The Malaysia Post

Demam Denggi: 34 Lagi Pesakit Masuk Hospital Di Bangladesh

Kemasukan ke hospital denggi meningkat dengan ketara dalam tempoh 24 jam yang lepas, di mana sekurang-kurangnya 34 pesakit baru telah dimasukkan ke hospital di seluruh negara sehingga pagi Isnin.

Ini menjadikan jumlah keseluruhan kemasukan ke hospital sebanyak 1,123 sejak Januari tahun ini.

Menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh Direktorat Jeneral Perkhidmatan Kesihatan, daripada jumlah tersebut, 29 pesakit telah dimasukkan ke hospital di bandar Dhaka dan lima pesakit lagi di tempat lain di luar ibu kota.

Sejauh ini, penyakit denggi yang disebabkan oleh virus yang dibawa oleh nyamuk telah mengakibatkan kematian sebanyak 11 orang pada tahun ini.

Daripada jumlah kematian tersebut, enam orang meninggal dunia pada bulan Januari, tiga orang pada bulan Februari, dan dua orang pada bulan April.

Berkenaan dengan kemasukan ke hospital tahun ini, 566 kes dilaporkan pada bulan Januari, 166 kes pada bulan Februari, 111 kes pada bulan Mac, 143 kes pada bulan April, dan 137 kes hanya dalam lapan hari pada bulan Mei.

Baca lagi | Kes Demam Denggi Meningkat 11.6pc dalam Minggu Epidemiologi Ke-48

Peningkatan Luar Biasa Demam Denggi

Pegawai dari Direktorat Jeneral Perkhidmatan Kesihatan dan pakar kesihatan menggambarkan peningkatan kemasukan ke hospital akibat denggi pada tahun ini sebagai luar biasa dan mereka bimbang tentang potensi wabak yang lebih besar berbanding dengan tahun-tahun sebelumnya.

Daripada keseluruhan kemasukan ke hospital akibat denggi tahun ini, 625 kes dilaporkan di bandar Dhaka dan 498 kes di tempat lain di negara ini, kecuali ibu kota.

Menurut data rasmi, pada Isnin, sekurang-kurangnya 83 pesakit denggi sedang menjalani rawatan di seluruh negara, termasuk 70 pesakit di 53 hospital awam dan swasta di ibu negara.

Satu tinjauan mengenai nyamuk Aedes telah dijalankan oleh Direktorat Jeneral Perkhidmatan Kesihatan selepas musim monsun antara 26 Januari dan 4 Februari.

Hasil tinjauan menunjukkan bahawa terdapat 127 isi rumah yang dijangkiti nyamuk Aedes daripada 3,150 isi rumah yang dikaji di bawah Perbadanan Bandar Utara Dhaka dan Perbadanan Bandar Selatan
Dhaka.

Baca lagi | Agensi AS mengatakan Covid Berkemungkinan Muncul daripada China Lab Leak

Lakukan Tinjauan Kenalpasti Vektor Utama Penyakit Denggi

Baru-baru ini, Direktorat Jeneral Perkhidmatan Kesihatan menjalankan tinjauan di kira-kira 20 daerah di luar ibu negara dan telah menemui vektor utama penyakit denggi, iaitu nyamuk Aedes Aegypti, yang sebenarnya tidak sepatutnya wujud di sana.

Pada tahun 2022, sebanyak 281 orang telah meninggal dunia akibat penyakit denggi dan 62,382 orang telah dimasukkan ke hospital disebabkan oleh demam virus di seluruh Bangladesh.

Data DGHS mengesahkan bahawa pada tahun 2000, wabak denggi dilaporkan secara rasmi di negara ini. Seramai 5,551 orang telah dimasukkan ke hospital akibat penyakit tersebut dan 93 orang telah meninggal dunia.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Rasmi: Konsert Pertama Coldplay Di Malaysia Pada 22 November Ini

Read Next

10 Tempat Yang Popular Di Malaysia Wajib Anda Lawati

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.