The Malaysia Post

Hewitt sangat suka Kyrgios menyertai pasukan Piala Davis Australia

Kapten Piala Davis Australia, Lleyton Hewitt berkata dia memberitahu Nick Kyrgios bahawa dia harus berbangga dengan penamat naib juara di Wimbledon dan berharap dia akan bermain untuk pasukan kebangsaan.

Kyrgios, yang tewas kepada Novak Djokovic dalam perlawanan akhir yang mengasyikkan pada Ahad, telah diminta oleh Hewitt untuk menyertai skuad Australia untuk pertandingan berpasukan lelaki awal tahun ini tetapi dia menolak.

“Kami benar-benar ingin dia bermain untuk kami,” Hewitt, juara utama dua kali yang akan dilantik ke Dewan Kemasyhuran Tenis Antarabangsa pada hari Sabtu, memberitahu Reuters.

“Kami adalah pasukan yang lebih kuat jika dia ada dan boleh bermain untuk kami. Dan dia adalah pilihan untuk perlawanan perseorangan dan beregu, yang penting dalam format ini.” Kyrgios dan rakan senegaranya, Thanasi Kokkinakis memenangi gelaran beregu Terbuka Australia pada Januari.

“Untuk memiliki senjata seperti itu, kami pastinya mahu dia menjadi sebahagian daripada itu jika boleh,” kata Hewitt.

Servis Kyrgios yang bergemuruh, membuat pukulan yang hebat dan sikap panas baran telah digabungkan untuk menjadikannya salah seorang pemain yang paling menawan dalam sukan itu.

“Secara mendalam dia masih agak kecewa untuk datang begitu dekat tetapi tidak menang,” kata Hewitt.

“Tetapi seperti yang saya katakan kepadanya, dia sepatutnya berbangga dengan persembahan sepanjang dua minggu lepas dan sepanjang musim padang rumput.

“Semua orang tahu jenis kuasa tembakan dan gaya permainan yang dia ada dan apa yang dia mampu lakukan. Dia hanya perlu pergi ke sana dan terus percaya pada dirinya sendiri.” Hewitt, yang juga kapten ketika Kyrgios berada dalam pasukan Piala Davis pada 2019, berkata bahawa bintang mudah terbakar itu mungkin tidak memerlukan jurulatih sepenuh masa.

Tetapi adakah Hewitt akan mempertimbangkan untuk menyahut cabaran melatih Kyrgios, yang menempelak kotaknya dari gelanggang semasa perlawanan akhir? “Saya tidak boleh melakukannya buat masa ini kerana saya kapten Piala Davis, jadi keputusannya mudah sekarang,” katanya sambil ketawa.

Dewan kemasyhuran

Tidak lama dahulu, Hewitt dianggap sebagai budak tenis yang tidak baik kerana dia mempunyai beberapa pertembungan buruk dengan pengadil.

Sebelum Kyrgios menjadi tumpuan, Hewitt pernah pergi berperang dengan memakai topi besbolnya ke belakang dan menyelitkan mata dengan pam penumbuk yang tegas dan teriakan “C’mon!” Apabila dia menewaskan David Nalbandian dalam perlawanan akhir Wimbledon 2002, ia adalah kali pertama sejak 1978 bahawa perlawanan pameran lelaki di Kelab All England telah dipertandingkan oleh dua pemain baseliner.

Sebagai sebahagian daripada generasi yang lebih gemar mengumpul mata daripada garis dasar berbanding bergegas ke jaring selepas membuat servis, kejayaan yang dikecapinya membuka jalan kepada hampir kepupusan permainan servis-dan-voli itu.

“Ia bukan hanya saya tetapi kerana saya berada di puncak permainan, ia menjadikannya lebih menyerlah,” katanya.

“Dalam era yang sama, anda mempunyai pemain seperti Juan Carlos Ferrero dan Marat Safin dan ramai daripada mereka akan bertahan dan bermain dari garis dasar.

“Roger (Federer) membawanya ke tahap baharu dan dia adalah yang terhebat.” Anak kelahiran Adelaide itu memenangi kejuaraan pertama daripada 30 kejuaraan ATP berusia 16 tahun, menewaskan Pete Sampras untuk menawan Terbuka AS 2001, menambah gelaran Wimbledon pada tahun berikutnya, menerajui Australia kepada dua kejuaraan Piala Davis dan menghabiskan keseluruhan 80 minggu sebagai pemain No. 1.

Baca Lagi | Hewitt sangat suka Kyrgios menyertai pasukan Piala Davis Australia

Dan kini dia boleh menambah menjadi Hall of Famer pada resume yang mengagumkan apabila dia secara rasmi dilantik hujung minggu ini di Newport, Rhode Island.

“Ia satu penghormatan besar,” katanya.

“Ia sentiasa sesuatu yang saya fikir adalah tempat untuk semua idola yang saya sanjungi, bukan sesuatu yang saya fikir saya akan dilantik.” — Reuters

Read Previous

Belia yang ditinjau berkata mereka akan mengundi untuk kebaikan Malaysia pada PRU15, bukan mengikut garis partisan

Read Next

Lelaki yang disabitkan kesalahan membunuh anak lelaki teman wanita berusia sembilan bulan di Singapura, berdepan hukuman mati atau seumur hidup

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.