The Malaysia Post

10 Tempat Yang Popular Di Malaysia Wajib Anda Lawati

Jika anda tidak pasti di mana untuk bermula dalam merancang perjalanan pertama anda ke Malaysia, senarai pilihan tempat yang popular di Malaysia ini sesuai untuk anda. Terdapat banyak tempat menarik Malaysia yang mengagumkan baik di tanah besar dan Borneo.

Untuk merasai pengalaman yang menyeronokkan, nikmati masa anda di Malaysia dengan melawati semua tempat popular di Malaysia ini.

Senarai Tempat Yang Popular di Malaysia

Berikut adalah 10 tempat terbaik untuk dikunjungi di Malaysia, tanpa berlengah lagi. Pertama, kita mulakan dengan ibu kota Malaysia, Kuala Lumpur.

#1. Kuala Lumpur

Kuala Lumpur ialah ibu kota Malaysia yang sibuk dan di situlah anda mungkin akan memulakan perjalanan anda di Malaysia.

Terdapat banyak perkara menarik untuk dilakukan di sini, dari Menara Petronas yang ikonik hingga ke semua pasaran yang sibuk yang boleh anda nikmati.

Yang bestnya, Kuala Lumpur sangat berpatutan dari segi makanan dan juga untuk bergerak dengan pengangkutan awamnya yang hebat.

Di seluruh bandar, terdapat pasaran seperti yang terdapat di Jalan Alor Street, dan anda boleh menemui pelbagai jenis kafe dan restoran yang menarik untuk anda nikmati.

Kuala Lumpur juga merupakan tempat yang bagus untuk mendapatkan pengalaman anda apabila anda mula-mula tiba di Malaysia.

Jadi tidak kira apa yang orang lain katakan tentang Kuala Lumpur, anda benar-benar perlu melihatnya dengan mata anda sendiri.

Percayalah, jika anda suka jalanan yang lazat makanan dan menikmati suasana bandar Asia yang sibuk, Kuala Lumpur tidak akan mengecewakan.

#2. Batu Cave

Batu Cave merupakan salah satu kuil gua yang paling indah di negara ini dan tempat yang sangat popular untuk dikunjungi oleh pelancong dan penduduk tempatan jika anda berada di Kuala Lumpur.

Jika anda berjalan ke puncak selepas tiba di Batu Cave, anda akan mendapati diri anda berada di dalam gua batu kapur yang besar di mana anda akan menemui beberapa kuil di tapak.

Di dasar penerbangan sebanyak 272 anak tangga yang dicat dengan warna pelangi, anda akan disambut dengan pemandangan patung dewa Hindu yang sangat besar dicat emas yang berdiri lebih daripada 140 kaki (42.7 meter).

Ramai orang, baik penduduk tempatan mahupun pelancong, sering melakukan perjalanan sehari dari Kuala Lumpur ke Batu Cave dengan menaiki kereta api yang hanya mengambil masa sekitar 40 minit sehala.

Jika anda ingin melihat salah satu kuil Hindu yang paling mengagumkan di negara ini, pastikan anda meluangkan sedikit masa sebelum meninggalkan Kuala Lumpur.

Mengunjungi Batu Cave perlu mengambil masa tidak lebih daripada setengah hari.

#3. Pulau Pinang

Pulau Pinang, sebuah pulau di luar pantai semenanjung Malaysia, ialah sebuah bandar yang memancarkan daya tarikan unik yang anda tidak akan dapati di tempat lain selain di sini.

Bandar ini memiliki sejarah yang kaya, dipengaruhi oleh pelbagai budaya orang Melayu, Cina, India, dan Eropah, walaupun tidak begitu terkenal dengan keindahan alam semula jadinya.

Tempat menakjubkan untuk dilawati di Pulau Pinang adalah George Town.

Terdapat banyak perkara hebat yang boleh anda lakukan di sana, seperti melawat perbandaran Chew Jetty yang lama, menjejaki seni jalanan gaya Asia yang indah yang menggambarkan kehidupan biasa penduduk tempatan, dan hanya menikmati semua deria di pasar malam di sana.

Di luar George Town, terdapat juga banyak tarikan pelancong yang mengagumkan yang patut dikunjungi.

Salah satunya ialah kuil Cina Kek Lok Si yang besar, kompleks kuil di puncak bukit yang dipenuhi dengan hiasan berwarna-warni dan rumit yang boleh anda bersiar-siar.

Selain itu, terdapat juga pasar malam Rabu yang sibuk berdekatan yang dipanggil Pasar Malam Farlim, di mana anda boleh merasai beberapa makanan jalanan terbaik di dunia pada harga tempatan.

Di sebelah utara Pulau Pinang terdapat pantai Batu Ferringi yang boleh anda lawati jika anda ingin menghabiskan beberapa jam bersantai di pantai yang tidak begitu ramai.

Secara keseluruhannya, Pulau Pinang adalah tempat yang tidak boleh dilepaskan apabila anda melawat Malaysia.

