The Malaysia Post

10 Tempat Menarik Di Langkawi Paling Popular

Tempat pelancongan paling menarik di Langkawi pasti akan membangkitkan keghairahan pelancong. Pelancong tidak akan melepaskan peluang untuk menjejakkan kaki di pulau yang terkenal ini, dengan tarikan menarik seperti muara sungai yang mengalir di antara gunung-ganang, hutan hujan tropika yang kekal, dan tempat-tempat bersejarah.

Selain itu, pantai-pantai yang bersih juga menjadi daya tarikan yang tidak boleh dilewatkan oleh pelancong yang ingin bersantai dan berehat.

Mengingat saiz pulau ini, cara terbaik untuk menerokai Langkawi adalah dengan menaiki kereta sewa, kerana jalan-jalan yang mudah dilalui akan membawa kita ke semua tempat yang ingin dikunjungi.

Senarai Tempat Menarik di Langkawi

Berikut adalah senarai tempat yang wajib dikunjungi oleh pelancong sebelum meninggalkan Langkawi iaitu:

#1. Pantai Cenang, Langkawi

Pantai Cenang merupakan lokasi utama di Langkawi. Pantai ini mungkin tidak seterkenal Pantai Maldive, tetapi ia adalah pantai paling maju di Malaysia.

Dengan campuran pasir putih yang indah, air biru yang kristal, dan suasana yang tenang, Pantai Cenang menawarkan banyak pilihan penginapan untuk pelancong.

Pada waktu senja, jalan utama di sekitar Pantai Cenang akan dipadati oleh pelancong yang ingin menikmati makan malam.

#2. Sky Bridge Langkawi

Pilihan tempat tempat menarik di Langkawi ini merupakan jambatan pejalan kaki melengkung yang panjangnya adalah sejauh 125 meter dengan ketinggian 700 meter di atas paras laut, ia hanya boleh diakses melalui stesen terakhir Kereta Kabel Langkawi.

Ia menawarkan pengalaman yang mengagumkan dan anda juga dapat menikmati pemandangan indah Gunung Mat Cincang, air terjun Telaja Tujuh, dan beberapa pulau kecil di sekitar Langkawi.

#3. Dataran Lang

Merupakan tempat hasil buatan manusia yang paling terkenal di Langkawi. Monumen setinggi 12 meter ini terletak di sudut tenggara Pulau Langkawi dan tampak seperti menyambut kedatangan pengunjung yang tiba dengan feri.

Dataran Lang juga mempunyai air pancut yang cantik dan sangat sesuai untuk anda mengambil gambar percutian yang indah.

#4. Kereta Kabel Langkawi

Terletak di Kampung Oriental di barat laut Pulau Langkawi, berhampiran dengan Pantai Kok, Kereta Kabel Langkawi juga merupakan tempat popular di Langkawi.

Para pengunjung perlu melalui taman dan kedai cenderamata sebelum membeli tiket di kaunter.

Kemudian, mereka akan naik ke lokasi pemandangan dengan menggunakan eskalator sebelum menaiki kereta kabel.

#5. Langkawi Underwater World

Akuarium terbesar di Malaysia, Langkawi Underwater World, terletak di hujung selatan Pantai Cenang.

Terdapat lebih daripada 200 jenis spesis marin dan ikan air tawar, termasuk penguin Rockhopper, anjing laut, jerung, pari gergasi, dan Arapaima Amazon.

Bangunan ini terbahagi kepada tiga bahagian – Hutan Hujan Tropika, Iklim Sederhana, dan Sub-Antartika.

Tarikan lain termasuk teater 3D, kafe, dan Pusat Sumber Pengetahuan.

Baca lagi | 5 Top Percutian Paling Digembar-gemburkan Oleh Pakar

#6. Muzium Paradise 3D Langkawi

Muzium seni 3D terbesar di Malaysia dan kedua terbesar di dunia, Muzium Paradise 3D Langkawi, terletak bersebelahan dengan Kereta Kabel Langkawi di The Oriental Village, Teluk Burau.

Muzium ini mempunyai lebih daripada 200 karya seni yang mengagumkan dan boleh diakses dalam jarak 20 minit pemanduan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi.

#7. Langkawi Wildlife Park & Bird Paradise

Langkawi Wildlife Park & Bird Paradise, tempat menarik di Langkawi yang seterusnya, menempatkan lebih daripada 2,500 burung eksotik dari 150 spesies yang berbeza, dan beberapa burung dapat berkeliaran dan berinteraksi dengan pengunjung.

#8. Pulau Payar

Taman Marin terkenal di Pantai Barat Malaysia, Pulau Payar, menawarkan pengunjung peluang untuk menyaksikan kehidupan akuatik yang menakjubkan.

Pulau ini terdiri daripada empat pulau, dengan Pulau Payar sebagai pulau terbesar. Salah satu tarikan utama di Taman Laut Pulau Payar adalah Taman Coral, di mana terumbu karang indah dan dilindungi boleh ditemui.

Baca lagi | Malaysia Perlu Lebih Ramai Pelancong Asing, Kata Operator Pelancongan Tempatan

#9. Air Terjun Telaga Tujuh

Tarikan semula jadi di Langkawi yang disukai ramai, Air Terjun Telaga Tujuh, jangan lepaskan peluang untuk berkunjung ke tempat menarik ini.

Dikatakan memiliki kesan mistik dan mitologi, pengunjung dapat menikmati suasana sejuk dengan berendam di kolam air terjun atau mendaki ke puncak air terjun yang curam selama kira-kira 45 minit.

Di sepanjang perjalanan, pengunjung juga dapat melihat kera, burung enggang, dan tupai.

#10. Taman Langkawi

Taman Langkawi terletak di sebelah Jeti Kuah. Sebuah taman cerita rakyat bertemakan landskap yang indah, Lagenda Langkawi Dalam Taman.

Dibuka pada tahun 1996, taman ini merupakan ‘muzium taman’ yang terbuka dan berhadapan dengan kawasan dermaga Kuah.

Taman ini dihiasi dengan patung-patung berwarna-warni yang tersebar di seluruh taman, dengan papan tanda dalam bahasa Inggeris yang memperincikan mitos yang berkaitan dengan ukiran tertentu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Beego Nafi Orang Ketiga Punca Cerai

Read Next

Everton Belasah Brighton Dengan Jaringan Gol 5-1

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.