The Malaysia Post

Panduan Michelin Kuala Lumpur dan Pulau Pinang 2023

Empat Restoran Dianugerahkan satu Bintang Michelin

Dalam Michelin Guide Kuala Lumpur dan Penang 2023 yang julung kali diadakan, hanya empat restoran di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang telah dianugerahkan dengan pengiktirafan satu bintang Michelin yang berprestij.

Di Kuala Lumpur — Restoran Dewakan dan DC oleh Darren Chin — diberi satu bintang Michelin.

Sementara itu, di Pulau Pinang, Restaurant Au Jardin dan Auntie Gaik Lean’a Old School Eatery masing-masing mendapat satu bintang Michelin.

Satu kelebihan bintang Michelin mewakili masakan berkualiti tinggi yang patut dihentikan. Penubuhan itu dikatakan menggunakan bahan-bahan berkualiti dan menyajikan hidangan yang disediakan dengan teliti dengan rasa yang berbeza.

Dewakan champions Malaysia’s ingredients

Dewakan memperjuangkan ramuan Malaysia melalui ciptaan bijak yang diimpikan oleh chef Darren Teoh. Terletak di Sky Views, Naza Tower, restoran berusia tujuh tahun itu turut dipilih sebagai Restoran Terbaik di Malaysia di 50 Restoran Terbaik Asia 2022.

Di Taman Tun Dr Ismail, Restoran DC oleh Darren Chin turut dipuji dengan satu bintang Michelin. Restoran ini menyajikan masakan Perancis klasik dengan pengaruh Jepun di bawah pengawasan Chin terlatih Le Cordon Bleu. Beliau juga memiliki Bref dan Gai, juga terletak di Taman Tun Dr Ismail.

Dipimpin oleh Kim Hock Su, Restaurant Au Jardin di Pulau Pinang menyajikan masakan Eropah moden dengan sentuhan tempatan di restoran intim 18 tempat duduk yang terletak di gudang yang telah diubah suai di Hin Bus Depot.

Kedai Makan Sekolah Lama Auntie Gaik Lean

Di Pulau Pinang, Kedai Makan Sekolah Lama Auntie Gaik Lean terkenal dengan masakan Nyonya. Ketika menerima anugerah mereka, pemiliknya mengucapkan terima kasih kepada mentornya Datuk Lim Bian Yam dan berkata, “Hidup hebat pada usia 69 tahun”.

Kedai Makan Old School Auntie Gaik Lean dianugerahkan satu Bintang Michelin oleh Gwendal Poullennec pada persembahan Michelin KL & Penang Stars Revelation di Hotel Berjaya Time Square KL 13 Disember 2022.

Panduan Michelin sulung Kuala Lumpur dan Pulau Pinang 2023

Dalam Michelin Guide Kuala Lumpur dan Penang 2023 yang julung kali diadakan, hanya empat restoran di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang telah dianugerahkan dengan pengiktirafan satu bintang Michelin yang berprestij.

Baca Lagi | Bagaimana Mendapatkan Wang Dalam Talian di Malaysia

Baca Lagi | 6 Cara Betulkan iPhone Terperangkap Pada Logo Apple

Kriteria pemilihan untuk Panduan Michelin ialah piawaian global di mana Michelin tanpa nama menggaji pemeriksa menyemak pertubuhan berdasarkan lima kriteria yang sama digunakan di seluruh dunia.

Ini termasuk kualiti bahan, penguasaan teknik memasak, keharmonian rasa, ekspresi keperibadian chef dalam masakan dan konsistensi, dari semasa ke semasa dan di seluruh menu.

Lokasi, hiasan, perkhidmatan dan kemudahan yang tersedia bukan sebahagian daripada kriteria pemilihan.

Profesional Perkhidmatan Diberi Anugerah Khas Michelin

Semasa pemeriksaan Panduan Michelin, mereka juga memerhatikan profesional perkhidmatan yang diberikan Anugerah Khas Michelin.

Ini termasuk Anugerah Perkhidmatan kepada Leanne Lim dari Dewakan manakala Anugerah Sommelier dianugerahkan kepada Mahammad Hafiz bin Abdullah dari Restoran DC

Bakat Akan Datang

Menghormati bakat yang akan datang, mereka juga telah memberikan Anugerah Chef Muda kepada Lim Yan You dari Restaurant Au Jardin. Lelaki berusia 35 tahun itu bermula 10 tahun lalu di dapur.

Selain itu, Panduan Michelin telah mendedahkan senarai 61 Restoran Terpilih. Bagi Restoran Terpilih, pengiktirafan yang agak baharu ini menggantikan pengiktirafan Plat Michelin sebelum ini.

Bagi mereka yang terpilih, ini bermakna pertubuhan telah memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh pemeriksa Michelin, tetapi mereka tidak layak untuk Bib Gourmand atau bintang Michelin. Pada masa hadapan, Restoran Terpilih ini boleh dinaik taraf kepada bintang Bib Gourmand atau Michelin.

Read Previous

6 Cara Betulkan iPhone Terperangkap Pada Logo Apple

Read Next

Malaysia, Kanada Terokai Bidang Kerjasama Baharu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.