#4. Cameron Highlands

Cameron Highlands menawarkan tempat menarik Malaysia untuk anda melarikan diri dan dikelilingi oleh beberapa tempat semula jadi yang paling indah di negara ini jika anda bosan dengan bandar-bandar Malaysia yang sibuk.

Anda akan dapat melihat tempat-tempat yang lebih jauh di Cameron Highlands dengan lebih mudah jika anda pergi dengan lawatan.

Di Cameron Highlands, anda boleh pergi melawat ladang teh dan mempelajari cara mereka mengusahakan tanah untuk menghasilkan beberapa teh terbaik di luar sana.

Lawatan ini selalunya termasuk mendaki di sekitar salah satu daripada banyak hutan berlumut juga yang merupakan cara terbaik untuk sedikit aktif dan menghirup udara segar semasa anda berada di Cameron Highlands.

Anda juga boleh mendaki secara bebas dengan lebih daripada 14 denai kembara di Cameron Highlands yang boleh anda lalui, beberapa daripadanya akan membawa anda mendaki gunung untuk melihat pemandangan yang menakjubkan ke kawasan itu serta membawa anda melalui ladang teh yang anda tidak akan dapati sebaliknya boleh mendapatkan akses kepada.

Cuaca di Cameron Highlands juga lebih sejuk dan kurang lembap disebabkan ketinggian yang lebih tinggi, yang pastinya merupakan perubahan yang dialu-alukan daripada kelembapan melampau yang anda perolehi dari tempat lain di negara ini.

Tiada tempat yang lebih baik untuk dikunjungi selain Cameron Highlands, terutamanya jika anda suka mendaki dan alam semula jadi. Dari hutan berkabus ke ladang teh berbukit yang anda boleh kembara.

Baca lagi | Tak Tahu Nak Pilih Tempat Yang Best? Ini 14 Tempat Menarik Cameron Highland Wajib Anda Pergi!

#5. Melaka

Melaka dahulunya sebuah bandar pelabuhan yang kini dikenali sebagai tempat bersejarah di Malaysia. Anda akan dapat meneroka kepelbagaian budaya Nyonya dan melihat bagaimana kuasa kolonial mempengaruhi dan membentuk bandar itu menjadi seperti sekarang.

Banyak yang boleh dilihat di Melaka. Salah satu mercu tanda terpenting di bandar ini ialah Dataran Stadthuys dan Gereja Christ yang ikonik.

Anda akan menemui salah satu gereja yang paling indah di negara ini dan ia dianggap sebagai struktur kolonial Belanda tertua yang masih kekal sehingga kini.

Berdekatan dengan Stadthuys, terdapat jalan pejalan kaki yang dipanggil Jonker Street. Anda boleh menemui banyak restoran dan gerai makanan jalanan untuk memanjakan diri anda.

Pada hujung minggu pada waktu malam, jalan itu bertukar menjadi pasar lambak di mana anda boleh membeli kraftangan murah, jalanan makanan, dan banyak lagi.

Terdapat juga banyak runtuhan bersejarah untuk dilihat di Melaka seperti Gereja St. Paul dan kubu A Famosa di puncak Bukit St. Paul.

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan di Melaka.

Jika anda berminat untuk mengetahui bagaimana bahagian dunia ini memainkan peranan dalam sejarah dunia semasa zaman penjajahan, tidak ada tempat yang lebih baik daripada Melaka.

#6. Kuching

Tempat menarik untuk dilawati di Malaysia tidak eksklusif di semenanjung. Terdapat banyak tempat menarik di Borneo juga.

Salah satu bandar utama yang mungkin anda akan tiba apabila melawat Borneo adalah Kuching, ibu kota Sarawak yang menawan.

Borneo terkenal dengan alam semula jadi dan budaya puak yang unik. Satu tempat yang patut anda lawati di Kuching ialah Semenggoh Nature Reserve, di mana anda boleh melihat orang utan liar dan primat lain yang berada di habitat semula jadi mereka.

Melihat orang utan berayun di sekitar pokok adalah pengalaman yang menarik di Kuching. Selain itu, Kuching sebagai bandar juga menawarkan suasana yang santai dengan pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan.

Anda boleh mengunjungi Kuil Tua Pek Kong yang indah, Parlimen Sarawak Baharu, atau menikmati pemandangan di sepanjang Kuching Waterfront yang terletak di tepi sungai Sarawak.

Bagi mereka yang berminat dengan sejarah Sarawak, disarankan untuk melawat Kampung Budaya Sarawak.

Tempat ini merupakan perkampungan budaya di mana anda boleh mempelajari lebih lanjut tentang budaya Sarawak yang kaya, termasuk seni bina rumah panjang, jambatan kayu, dan persembahan tarian yang unik.

Ia adalah pengalaman yang menarik dan membuka mata untuk memahami Sarawak dan penduduknya.

Jika anda ingin mengalami sisi lain Malaysia yang berbeza dengan semenanjung, Kuching adalah tempat yang baik untuk memulakan perjalanan di Borneo.

#7. Taman Negara Bako

Taman Negara Bako adalah taman tertua di Sarawak dan terletak tidak terlalu jauh dari Kuching, di hujung semenanjung tempat bermulanya Sungai Bako dan Kuching.

