The Malaysia Post

Bagaimana Mendapatkan Wang Dalam Talian di Malaysia

Cara Buat Duit Online Untuk Sebenar Di Malaysia

Mula-mula, puji diri anda kerana membuat perjalanan anda ke sini, kerana mengambil inisiatif untuk mencari cara untuk mendapatkan wang.

Berkemungkinan besar anda sudah pun memegang pekerjaan tetap, tetapi sedang mencari jalan untuk memanfaatkan masa tambahan anda, untuk mendapatkan sedikit lagi ‘kaching-kaching’ untuk membiayai hobi yang anda suka atau tanggungjawab tambahan dalam rumah tangga anda .

Kenapa Buat Duit Dalam Talian?

Kerana ia mudah diakses dan anda tidak perlu hadir di lokasi tertentu untuk menyelesaikan tugas. Apa yang anda perlu lakukan ialah meletakkan diri anda di lokasi yang disambungkan ke internet. Mendapat wang tambahan boleh dilakukan di rumah, kafe atau bahkan di taman.

Tambahan pula, Internet adalah tanpa sempadan – Malaysia bukanlah hadnya. Keupayaan anda boleh memberi anda projek dari seluruh dunia dari negara jiran kami ke pantai Hawaii.

Selain itu, sebelum anda melompat dan fikir kami akan mengecewakan anda dengan menyenaraikan kerja kemasukan data atau penyemakan pruf biasa yang boleh anda lakukan dalam talian tetapi memperoleh pendapatan yang sangat kecil – tidak, kami menghargai masa anda.

Sebelum tanda dolar menggantikan iris anda, ambil perhatian bahawa ini bukan kaedah untuk menjadi kaya dengan cepat. Ia adalah satu cara untuk membangunkan dan mempertajam kemahiran tidak aktif lain yang mungkin anda miliki dalam hidup anda dan sambil memperoleh wang tambahan – dalam talian!

Selain itu, jika usaha niaga ini berjaya – anda akan mendapat lebih banyak wang berbanding dengan gaji semasa anda! Jadi bersiaplah, kita akan melompat masuk.

Papan Kekunci Lebih Kuat Daripada Pedang

Bahagian pertama terdiri daripada membuat wang dalam talian melalui cara penulisan. Jika anda seorang tukang kata atau Nazi tatabahasa, ini mungkin sesuai untuk anda.

Baca Lagi | Britney Spears Merangkul ‘this NO RULE THING’ dalam Pelik Instagram Return

Baca Lagi | Bagaimana Merancang Perjalanan Terbaik ke Hat Yai

1. Pandai Menulis? Jual Perkhidmatan Penulisan Anda

Terdapat beberapa cara anda boleh melakukannya, dan ia memerlukan anda untuk meletakkan diri anda di sana. Mulakan dengan menjalankan blog dan mengepam kandungan yang baik yang telah anda tulis.

Berapa banyak yang boleh saya harapkan untuk dibayar?

Mana-mana sahaja antara RM30 hingga RM3,000. Copywriting (coretan pendek untuk iklan atau artikel ringkas) boleh bermula dari RM50 hingga RM80. Bagi artikel blog, artikel web dan seumpamanya, ia boleh berkisar antara RM100 hingga RM2,000.

Sesetengah lebih suka dibayar mengikut bilangan perkataan, tetapi ia mungkin bukan pengecam artikel yang berkesan – tanda baca tambahan tidak meningkatkan sebarang jenis penulisan.

2. Mendidik Melalui E-Books

Hari ini, pendidikan tersedia di hujung jari anda – oleh itu, manfaatkan ia.

Berapa banyak yang boleh saya harapkan untuk dibayar?

Bergantung pada kualiti e-buku anda dan capaiannya, anda boleh mendapat dari RM5 hingga beribu-ribu Ringgit seiring dengan berlalunya masa.

3. Gunakan Latar Belakang Undang-undang Anda Untuk Kelebihan Anda

Kami tidak sentiasa mengejar apa yang kami pelajari, tetapi menjadikan masa lalu berkesan untuk masa depan anda. Pelajar undang-undang, manfaatkan sepenuhnya latar belakang undang-undang anda dengan merangka kontrak dan dokumen lain untuk firma guaman secara bebas.

Bagaimana?

Libatkan firma guaman terdahulu yang anda bekerja, hubungi firma guaman lain atau siarkan perkhidmatan anda di Truelancer atau cari peluang penulisan undang-undang di Freelanc3r.

Berapa banyak yang boleh saya harapkan untuk dibayar?

Bergantung pada dokumen, kadar purata ialah RM0.50 setiap perkataan – ini bermakna dokumen yang mempunyai 1,000 perkataan akan memberi anda RM500.

Untuk surat undang-undang yang merangkumi tiga hingga empat perenggan dengan formaliti undang-undang, anda boleh mengenakan kadar bermula dari RM150.

Sediakan Pasport Untuk Masa Depan

Curahkan pengetahuan anda, ditambah dengan kreativiti untuk mengajar, tanpa hadir secara fizikal. Pengajaran boleh merangkumi mata pelajaran berasaskan sekolah seperti Matematik atau Kimia kepada hobi umum atau kemajuan teknologi terkini.

4. Mulakan Program Bimbingan Dalam Talian

Jika anda seorang guru di sekolah dan ingin memperoleh sesuatu yang lebih tanpa membuka kelas fizikal untuk tuisyen, anda boleh menjadi tutor dalam talian. Daftar di platform seperti Snapask, Teach Me dan CikguOnAir. Ini khusus untuk pelajar di sekolah awam atau swasta di Malaysia.

Berapa banyak yang boleh saya harapkan untuk dibayar?

Ia boleh berkisar antara RM1.50 setiap soalan berpandukan kepada RM40 hingga RM150 setiap jam bimbingan. Sebagai alternatif, pilih untuk menjadualkan sesi pengajaran anda melalui Skype (tanpa platform) dan caj mengikut jam.

5. Buat Kursus Dalam Talian

Manfaatkan pasaran e-pembelajaran yang berkembang pesat. Kursus dalam talian sangat biasa sekarang dan subjek boleh terdiri daripada berkebun hingga evolusi.

Berapa banyak yang boleh saya harapkan untuk dibayar?

Semuanya bergantung pada sejauh mana kursus anda bagus. Kebanyakan platform mengambil komisen (Udemy mengambil 50% dan mungkin berkurangan apabila kandungan anda mendapat lebih banyak daya tarikan). Anda secara amnya boleh membuat antara RM1,500 hingga RM3,000 dalam beberapa bulan pertama.

Read Previous

Bagaimana Merancang Perjalanan Terbaik ke Hat Yai

Read Next

6 Cara Betulkan iPhone Terperangkap Pada Logo Apple

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.