The Malaysia Post

Orang Dewasa Singapura Lebih Berkemungkinan Mabuk Berbanding dengan Kumpulan Umur Lain

Binge Drinking Kemungkinan Besar Dilakukan Oleh Orang Dewasa Singapura

Orang dewasa muda di Singapura berkemungkinan besar meminum minuman keras berbanding kumpulan umur lain tahun lepas, tinjauan kesihatan penduduk negara yang terkini mendapati.

Penemuan, yang dikeluarkan hari ini, menunjukkan bahawa ini berlaku terutamanya dalam kalangan lelaki yang berumur antara 18 dan 29 tahun. Kira-kira satu daripada lima lelaki dalam kumpulan umur ini lebih cenderung untuk minum berlebihan berbanding dengan satu daripada 10 dalam kalangan rakan sejawat wanita mereka dalam kumpulan umur yang sama, tinjauan itu mendapati.

Tinjauan terkini, yang dilakukan melalui soal selidik bersemuka, telah dijalankan dari Julai 2020 hingga Jun 2021. Tempoh tinjauan itu bertepatan dengan kelonggaran beransur-ansur peraturan Covid-19 dalam dua fasa selepas penutupan separa berakhir pada 1 Jun 2020.

Minum berlebihan ditakrifkan sebagai mengambil lima atau lebih minuman beralkohol untuk lelaki, atau empat atau lebih minuman beralkohol untuk wanita dalam mana-mana satu sesi minum pada bulan sebelum responden ditinjau.

Kadar merokok dalam kalangan penduduk lelaki di sini juga meningkat tahun lepas, membalikkan arah aliran menurun sejak 2010.

Pada masa yang sama, minuman biasa di kalangan lelaki meningkat dengan ketara dalam jangka panjang, dan sepanjang tempoh wabak Covid-19 pada 2021.

Kementerian Kesihatan

Kementerian Kesihatan (MOH), yang menjalankan tinjauan itu, berkata dalam satu kenyataan akhbar pada hari Selasa bahawa terdapat “trend berterusan penurunan kadar merokok” sepanjang dekad yang lalu, dengan angka menurun daripada 13.3 peratus pada 2007 kepada 10.4 peratus tahun lepas dalam kalangan penduduk Singapura.

Kelaziman minum berlebihan juga “kekal stabil” pada 9.6 peratus tahun lepas, berbanding 10.2 peratus pada 2019, tambahnya.

HARI INI melaporkan sebelum ini dalam The Big Read bahawa sesetengah rakyat Singapura telah beralih kepada alkohol untuk mengatasi kebosanan dan tekanan Covid-19, seiring dengan trend global “minuman pandemik” tahun lalu.

Tinjauan Kesihatan Penduduk Kebangsaan, yang dijalankan setiap tahun, menjejaki faktor kesihatan dan risiko penduduk Singapura berumur 18 hingga 74 tahun.

Seramai kira-kira 8,000 penduduk dewasa di sini telah ditemu bual untuk tinjauan itu, dengan penemuan berlatarbelakangkan populasi yang semakin tua dan pandemik Covid-19.

Perkara yang ditemui oleh tinjauan itu

1. Merokok

 • Terdapat trend berterusan kadar merokok menurun sepanjang dekad yang lalu
 • Kelaziman merokok dalam kalangan penduduk Singapura menurun daripada 13.3 peratus pada 2007 kepada 10.1 peratus pada 2020, sebelum meningkat sedikit kepada 10.4 peratus tahun lepas
 • Kadar merokok meningkat sebanyak 0.8 mata peratusan untuk lelaki tahun lepas, berbanding penurunan 0.1 mata peratusan untuk wanita
 • MOH berkata semasa taklimat media pada Selasa bahawa matlamatnya adalah untuk terus menurunkan kadar merokok di sini serendah mungkin.
 • Ia akan meningkatkan usaha pendidikan di sekolah untuk mencegah permulaan merokok sejak muda, dan terus membantu perokok berhenti melalui program berhenti merokoknya.

2. Minum

 • Kelaziman minum biasa dan minum berlebihan meningkat sepanjang dekad yang lalu, tetapi kekal stabil antara 2019 dan 2021.
 • Minum biasa
 • Kelaziman minum biasa dalam kalangan penduduk Singapura meningkat daripada 1.2 peratus pada 2007 kepada 2.2 peratus pada 2020, sebelum menyaksikan peningkatan mendadak kepada 2.8 peratus tahun lepas
 • Bagi lelaki, kelaziman minum biasa menurun daripada 3.7 peratus pada 2017 kepada 3.4 peratus pada 2020, sebelum menyaksikan peningkatan mendadak kepada 4.6 peratus tahun lepas

Mabuk-mabukan

 • Kelaziman minum berlebihan dalam kalangan penduduk lelaki dan wanita Singapura telah meningkat secara berterusan sejak 2007, walaupun terdapat penurunan antara 2020 dan 2021
 • Kadar itu ialah 4.3 peratus pada 2007, sebelum meningkat kepada 10.5 peratus pada 2020 dan menurun kepada 9.6 peratus tahun lepas
 • Mereka yang berumur di antara 18 dan 29 mempunyai prevalens paling tinggi untuk minum berlebihan (15.6 peratus) berbanding kumpulan umur lain — 30 hingga 39 tahun (12.8 peratus), 40 hingga 49 tahun (9.7 peratus) dan 50 hingga 59 tahun (6.4 peratus)
 • MOH berkata adalah jelas daripada data bahawa terdapat trend jangka panjang yang semakin meningkat dalam kedua-dua pesta minum-minum dan minum biasa dalam kalangan penduduk Singapura.

