Kesihatan Wanita Pertama Malaysia Berkata Terbuka Kepada Nasihat

Berminat untuk berkhidmat, Menteri Kesihatan wanita pertama negara Dr Zaliha Mustafa hari ini berkata beliau terbuka kepada sebarang bantuan yang boleh diperolehinya.

Ini termasuk cadangan, pandangan dan dasar daripada bekas menteri, walaupun mereka milik parti politik yang berbeza.

“Sebenarnya, saya sangat terbuka untuk sebarang bantuan dari segi cadangan, pandangan mengenai perkara yang pernah dilakukan oleh bekas menteri atau dasar yang dibuat.

“Tetapi seperti biasa sebagai menteri baharu, kita akan mendapat taklimat daripada kementerian, lihat dasar-dasar yang telah dicadangkan sebelum ini yang boleh kita gunakan, perbaiki atau tolak.

“Itu adalah perkara biasa dengan mana-mana kementerian. Saya akan melakukan perkara yang sama, tetapi akhirnya saya akan melakukan yang terbaik untuk rakyat dan sebagai sebuah kementerian yang menjadi tumpuan kerana ia adalah keperluan asas rakyat,” kata ahli politik PKR itu kepada pemberita selepas jam kerja hari ini untuk kali pertama sejak mengangkat sumpah jawatan.

Baca Lagi | 10 Idea Perniagaan Terbaik untuk Remaja

Baca Lagi | Resort Mewah Di Malaysia Untuk Hidup Tanpa Menyesal

Dr Zaliha menambah bahawa dia telah pun menerima panggilan daripada doktor wanita yang membangkitkan kebimbangan mereka.

Dr Zaliha menambah bahawa dia telah pun menerima panggilan daripada doktor wanita yang membangkitkan kebimbangan mereka.

POV Dr Zaliha

Dr Zaliha menambah bahawa dia telah pun menerima panggilan daripada doktor wanita yang membangkitkan kebimbangan mereka.
“Saya sentiasa menghormati wanita.

“Jadi sebagai menteri wanita pertama, terdapat banyak perkara yang saya fikir patut diberi perhatian, seperti pertubuhan bukan kerajaan berasaskan wanita.

“Ini adalah cabaran yang saya akan hadapi tetapi ia menggembirakan saya, mengenai perkara yang berkaitan wanita dan kanak-kanak.

“Saya adalah bekas setiausaha politik Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, di kementerian wanita, jadi itu akan banyak membantu dalam tugas saya sebagai menteri kesihatan wanita pertama,” tambah Ahli Parlimen Sekijang itu.

Dr Zaliha menyertai PKR pada 1999 dan telah memegang pelbagai jawatan dalam parti itu sejak itu tetapi ini adalah kali pertama beliau dilantik sebagai menteri.

Read Previous

Resort Mewah Di Malaysia Untuk Hidup Tanpa Menyesal

Read Next

Rock The World Music Festival Dijenamakan ‘The Worst Fest Ever’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.