The Malaysia Post

Pelakon AS Kevin Spacey, didakwa atas kesalahan seks, akan dibicarakan di mahkamah London

Pelakon pemenang Oscar Kevin Spacey dijadual hadir di mahkamah London hari ini di mana dia dijangka membuat pengakuan terhadap tuduhan kesalahan seks sejak hampir 20 tahun lalu.

Spacey dituduh melakukan lima kesalahan di Britain – empat pertuduhan serangan seksual dengan menyentuh, dan pertuduhan yang lebih serius menyebabkan seseorang terlibat dalam aktiviti seksual penembusan tanpa kebenaran. Pendakwa raya berkata Spacey memaksa seorang lelaki melakukan seks oral.

Dia membuat penampilan pertamanya di mahkamah bulan lalu di mana peguamnya berkata pelakon itu “bersungguh-sungguh” menafikan semua dakwaan itu. Dia telah diberikan ikat jamin tanpa syarat dan hari ini sepatutnya di mahkamah jenayah pusat Old Bailey di London.

Jika didapati bersalah melakukan serangan seksual

dia boleh dikenakan hukuman penjara enam bulan atau denda tidak terhad, manakala kesalahan lain membawa hukuman maksimum penjara seumur hidup.

Polis berkata dakwaan serangan itu berlaku antara Mac 2005 dan April 2013 – empat di ibu negara Britain dan satu di Gloucestershire di barat England. Mereka melibatkan seorang lelaki yang kini berusia 40-an dan dua lelaki kini 30-an.

Baca Lagi | Pelakon AS Kevin Spacey, didakwa atas kesalahan seks, akan dibicarakan di mahkamah London

Spacey, yang pernah menjadi salah seorang bintang terbesar Hollywood, telah hilang daripada pandangan umum sejak dituduh melakukan salah laku seksual lima tahun lalu.

Lelaki berusia 62 tahun itu, yang memenangi Oscar untuk pelakon terbaik dalam American Beauty dan pelakon pembantu terbaik dalam The Usual Suspects, telah digugurkan daripada rancangan TV House of Cards dan disingkirkan daripada filem All the Money in the World selepas tuduhan itu datang kepada ringan. ― Reuters

Read Previous

Lelaki yang disabitkan kesalahan membunuh anak lelaki teman wanita berusia sembilan bulan di Singapura, berdepan hukuman mati atau seumur hidup

Read Next

Guan Eng dakwa salah guna kuasa, gesa SPRM siasat Ismail Sabri, Takiyuddin berhubung perjanjian TPM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.