Baca Lagi | Shamsul Iskandar Dilantik sebagai Setiausaha Politik Kanan PM

Baca Lagi | Berjuang Dengan Sepenuh Hati, PM Anwar Beritahu Harimau Malaya

Walau bagaimanapun, kelaziman minum biasa di kalangan penduduk Singapura kekal rendah dari segi mutlak, dan rendah berbanding dengan kadar di negara barat.

MOH berkata adalah tidak menghairankan bahawa minuman keras dalam kalangan penduduk di sini telah menurun sejak 2019 kerana bar telah ditutup semasa wabak itu.

Kementerian menambah bahawa akan terus memantau trend kadar minuman di kalangan penduduk.

Profesor Teo Yik Ying, dekan Sekolah Kesihatan Awam Saw Swee Hock di Universiti Nasional Singapura, memberitahu HARI INI bahawa peningkatan dalam minuman beralkohol dan minum berlebihan selama bertahun-tahun “menjadi kebimbangan khusus”.

Ia amat penting untuk menekankan dalam program nasional bahawa tidak ada tahap pengambilan alkohol yang selamat memandangkan kesan buruk alkohol terhadap kesihatan, katanya.

SG yang lebih sihat, dengan rancangan akhirnya untuk setiap rakyat dijaga oleh pengamal am atau doktor swasta, merupakan langkah penting untuk mengenal pasti orang yang memerlukan lebih banyak pemeriksaan dan campur tangan mengenai tingkah laku yang bergantung kepada alkohol atau meminum minuman keras, dia menambah.

“Mengenal pasti orang yang berisiko, terutamanya jika mereka berada dalam unit keluarga yang sama, adalah langkah pertama yang penting sebelum campur tangan – sama ada di peringkat profesional atau komuniti – boleh diperkenalkan untuk menghentikan kelakuan itu.”

3. Aktiviti fizikal

 • Lebih sedikit penduduk Singapura mempunyai jumlah aktiviti fizikal yang mencukupi tahun lepas (71.1 peratus) berbanding 2019 (80.1 peratus)
 • Aktiviti fizikal merujuk kepada sekurang-kurangnya 150 minit aktiviti fizikal intensiti sederhana setiap minggu
 • Ia termasuk aktif semasa berulang-alik, aktiviti fizikal semasa masa lapang dan aktiviti fizikal berkaitan kerja
 • MOH berkata penurunan aktiviti fizikal mungkin disebabkan oleh pengurangan aktiviti sosial dan fizikal semasa wabak itu

4. Kesihatan mental

 • Peratusan penduduk yang bersedia mendapatkan bantuan daripada profesional penjagaan kesihatan meningkat daripada 47.8 peratus pada 2019 kepada 58.3 peratus pada 2021
 • Peratusan penduduk yang bersedia mendapatkan bantuan daripada rangkaian tidak formal seperti rakan mereka menurun daripada 74.5 peratus pada 2019 kepada 69.1 peratus tahun lepas
 • MOH berkata penurunan ini mungkin disebabkan interaksi sosial dihadkan semasa wabak itu

5. Pemeriksaan kesihatan

 • Lebih sedikit penduduk pergi untuk pemeriksaan kesihatan pada 2021 berbanding 2019 sebelum wabak Covid-19
 • Ini mungkin disebabkan oleh penangguhan perkhidmatan tidak segera termasuk pemeriksaan kesihatan di institusi penjagaan kesihatan semasa wabak itu, kata MOH.
 • Peratusan orang yang menjalani saringan penyakit kronik turun daripada 66 peratus pada 2019 kepada 59 peratus tahun lepas
 • Terdapat juga penurunan dalam kadar penyertaan untuk kanser serviks, kanser kolorektal dan saringan kanser payudara
 • Peratusan penduduk yang ditinjau yang melaporkan menghidap diabetes (7 peratus), kolesterol darah tinggi (14 peratus) dan hipertensi (16 peratus) adalah setanding dengan 2019
 • Bagaimanapun, MOH berkata bahawa angka-angka ini perlu “dilayan dengan berhati-hati”
 • Ini kerana lebih sedikit orang telah pergi untuk saringan penyakit kronik semasa wabak dan mungkin terdapat tahap ketara keadaan kronik yang tidak didiagnosis

Read Previous

Berjuang Dengan Sepenuh Hati, PM Anwar Beritahu Harimau Malaya

Read Next

Syarikat Penerbangan Menghapuskan 4,400 Penerbangan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.