The Malaysia Post

Lelaki yang disabitkan kesalahan membunuh anak lelaki teman wanita berusia sembilan bulan di Singapura, berdepan hukuman mati atau seumur hidup

SEORANG lelaki berusia 29 tahun didapati bersalah membunuh hari ini selepas hakim Mahkamah Tinggi menolak dakwaannya bahawa anak lelaki bayi teman wanitanya telah memukul kepalanya selepas jatuh dari pelukannya.

Mohamed Aliff Mohamed Yusoff, yang bertanding pertuduhan modal, kini berdepan sama ada hukuman mati atau penjara seumur hidup dengan rotan mengikut Seksyen 300(c) Kanun Keseksaan.

Peguamnya memberitahu mahkamah bahawa dia memahami bahawa pihak pendakwaan tidak menuntut hukuman mati. Aliff masih belum dijatuhkan hukuman dan akan kembali ke mahkamah pada tarikh yang belum ditentukan.

Hari ini, Hakim Mavis Chionh mendapati Aliff sengaja menolak kepala Izz Fayyaz Zayani Ahmad yang berusia sembilan bulan ke papan lantai vannya sekurang-kurangnya dua kali pada malam 7 November 2019.

Kes pendakwaan ialah Aliff melakukan ini kerana kecewa ketika Izz menangis.

Budak itu juga secara tidak sengaja menumpahkan minuman ibunya semasa makan malam sebelum ini, menyebabkan pertengkaran antara pasangan itu tentang cara mendisiplinkannya.

Hakim memberitahu mahkamah bahawa Aliff adalah seorang “saksi yang licik dan tidak jujur” yang tidak boleh berpegang pada versi acara yang konsisten. Dalam kenyataannya kepada polis, dia terkial-kial antara mendakwa dia menolak kepala budak itu ke papan lantai dan Izz secara tidak sengaja terhantuk kepalanya.

Bagaimanapun, Hakim Chionh menyatakan bahawa versi pertama peristiwa itu konsisten dengan dan disokong oleh penemuan bedah siasat.

Punca kematian Izz ialah pendarahan intrakranial traumatik, yang konsisten dengan trauma tumpul yang dikenakan pada kepala dan muka budak itu.

Aliff telah mendakwa bahawa Izz bergelut dan jatuh dari pelukannya, kepalanya terhantuk pada papan lantai van dan melantun sebelum jatuh ke lantai di tempat letak kereta bertingkat Blok 840A Yishun Street 81.

Dia kemudian bertemu ibu Izz, Nadiah Abdul Jalil, sekitar tengah malam. Mereka memandu tanpa hala tuju di kawasan itu sebelum dia berpatah balik dari tempat duduk penumpang hadapan dan mendapati anaknya terbaring menghadap ke belakang di belakang van.

Tertuduh kemudian mencadangkan mereka membayar seseorang untuk mengebumikan budak itu dan melaporkannya hilang setahun kemudian tetapi Nadiah enggan berbuat demikian.

Dia kemudian menangguhkan usaha ibu Izz untuk membawa bayi itu ke bahagian kemalangan dan kecemasan Hospital Universiti Nasional, kata hakim.

Mereka mengambil masa 36 minit untuk sampai ke sana selepas sampai di tempat letak kereta hospital. Dia membersihkan diri dan menggosok gigi, kerana takut ditangkap dan direman di penjara atas kematian Izz, dan juga membuat lencongan untuk membuang telefon bimbitnya di beberapa semak.

Tingkah laku ini “sangat konsisten dengan seseorang yang bekerja di bawah pengetahuan bersalah bahawa Izz mati dengan tangannya dan takut untuk diketahui”, kata Hakim Chionh.

“Ini bukan kelakuan seseorang yang ingin mendapatkan rawatan yang cedera Izz apabila dia mencederakan dirinya sendiri dalam kemalangan yang tidak disengajakan.” Hakim menegaskan bahawa kepala adalah bahagian badan yang mudah terdedah, terutamanya apabila seseorang “mempertimbangkan kekerasan yang dimaksudkan dikenakan oleh tertuduh, seorang lelaki dewasa, kepada kanak-kanak berusia sembilan bulan yang hanya berukuran 71cm tinggi dan seberat 7.3kg sahaja semasa kematiannya”.

“Satu-satunya kesimpulan logik yang perlu dibuat ialah dia berniat untuk menyebabkan kecederaan kepala kepada Izz dengan menolak kepalanya ke papan lantai,” kata Hakim Chionh.

Dia menambah bahawa disebabkan pembohongan Aliff

bukti perwatakan baik kakaknya, yang memberi tumpuan kepada cintanya terhadap kanak-kanak, tidak membantunya dalam apa cara sekalipun.

Hakim selanjutnya mendapati Nadiah yang turut memberi keterangan semasa perbicaraan adalah saksi yang boleh dipercayai dan telah memberitahu perkara sebenar.

Dia menolak dakwaan Aliff yang “tidak berasas sama sekali” bahawa Nadiah memberikan keterangan palsu kerana pegawai penyiasat telah mengugutnya apabila dia ditahan reman.

Seorang pakar psikiatri Institut Kesihatan Mental mendapati Aliff tidak siuman pada masa itu, dan tidak mempunyai sebarang gangguan mental atau hilang upaya intelek.

Baca Lagi | Lelaki yang disabitkan kesalahan membunuh anak lelaki teman wanita berusia sembilan bulan di Singapura, berdepan hukuman mati atau seumur hidup

Beliau diwakili peguam bela Ramachandran Shiever Subranamium, Kanagavijayan Nadarajan dan Stephen Wong. – HARI INI

Read Previous

Hewitt sangat suka Kyrgios menyertai pasukan Piala Davis Australia

Read Next

Pelakon AS Kevin Spacey, didakwa atas kesalahan seks, akan dibicarakan di mahkamah London

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.