The Malaysia Post

Syarikat Penerbangan Menghapuskan 4,400 Penerbangan

Ribut Musim Sejuk Mengganggu Perjalanan Percutian

Lebih 4,400 penerbangan telah dibatalkan dalam tempoh dua hari kerana ribut musim sejuk yang kuat melanda Amerika Syarikat, bertepatan dengan permulaan musim cuti yang sesetengah pihak meramalkan mungkin paling sibuk pernah berlaku.

Lebih 2,350 penerbangan AS telah dibatalkan semalam dan 2,120 lagi penerbangan untuk hari ini dibatalkan, menurut laman web penjejakan penerbangan FlightAware, manakala kereta api penumpang Amtrak membatalkan berpuluh-puluh kereta api sepanjang Krismas, mengganggu perjalanan percutian untuk puluhan ribu.

8,450 lagi Penerbangan Ditangguh

Semalam termasuk lebih satu pertiga daripada yang dikendalikan oleh American Airlines, United Airlines dan Southwest Airlines.

Barat Daya membatalkan 865 penerbangan semalam, kira-kira satu perlima daripada semua penerbangan yang dijadualkan, dan telah membatalkan 550 lagi untuk hari ini.

Pentadbiran Penerbangan Persekutuan berkata semalam bahawa ribut musim sejuk membawa keadaan ribut salji ke Midwest, dengan gangguan perjalanan besar dijangka di Chicago, Detroit dan Minneapolis-St. Paul.

Baca Lagi | Berjuang Dengan Sepenuh Hati, PM Anwar Beritahu Harimau Malaya

Baca Lagi | Orang Dewasa Singapura Lebih Berkemungkinan Mabuk Berbanding dengan Kumpulan Umur Lain

Delta Air Lines DAL.N, yang telah membatalkan 140 penerbangan semalam daripada 4,400 dan 90 hari ini bagi setiap FlightAware, memberi amaran “pembatalan tambahan akan diperlukan pada hari Jumaat kerana ribut terus menjejaskan operasi di Detroit dan Timur Laut.”

Sehingga 7.30 malam ET Khamis (0030 GMT), 25 peratus penerbangan berlepas di Lapangan Terbang Antarabangsa O’Hare Chicago dan 37 peratus penerbangan di Chicago Midway telah dibatalkan, manakala 27 peratus penerbangan berlepas dari Denver telah dibatalkan.

Midwest melalui Krismas Kerana Keadaan Cuaca

Amtrak berkata ia membatalkan beberapa dozen perjalanan kereta api yang dijadualkan di Midwest hingga Krismas kerana keadaan cuaca, termasuk kereta api di Michigan, Illinois, dan Missouri serta kereta api antara New York dan Chicago.

Brandon Mattis, 24, berada di Lapangan Terbang La Guardia di New York untuk pergi ke Atlanta, Georgia, untuk menyertai seluruh keluarganya untuk perayaan Krismas. Penerbangannya telah dibatalkan, katanya.

“Kami cuba mencari di telefon kami. Cari laluan lain. Mungkin juga menaiki bas dari sini ke Atlanta, yang mengambil masa kira-kira 21 jam. Jadi, itu benar-benar menyusahkan. Tetapi apa sahaja yang boleh kami lakukan untuk sampai ke sana (adalah) apa yang akan kami lakukan.”

Dalam tujuh hari yang berakhir Rabu, Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan berkata ia menyaring hampir 16.2 juta penumpang, sedikit di bawah 16.5 juta yang disaring dalam tempoh yang sama pada 2019, sebelum pandemik Covid.

Tempoh cuti tahun lalu dicemari oleh wabak Covid-19 dalam kalangan kakitangan yang memaksa syarikat penerbangan membatalkan beribu-ribu penerbangan.

Syarikat penerbangan AS berkata awal minggu ini mereka mengetepikan yuran pertukaran dan perbezaan tambang untuk penumpang di pelbagai kawasan yang terjejas.

Read Previous

Orang Dewasa Singapura Lebih Berkemungkinan Mabuk Berbanding dengan Kumpulan Umur Lain

Read Next

5 Top Percutian Paling Digembar-gemburkan Oleh Pakar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.