The Malaysia Post

Belia yang ditinjau berkata mereka akan mengundi untuk kebaikan Malaysia pada PRU15, bukan mengikut garis partisan

Selepas dibentangkan dan diluluskan di Parlimen pada Disember tahun lalu, Undi18 dan pendaftaran pemilih automatik akan menyaksikan penambahan 5.8 juta pemilih baharu dalam daftar pemilih bagi pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Dengan 40 peratus daripada jumlah itu terdiri daripada golongan belia, mereka yang berumur antara 18 dan 21 kini dilihat secara meluas sebagai pembuat raja.

Akibatnya, memenangi hati dan fikiran golongan umur ini kini menjadi keutamaan semua parti politik.

Ini terbukti, sebagai contoh, dalam pelantikan Isham Jalil ke majlis tertinggi Umno bulan lepas, dengan setiausaha agung Datuk Seri Ahmad Maslan berkata bahawa kepakaran dan kehadirannya di media sosial akan menjadi kelebihan besar kepada parti.

Bagi Pembangkang, mereka juga jelas bersiap sedia untuk mendapatkan undi orang muda, dengan kes yang baik ialah pemilihan PKR Farzana Hayani, 21, sebagai calon dalam pilihan raya negeri Melaka tahun lepas.

Tetapi persoalan sebenar ialah: Apabila PRU15 akhirnya tiba, siapakah yang sebenarnya akan diundi oleh golongan muda?

“Ibu bapa saya adalah penyokong besar Umno sejak zaman Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi presiden. Mereka adalah jenis yang akan menaiki bas dari kampung halaman saya di Besut untuk perhimpunan Umno di Kuala Lumpur untuk mendengar beliau bercakap.

“Mereka membawa saya ke perhimpunan ini semasa kecil, jadi saya telah terdedah kepada politik sejak kecil. Tetapi saya adalah jenis orang yang suka memahami gambaran besar, saya membaca dan memahami lebih banyak, dan kini, saya mendapati bahawa saya lebih tidak bersetuju dengan pilihan politik ibu bapa saya sekarang,” kata Ahmad Haidharul Halim, 20 tahun. .

Dibesarkan di bandar pelabuhan Terengganu yang sunyi, pelajar pentadbiran perniagaan itu tidak tahu apa-apa tentang politik selain apa yang dikongsi oleh ibu bapanya dan pakcik (bapa saudara) di kedai kopi (kedai kopi).

Ahli majlis tertinggi Umno Isham Jalil dilihat di ibu pejabat Umno di Kuala Lumpur

Tetapi dia menjelaskan bahawa apabila dia semakin dewasa dan mempunyai akses ke laman media sosial seperti Facebook, Instagram, dan terutamanya Twitter melalui telefon bimbitnya, ia membuka matanya kepada perspektif yang berbeza, dan naratif parti politik tercinta ibu bapanya jatuh.

Akibatnya, beliau berkata pemahamannya tentang politik Malaysia telah berubah sama sekali.

Pada masa lalu, beliau telah mengikut telunjuk politik ibu bapanya, tetapi kini, Haidharul berkata beliau akan mengundi gabungan politik yang paling mampu memacu Malaysia ke hadapan.

“Saya pasti akan mengundi apabila tiba masanya. Dan saya akan mengundi sesiapa yang saya rasa boleh tunaikan janji dengan lebih baik dan tidak meninggalkan kami tergantung,” kata Haidharul yang merupakan anak bongsu daripada empat beradik.

“Dan saya rasa kebanyakan orang seusia saya adalah sama. Saya rasa kami sudah cukup terdedah untuk melihat apa yang berlaku di sekeliling kami dan kami akan membuat keputusan yang betul apabila perkara itu berlaku.”

Pemuda lain Malay Mail bercakap untuk bergema sentimen Haidharul, dengan Grace Lee berkongsi bahawa undinya akan disalurkan kepada orang yang dia fikir akan memenuhi keperluan rakyat dengan sebaiknya.

Berasal dari Kepong, Lee berusia 21 tahun — yang bekerja sambilan sebagai barista Starbucks — menjelaskan bahawa sejak meninggalkan sekolah pada 2018, dia merasakan sangat sedikit yang telah dilakukan untuk membantu meringankan beban rakyat Malaysia, sambil menambah bahawa perlu ada perubahan yang drastik.

Beliau berkata keluarganya adalah penyokong tegar DAP dan akan mengundi parti itu pada PRU15.

Beliau menegaskan, bagaimanapun, ini kerana mereka telah hilang kepercayaan terhadap pentadbiran semasa dan mahu Pembangkang menang dengan harapan keadaan akan berubah menjadi lebih baik, dan bukan disebabkan kesetiaan yang sedia ada.

