The Malaysia Post

Agensi AS mengatakan Covid Berkemungkinan Muncul daripada China Lab Leak

Kebocoran Makmal Cina

Pandemik koronavirus berkemungkinan berpunca daripada kebocoran makmal China, Jabatan Tenaga AS kini berkata menurut media, walaupun Rumah Putih semalam menegaskan perisikan Amerika tetap berbelah bahagi mengenai isu itu.

Penentuan itu – dicatatkan dalam laporan sulit oleh pejabat Pengarah Perisikan Nasional Avril Haines, The Wall Street Journal melaporkan – menandakan peralihan oleh jabatan Tenaga, yang sebelum ini mengatakan ia tidak membuat keputusan tentang bagaimana virus itu muncul.

Orang yang membaca laporan sulit itu dipetik dalam Journal dan The New York Times sebagai berkata jabatan itu membuat pertimbangannya dengan “keyakinan rendah,” menonjolkan bagaimana agensi yang berbeza kekal berpecah tentang asal usul Covid-19 dan wabak yang melanda dunia. awal 2020.

Kesimpulannya, dilaporkan hasil risikan baharu, bagaimanapun penting kerana jabatan itu menyelia rangkaian makmal nasional, termasuk beberapa yang melakukan penyelidikan biologi lanjutan.

Jabatan itu kini menyertai Biro Penyiasatan Persekutuan kerana percaya bahawa wabak itu, yang telah menyebabkan hampir tujuh juta orang mati, adalah akibat kemalangan di makmal China.

Baca Lagi | Malaysia Memerlukan Rangka Tindakan Sektor Perkapalan Holistik

Baca Lagi | Zambry Tarik Diri daripada Peraduan Naib Presiden Umno

Covid Berlaku melalui Transmisi Semula Jadi

Empat agensi perisikan AS percaya Covid berlaku melalui penularan semula jadi, manakala dua lagi masih belum membuat keputusan, lapor Jurnal.

Penasihat Keselamatan Negara Rumah Putih Jake Sullivan menegaskan “pelbagai pandangan” mengenai perkara itu kekal.

“Buat masa ini, tiada jawapan muktamad yang muncul daripada komuniti perisikan mengenai soalan ini,” katanya kepada CNN Ahad.

Pada pertengahan Februari, Pertubuhan Kesihatan Sedunia berjanji untuk melakukan segala yang mungkin “sehingga kami mendapat jawapan” mengenai asal usul Covid, menafikan laporan yang mencadangkan agensi itu telah meninggalkan siasatannya.

Komuniti saintifik melihatnya sebagai penting untuk menentukan asal-usul wabak untuk memerangi dengan lebih baik atau bahkan mencegah yang seterusnya.

Read Previous

Zambry Tarik Diri daripada Peraduan Naib Presiden Umno

Read Next

Tempat Menonton Musim Penuh ‘The Last of Us’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.