The Malaysia Post

Dr Wan Azizah: Jangan anggap rakan parti anda sebagai musuh dan musnahkan apa yang dibina bersama PKR

Kongres kebangsaan PKR ke-16 di sini hari ini menarik air mata daripada pemimpin veteran Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail apabila beliau merayu perwakilan mengetepikan perbezaan kecil mereka dan memberi tumpuan kepada ujian besar pilihan raya pada pilihan raya umum ke-15 akan datang.

Pengerusi majlis penasihat itu merenung matanya ketika membuka kongres untuk sayap wanita di sini pagi ini.

“Hanya Tuhan yang tahu cinta saya kepada parti. Dalam pemilihan parti, pasti ada yang menang dan kalah dalam mana-mana pertandingan. Itu perkara biasa,” katanya dalam ucapan penuh emosi kepada perwakilan wanita

Dr Wan Azizah yang didorong ke dalam politik dan mengetuai Pembangkang selama bertahun-tahun sebelum suaminya dan presiden PKR sekarang Datuk Seri Anwar Ibrahim kembali menyifatkan berkali-kali dia menjadi “kalah” dalam hidup, dan bercakap tentang keperluan untuk bangkit semula. mengukuhkan parti.

“Kami bukan musuh. Kami dalam parti yang sama. Jika anda mahu pergi, teruskan. Jangan jadi musuh dari dalam.

“Jangan hancurkan apa yang telah kita bina bersama,” katanya, merujuk kepada pemilihan dalaman PKR baru-baru ini yang mencetuskan beberapa perpecahan berhubung dakwaan manipulasi dan pembelian undi.

Beliau mengingatkan mereka tentang keperluan untuk bersatu untuk PRU15, dan merayu kepada perwakilan untuk menjadi “murah hati” ketika mereka berusaha ke arah matlamat yang sama.

“Sekarang adalah masa untuk mengumpul kekuatan kita dan konsisten tanpa perjuangan.

“Kami mahu ahli parti bersikap terbuka dan bermurah hati. Mereka mesti bersedia untuk mengadakan dialog dan rundingan,” katanya.

Bercakap kepada pemberita kemudian

Dr Wan Azizah berkata parti itu perlu membuat pendekatan kolektif dengan seluruh sekutunya dalam gabungan Pakatan Harapan (PH).

Diminta mengulas mengenai pendekatan “khemah besar” yang didorong oleh timbalan presiden Rafizi Ramli yang akan datang untuk memasukkan parti di luar PH, Dr Wan Azizah berkata ia bergantung kepada sama ada berbuat demikian akan menjadi bumerang kepada PKR nanti.

“Jika mereka mahu ‘khemah besar’ tetapi mahu memusnahkan) khemah kami, maka saya rasa ia tidak perlu,” katanya.

Baca Lagi | Dr Wan Azizah: Jangan anggap rakan parti anda sebagai musuh dan musnahkan apa yang dibina bersama PKR

Rafizi, bekas ahli parlimen Pandan yang mahu kembali ke Parlimen, telah menggesa barisan Pembangkang bersatu untuk berganding bahu dengan musuh politik lamanya iaitu gabungan Barisan Nasional pimpinan Umno yang kembali berkuasa walaupun ditewaskan pada PRU14.

Read Previous

Guan Eng dakwa salah guna kuasa, gesa SPRM siasat Ismail Sabri, Takiyuddin berhubung perjanjian TPM

Read Next

Peletakan jawatan presiden Sri Lanka diterima, kata speaker parlimen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.