“Sebaik sahaja saya meninggalkan sekolah, keadaan menjadi suram di negara ini. Saya bukan berasal dari keluarga yang berada, dan keadaan menjadi sangat sukar untuk ibu bapa saya. Saya dan kakak terpaksa meninggalkan pelajaran untuk membantu menampung kehidupan.

“Jadi saya tahu siapa yang akan saya undi. Saya mahu mengundi mereka yang mementingkan rakyat, bukan hanya diri mereka sendiri. Itu sahaja yang kita lihat sekarang: pengambilalihan selepas pengambilalihan,” katanya kepada Malay Mail.

Diketepikan dengan pandangan yang kukuh, Haidharul dan Lee mungkin menjadi orang terpinggir dalam kalangan kumpulan belia, dengan Muhammad Noraiman, eksekutif kerusi umum kesatuan pelajar Universiti Malaya (UM), berkata kesedaran tentang kepentingan mengundi di negara ini adalah rendah, yang membawa kepada sikap tidak peduli yang meluas.

Dengan 40 peratus daripada jumlah itu terdiri daripada golongan belia, mereka yang berumur antara 18 dan 21 kini dilihat secara meluas sebagai pembuat raja.

Pelajar tahun ketiga Ijazah Sarjana Muda Kimia Gunaan itu berkata, ramai belia berkemungkinan akan mengundi selaras dengan pilihan ibu bapa mereka dan gagal memahami bahawa mereka mempunyai kuasa untuk menjadi pemandu yang membawa kepada Malaysia yang lebih baik.

“Bagi saya Undi18 adalah satu perkara yang baik kerana kerajaan berminat dengan suara generasi muda tetapi ada isu yang lebih penting.

“Bagaimana kita hendak mendidik anak muda supaya mereka faham apa akibat mengundi salah parti? Mereka mungkin mengundi kerana ibu bapa mereka menyuruh mereka berbuat demikian, atau mereka mungkin hanya mengikut undian ibu bapa mereka.

“Sistem ini perlu disemak supaya mereka memahami maksud dan kepentingan mengundi,” katanya kepada Malay Mail.

Bagi undinya sendiri, Noraiman berkata beliau belum mempunyai keutamaan, tetapi akan membuat keputusan berdasarkan situasi politik semasa.

“Saya lebih bimbang tentang pihak mana yang akan dapat menyelesaikan masalah rakyat, dan bukan hanya isu yang membimbangkan pelajar universiti.

“Jadi kita kadang-kadang melihat parti membuat langkah populis, tetapi bagaimana mereka akan menyelesaikan isu ekonomi ini secara khusus? Kebimbangan saya ialah pihak mana yang akan dapat menyelesaikan ‘isu besar’ seperti kenaikan kos sara hidup, inflasi, atau pendidikan. Saya akan mengundi berdasarkan perkara ini,” katanya.

Kabilan Ambihabathy bersetuju dengan Noraiman, berkata ia adalah tanggungjawab beliau dan setiap pemuda lain untuk mengundi pada PRU15.

Bapa Kabilan adalah ahli MIC

yang merupakan sebahagian daripada gabungan Barisan Nasional yang memerintah, tetapi seperti rakan-rakannya yang ditinjau untuk cerita ini, beliau berkata bahawa undinya akan diberikan kepada parti dengan dasar terbaik untuk kebaikan Malaysia.

“Saya percaya itu adalah tanggungjawab kita. Saya percaya setiap undian boleh mengubah sesuatu. Rakan-rakan saya… Saya tidak begitu pasti tentang pandangan mereka, kerana mereka kebanyakannya mengabaikan politik kerana mereka kecewa dengan bagaimana negara ini dijalankan sekarang.

“Tetapi saya akan mempertimbangkan untuk mengundi parti lain jika pilihan awal saya tidak menunjukkan prestasi yang baik atau tidak mengemukakan dasar yang baik dalam pilihan raya akan datang,” kata pemuda berusia 24 tahun itu kepada Malay Mail.

Baca Lagi | Belia yang ditinjau berkata mereka akan mengundi untuk kebaikan Malaysia pada PRU15, bukan mengikut garis partisan

Jelasnya, pentadbiran semasa dan sebelum ini semuanya telah berjanji untuk membangunkan dan memartabatkan negara, tetapi beliau tidak melihat janji-janji itu ditunaikan.

“Tiada kestabilan dalam ekonomi. Isu seperti banjir, inflasi, kenaikan kos sara hidup, ini semua perkara mendesak yang tidak ditangani dengan baik,” katanya.

Read Previous

Tabung Haji tidak terlibat dalam kartel haji, isu visa furada, kata menteri hal ehwal agama

Read Next

Hewitt sangat suka Kyrgios menyertai pasukan Piala Davis Australia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.