The Malaysia Post

5 Top Percutian Paling Digembar-gemburkan Oleh Pakar

Lagu Krismas Terbaik Sepanjang Zaman

Suka mereka atau benci mereka, lagu Krismas tidak dapat dielakkan pada masa tahun ini. Terdengar daripada pembesar suara di mana-mana, ia membawa kembali kenangan Krismas yang lalu dan mungkin berfungsi sebagai peringatan berterusan tentang berapa lewat anda dengan persiapan percutian anda.

Mereka boleh membuat anda gila, tetapi ia juga boleh menyebabkan otak anda masuk ke dalam “kelebihan beban” jika anda benar-benar menyukai lagu; muzik yang kami nikmati mengaktifkan sistem ganjaran kami. Jadi jika muzik percutian benar-benar boleh menggembirakan kita, yang manakah lagu-lagu Krismas terbaik menurut pakar? Dan lagu Krismas manakah yang terbaik sepanjang masa?

Sama seperti filem Krismas, terdapat begitu banyak hits percutian yang hebat untuk dipilih. Malah, baru-baru ini kami mengetahui bahawa “It’s A Wonderful Life” ialah filem Krismas terbaik sepanjang masa, menurut ulasan pakar. Namun apabila bercakap mengenai kegemaran penonton, satu tinjauan melaporkan bahawa “A Christmas Story” menduduki tempat sebagai filem percutian teratas. Sudah tentu, sukar untuk mengatakan bahawa terdapat satu klasik terbaik daripada semua tajuk ikonik selama ini.

Menariknya, walaupun lagu ikonik Andy Williams “It’s The Most Wonderful Time Of The Year” meraikan perasaan perayaan dan keceriaan percutian di udara, tinjauan 2019 menunjukkan sebaliknya.

Menurut tinjauan 2,000 rakyat Amerika, cuti juga merupakan masa paling tertekan dalam setahun. Malah, 59% responden menggambarkan musim cuti sebagai “huru-hara”. Mungkin itulah sebabnya lagu ini entah bagaimana tidak tersenarai dalam senarai lima lagu Krismas terbaik.

5. Lagu Krismas (Merry Christmas To You), Nat King Cole (1946)

Nombor lima kami berada dalam Dewan Kemasyhuran Grammy dan mungkin lagu paling selesa dalam senarai. Ia sangat hangat dan kabur sehingga sukar untuk mempercayai bahawa “Bob Wells dan Mel Tormé menulis lagu ini pada tahun 1945 semasa musim panas yang terik […] dalam usaha untuk ‘kekal tenang dengan berfikir dengan tenang,'” kata Smooth Radio.

Lagu Krismas ialah “nostalgia Krismas segera yang popular,” kata For The Win. Ia adalah satu kemusykilan untuk senarai itu kerana ia “membungkus pendengar dalam selimut bulu tebal sambil mereka duduk di tepi api membakar buah berangan […] Ia dengan sempurna merangkumi muzik Krismas yang terbaik dengan rasa keakraban yang selesa dan kemesraan yang selesa,” tulis Billboard.

4. Rockin’ Around the Christmas Tree, oleh Brenda Lee (1958)

Seperti nombor dua kami dalam senarai ini, Rockin’ bukanlah pukulan segera, percaya atau tidak. “Rock ‘n’ roll masih merupakan genre baharu pada tahun 1958, yang menjadikan tanggapan rockin’ di sekeliling pokok lama itu agak inventif,” jelas Today, dan mungkin terlalu tidak pernah didengari untuk dipukul.

Orang ramai terpaksa membiasakannya terlebih dahulu, tetapi akhirnya, “lagu rock ‘n’ roll yang mudah didengari” (TimeOut) terperangkap.

“Ia adalah sihir, dan saya fikir kita semua tahu itu,” jelas Lee kepada Glamour. “Ia mengambil masa beberapa tahun untuk berlepas, tetapi apabila ia berlaku, ia benar-benar berlaku.”

Baca Lagi | Orang Dewasa Singapura Lebih Berkemungkinan Mabuk Berbanding dengan Kumpulan Umur Lain

Baca Lagi | Syarikat Penerbangan Menghapuskan 4,400 Penerbangan

3. White Christmas, oleh Bing Crosby (1942)

Nombor tiga dalam senarai kami ialah rekod yang memecahkan rekod dengan kepentingan sejarah. “Bing Crosby’s Classic Hit Mengenai Adegan Krismas yang indah adalah salah satu lagu percutian yang paling popular yang pernah-The Guinness World Records bahkan menamakannya sebagai satu laris sepanjang masa,” tulis Good Housekeeping.

White Christmas telah ditulis oleh Irving Berlin pada awal 1940-an dan dipaparkan dalam filem muzikal 1942 Holiday Inn (yang, tidak seperti lagu itu, tidak berusia dengan baik), menjadikannya lagu tertua dalam senarai kami. ,

“Mungkin lagu Krismas yang paling ikonik daripada semuanya,” kata For The Win, White Christmas “memberi ketenangan kepada tentera A.S. di luar negara semasa Perang Dunia II. Dalam erti kata lain, ia bukan sahaja contoh muzik Krismas, tetapi Amerika pada tahap terbaiknya,” tambah Billboard.

2. Krismas yang lalu, oleh Wham! (1984)

Nampaknya, lagu-lagu Krismas yang terbaik memerlukan percintaan; percintaan yang gagal akan berfungsi dengan baik. Gadis memulangkan hadiah Krismas yang tidak diingini untuk lelaki, lelaki mendahului carta – tetapi hanya beberapa dekad kemudian: “Fakta menyeronokkan: Dikeluarkan pada tahun 1984, [Krismas Lepas] tidak menduduki tempat teratas carta sehingga 2017,” kongsi Country Living.

Namun begitu, ia berada dalam tiga teratas daripada kebanyakan senarai yang dirujuk kami sekarang, dan atas sebab yang kukuh: “George [Michael of Wham!] telah melakukan alkimia muzik, menyuling intipati Krismas ke dalam muzik. Menambah lirik yang menceritakan kisah cinta yang dikhianati adalah satu masterstroke dan, seperti yang sering dilakukannya, dia menyentuh hati, “Glamour memetik rakan sekumpulan Michael Andrew Ridgeley (dia mungkin sedikit berat sebelah, walaupun), sebagai berkata

1. All I Want for Chrismas Is You, oleh Mariah Carey (1994)

Dan akhirnya, yang terbaik daripada yang terbaik! OK, mungkin tidak terlalu mengejutkan, tetapi sudah tentu senarai teratas yang kontroversial untuk orang sekolah lama. Kejayaan percutian Carey ialah “cacing telinga yang tidak dapat dielakkan,” kata TimeOut.

Tetapi itu bukan perkara yang buruk, kerana lagu itu merangkumi perkara yang benar-benar penting pada masa ini – spoiler, itu cinta, bukan hadiah. Lagu itu “telah mencatat setiap musim cuti sejak keluaran asalnya,” pada tahun 1994 mencatatkan Hari Ini – itu 28 tahun berturut-turut!

Ia adalah “salah satu lagu Krismas terlaris pernah (Glamour)” dan yang pertama pada tujuh daripada 10 senarai yang dirujuk (dan satu kedua atau ketiga pada tiga senarai yang tinggal). Mariah, yang kami mahukan setiap Krismas ialah awak!

Read Previous

Syarikat Penerbangan Menghapuskan 4,400 Penerbangan

Read Next

Seni Kuku Berkait Membawa Keselesaan Selesa ke Hujung Jari Anda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.