The Malaysia Post

Guan Eng dakwa salah guna kuasa, gesa SPRM siasat Ismail Sabri, Takiyuddin berhubung perjanjian TPM

Menuduh salah guna kuasa, ahli parlimen Pembangkang persekutuan Lim Guan Eng mahu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan menteri PAS Datuk Seri Takiyuddin Hassan bagi perjanjian sulit yang dikatakan melantik timbalan perdana menteri daripada Bersatu.

Menunjuk kepada laporan berita, Lim berkata Takiyuddin secara terbuka mengakui merangka perjanjian TPM yang menguntungkan Ismail Sabri dan gabungan Perikatan Nasional (PN) secara persendirian, dan ini bukan untuk kepentingan negara.

“Takiyuddin secara terbuka mengakui beliau merangka perjanjian itu dalam kedudukannya sebagai menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) dan bukan atas kapasiti partinya.

“Takiyuddin menambah, sebagai menteri ketika itu memegang portfolio parlimen dan undang-undang, semua perkara berkaitan dokumen undang-undang telah dikendalikan oleh beliau.

“Ini adalah pengakuan terbuka secara terbuka menyalahgunakan kuasanya dan menyalahgunakan jawatan menteri bukan untuk kepentingan negara atau kepentingan parti, tetapi untuk kepentingan politik perdana menteri dan PN,” kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Takiyuddin ialah Setiausaha Agung PAS dan kini menteri tenaga dan sumber asli dalam Kabinet Ismail Sabri.

PAS adalah parti komponen PN, bersama Bersatu, yang diketuai oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, PM sebelum Ismail Sabri.

Bagi pihak DAP, Lim, selaku pengerusi kebangsaannya, mengecam pemimpin kerajaan sedia ada kerana menganggap kedudukan awam mereka sebagai harta persendirian untuk digunakan untuk kepentingan peribadi mereka sendiri.

“Ini terbukti bukan sahaja dalam kerajaan semasa melantik ahli politik dan ahli parlimen kerajaan yang tidak mempunyai kecekapan profesional atau kepakaran teknikal kepada lembaga pengarah atau ketua GLC yang mengawal berpuluh bilion ringgit aset awam, tetapi juga pelantikan ahli politik Umno yang tidak pernah berlaku sebelum ini. menjadi pengerusi Suruhanjaya Sekuriti,” kata Ahli Parlimen Bagan itu.

Beliau merujuk kepada Datuk Seri Awang Adek Hussin yang pada akhir April menggantikan Datuk Syed Zahid Albar berikutan pertikaian mahkamah berprofil tinggi membabitkan syarikat minyak dan gas Serba Dinamik yang bermasalah kewangan.

Lim juga mempersoalkan sama ada SPRM akan menunjukkan kebebasannya dan menyiasat Ismail Sabri dan Takiyuddin kerana disyaki salah guna kuasa.

“Atau adakah SPRM akan membuktikan sekali lagi ia adalah alat politik semata-mata untuk dipersenjatai demi kepentingan kerajaan sekarang?” dia tanya.

Pada 12 Julai, Takiyuddin mengaku telah merangka “memorandum perjanjian” antara PN dan Ismail Sabri pada Ogos 2021 untuk jawatan timbalan perdana menteri.

Bagaimanapun, lelaki PAS itu juga menegaskan bahawa jawatan timbalan perdana menteri tidak diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang

sebelum ini menafikan kewujudan perjanjian TPM yang dikatakan itu, tetapi rakan sejawatannya Bersatu dan pengerusi PN Muhyiddin berkata bekas itu harus bertanya kepada Takiyiddin mengenainya.

Baca Lagi | Guan Eng dakwa salah guna kuasa, gesa SPRM siasat Ismail Sabri, Takiyuddin berhubung perjanjian TPM

Hadi kemudian mengakui bahawa telah menjadi perbincangan untuk TPM apabila Ismail Sabri menggantikan Muhyiddin sebagai perdana menteri, tetapi menegaskan bahawa tidak ada perjanjian rasmi.

Read Previous

Pelakon AS Kevin Spacey, didakwa atas kesalahan seks, akan dibicarakan di mahkamah London

Read Next

Dr Wan Azizah: Jangan anggap rakan parti anda sebagai musuh dan musnahkan apa yang dibina bersama PKR

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.