Ia merupakan rumah kepada beberapa primata terancam di dunia seperti monyet proboscis, kera ekor panjang, dan babi berjanggut Borneo.

Taman ini mempunyai sebuah kem yang dikendalikan oleh kerajaan yang boleh ditempah oleh pelawat untuk bermalam.

Anda akan tidur di dalam bilik gaya asrama betul-betul di dalam hutan sambil dikelilingi oleh haiwan yang cantik ini. Tiada tempat yang lebih baik untuk melihat monyet proboscis dari dekat selain di Taman Negara Bako.

Terdapat juga banyak laluan mendaki yang boleh anda nikmati yang akan membawa anda mengelilingi taman dan ke beberapa sudut pandangan terbaik di taman negara.

Jika anda sukakan alam semula jadi dan ingin melihat sesuatu yang unik di Borneo, Taman Negara Bako amat disyorkan.

Baca lagi | 10 Tempat Menarik Di Langkawi Paling Popular

#8. Taman Negara Gunung Mulu

Taman Negara Mulu merupakan satu lagi taman negara di Borneo yang patut dikunjungi jika anda mencari pengembaraan.

Untuk ke Taman Negara Mulu sudah menjadi satu pengembaraan sendiri kerana tempat itu jauh. Untuk kemudahan, anda juga boleh pergi ke sana dalam lawatan yang teratur.

Terdapat banyak pengembaraan yang boleh dilalui di taman negara ini. Anda boleh pergi ke gua, melalui semua laluan mendaki di kawasan itu. Gua Rusa, Lang dan Clearwater ialah beberapa gua terbaik yang boleh anda lawati di Taman Negara Mulu.

Jika anda suka mendaki, anda juga boleh melakukan pendakian selama 2 jam ke Air Terjun Paku atau melakukan Canopy Skywalk.

Terdapat juga denai trekking berbilang hari ke Pinnacles di mana anda akan dapat melihat siri batu bergerigi yang indah menonjol dari hutan.

#9. Kota Kinabalu

Kota Kinabalu adalah ibu kota Sabah, sebuah negeri yang terletak di bahagian utara Borneo.

Ia merupakan tempat yang bagus untuk melancarkan diri anda ke semua pulau yang indah di kawasan tersebut serta menakluki Gunung Kinabalu, gunung tertinggi yang boleh didaki di Asia Tenggara.

Gunung Kinabalu berdiri hampir 4,100 meter dari aras laut. Apabila tiba di pusat bandar Kota Kinabalu, pastikan anda sudah bersedia untuk dihujani dengan aroma makanan jalanan segar yang dimasak di pasar makanan di sepanjang tepi sungai.

Terdapat banyak makanan jalanan yang boleh dicuba, hanya memikirkannya sudah membuat anda terliur.

Di Kota Kinabalu, anda boleh menghabiskan hari-hari anda melayari pulau-pulau, melawat tempat-tempat seperti Taman Negara Tunku Abdul Rahman yang menawarkan pantai yang menarik dan tempat snorkeling untuk anda memanjakan diri.

Selain itu, anda juga boleh menakluki Gunung Kinabalu yang merupakan gunung yang boleh didaki tertinggi di Asia Tenggara. Gunung ini memiliki ketinggian 4,095 meter dari paras laut.

Kenaikan ke puncaknya memerlukan kira-kira 2 hari dan hanya boleh dilakukan melalui lawatan yang diatur secara teratur.

Anda perlu mendapatkan permit rasmi, jadi pastikan anda merancang lebih awal. Gunung Kinabalu merupakan salah satu gunung terbaik untuk didaki di Asia Tenggara.

Jika anda mencari pengembaraan terbaik di Malaysia, tiada perkara yang lebih baik untuk dilakukan selain mendaki Gunung Kinabalu.

Anda boleh mencari maklumat lanjut mengenai lawatan mendaki Gunung Kinabalu di sini.

#10. Kepulauan Semporna

Tiada tempat yang lebih baik untuk mencari pengalaman pulau dan pantai terbaik di Malaysia selain Kepulauan Semporna. Terletak di hujung tenggara Borneo, anda akan menemui beberapa kumpulan pulau yang paling indah dalam negara.

Semporna Archipelago dianggap sebagai versi Maldives Malaysia. Anda boleh melawat pulau-pulau yang indah seperti Bohey Dulang, Mantabuan, dan Sibuan.

Selain itu, anda juga boleh bermalam di resort ala Maldives seperti Sipadan Water Village di Pulau Mabul.

Resort ini terletak di atas air dan dianggap sebagai salah satu yang tercantik di sana.

Jadi, jika anda mencari lokasi percutian pulau untuk berehat di tepi air pantai Borneo yang jernih, Semporna Archipelago adalah jawapannya.

Read Previous

Demam Denggi: 34 Lagi Pesakit Masuk Hospital Di Bangladesh

Read Next

Separuh Akhir Liga Juara Eropah, AC Milan dan Inter Milan akan bertembung di San Siro

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.