The Malaysia Post

Malaysia Perlu Lebih Ramai Pelancong Asing, Kata Operator Pelancongan Tempatan

Malaysia Memerlukan Lebih Ramai Pengembara

Pengendali pelancongan Malaysia berkata sukar bagi industri untuk bangkit daripada gangguan yang disebabkan oleh pandemik Covid-19 tanpa lebih ramai pelancong asing.

Wayne Tarman, Pengarah Jualan dan Penyelidikan di Borneo Adventure Sdn Bhd di Sarawak menjelaskan bahawa perniagaan mereka bergantung kepada kemasukan pelancong antarabangsa dan mengeluh kerana kerajaan lambat membuka semula sempadan negara.

“Perniagaan kami bergantung kepada pelancongan antarabangsa. Kami pada dasarnya tidak mempunyai hasil selama dua tahun kerana penutupan dan penutupan sempadan yang dilanjutkan… Jika sempadan dibuka pada Januari dan bukannya April, kami akan kembali ke tahap pendapatan sebelum Covid.”

Walaupun dia mengakui bahawa syarikat itu berjaya mengharungi wabak itu dengan bantuan kerajaan, bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa lebih banyak lagi boleh dilakukan untuk membantu industri mengurangkan kehilangan hasil yang disebabkan oleh wabak itu.

Industri Pelancongan dengan Cara Yang Sangat Buruk

“Bantuan kerajaan yang paling ketara ialah program subsidi gaji Kerajaan Persekutuan. Ini membantu kami mengimbangi beberapa kos kakitangan… Masa untuk bantuan yang lebih besar adalah pada 2020 dan 2021 apabila industri pelancongan berada dalam keadaan yang sangat teruk.”

Dia juga menjangkakan pendakian yang perlahan dan menanjak untuk syarikat itu pulih sepenuhnya.

“Pemulihan jualan perniagaan ke perniagaan daripada ejen luar negara kami lebih perlahan. Ini adalah sekitar 40% daripada tahap pra-Covid. Secara keseluruhan jumlah jualan kami sekarang adalah sekitar 50% daripada tahap pra-covid. Kami hanya menjangkakan pemulihan kepada tahap jualan pra-covid pada 2024.”

Baca Lagi | Selangor vs JDT Dalam Saingan Piala Malaysia

Baca Lagi | Templat CapCut Aliran Baharu TikTok 2022

MOTAC

Menurut angka yang disediakan oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (Motac), ketibaan pelancong menurun sebanyak 96.9% kepada 134,728 pada 2021 berbanding ketibaan 4.33 juta pelancong setahun sebelumnya.

NRC Mencadangkan Sempadan Antarabangsa Dibuka Semula

Majlis Pemulihan Negara (NRC) sebelum ini mencadangkan kerajaan membuka semula sempadan antarabangsa negara seawal Oktober 2021 untuk membolehkan pemulihan sektor pelancongan negara.

Sara Shera yang mengendalikan perkhidmatan pelancongan keluarga di Pulau Perhentian, Terengganu mendedahkan perniagaan itu bergelut tanpa kehadiran pelancong asing.

“Kami memohon GPK (Geran Khas Prihatin). Kami kebanyakannya menggunakannya untuk menampung kos sara hidup dan kos operasi kami kerana tidak ada atau begitu ramai pelancong di pulau-pulau itu… Berbanding sebelum wabak, perniagaan adalah perlahan. Sebahagiannya kerana kami tidak melihat mana-mana pelancong dari China kerana penutupan mereka.”

Beliau menjelaskan bahawa perniagaan mereka hanya berjaya bertahan dengan pelancongan domestik berikutan berakhirnya penutupan Covid-19 di seluruh negara dan pembukaan semula sempadan antarabangsa negara itu.

“Semasa PKP pertama, ia pasti sukar. Disebabkan sekatan perjalanan, perniagaan bukan sahaja kering kerana tiada pelancong, tetapi apabila SOP semakin reda, perniagaan perlahan-lahan mula meningkat, terutamanya dengan pelancong tempatan pada mulanya sebelum sempadan dibuka semula dan pelancong asing mula datang. Kami kebanyakannya mendapat ramai penduduk tempatan dan beberapa Mat Salleh, kebanyakannya orang Eropah dari Perancis dan Jerman.”

Sasaran Pengembara

Motac menyasarkan untuk mengalu-alukan ketibaan 4.5 juta pelancong antarabangsa berikutan pembukaan semula sempadan pada April 2022.

NRC juga telah menasihatkan Motac untuk meningkatkan inisiatif kerajaan dan menambah baik infrastruktur negara untuk memudahkan pemulihan industri dengan lebih baik.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Templat CapCut Aliran Baharu TikTok 2022

Read Next

Ringgit Memanjangkan Keuntungan Berbanding Dolar AS pada Dagangan Awal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.