The Malaysia Post

Malaysia antara 11 negara yang berkecuali daripada mengundi PBB mengenai perdebatan tentang layanan China terhadap Muslim Uyghur

Penyalahgunaan wilayah Xinjiang China

Majlis Hak Asasi Manusia PBB pada Khamis mengundi menentang perbahasan dakwaan penyalahgunaan meluas di wilayah Xinjiang China selepas melobi sengit oleh Beijing, dalam kemunduran berat bagi negara-negara Barat.

Amerika Syarikat dan sekutunya bulan lalu membawa draf keputusan yang menyasarkan China kepada badan hak tertinggi PBB, mencari sekurang-kurangnya perbincangan mengenai Xinjiang.

Tindakan itu dibuat selepas bekas ketua hak asasi manusia PBB Michelle Bachelet mengeluarkan laporan Xinjiang yang telah lama tertangguh, memetik kemungkinan jenayah kemanusiaan terhadap Uyghur dan minoriti Islam lain di wilayah barat jauh.

Negara-negara Barat berpendapat bahawa dengan tidak lebih daripada sekadar bercakap tentang penemuan itu, cukup banyak negara lain yang tidak akan menyekat meletakkannya dalam agenda.

Tetapi dalam detik drama hujung pisau, negara-negara dalam majlis 47 anggota di Geneva mengundi 19-17 menentang mengadakan perdebatan mengenai hak asasi manusia di Xinjiang, dengan 11 negara berkecuali.

“Ini adalah kemenangan untuk negara membangun dan kemenangan untuk kebenaran dan keadilan,” tweet jurucakap kementerian luar China Hua Chunying.

Amnesty International menyifatkan undian itu sebagai lawak, manakala Human Rights Watch (HRW) berkata ia mengkhianati mangsa penderaan.

“Amerika Syarikat mengecam undian hari ini yang menghalang perbincangan mengenai Xinjiang,” duta AS ke majlis itu Michele Taylor tweet.

Tidak bertindak “dengan memalukan mencadangkan beberapa negara bebas daripada penelitian dan dibenarkan melanggar hak asasi manusia tanpa sebarang hukuman”.

‘Plot Barat gagal’

Negara-negara yang mengundi menentang debat ialah Bolivia, Cameroon, China, Cuba, Eritrea, Gabon, Indonesia, Ivory Coast, Kazakhstan, Mauritania, Namibia, Nepal, Pakistan, Qatar, Senegal, Sudan, Emiriah Arab Bersatu, Uzbekistan dan Venezuela.

Argentina, Armenia, Benin, Brazil, Gambia, India, Libya, Malawi, Malaysia, Mexico dan Ukraine berkecuali.

Washington dan beberapa negara Barat telah menggunakan Xinjiang “untuk menyebarkan khabar angin dan menimbulkan masalah, terlibat dalam manipulasi politik di bawah selindung hak asasi manusia, cuba mencemarkan imej China,” kata jurucakap kementerian luar China dalam satu kenyataan.

“Plot oleh AS dan beberapa negara Barat sekali lagi gagal.

“Isu berkaitan Xinjiang pada asasnya bukanlah isu hak asasi manusia, tetapi adalah isu memerangi keganasan, deradikalisasi dan anti-pemisahan.”

Draf keputusan itu dikemukakan oleh Amerika Syarikat, Australia, Kanada, Perancis, Jerman, Norway, Sweden dan Turki, antara lain.

Seorang diplomat Barat menegaskan bahawa tanpa mengira keputusannya, “objektif nombor satu telah dipenuhi” dalam meletakkan Xinjiang dalam perhatian.

‘Mesej yang mengerikan’

Laporan Bachelet, yang diterbitkan beberapa minit sebelum tempoh perkhidmatannya berakhir pada 31 Ogos, menonjolkan dakwaan “boleh dipercayai” mengenai penyeksaan yang meluas, penahanan sewenang-wenangnya dan pencabulan hak agama dan reproduktif.

Ia membawa pengesahan PBB kepada dakwaan berpanjangan bahawa Beijing menahan lebih daripada satu juta Uyghur dan orang Islam lain serta mensterilkan wanita secara paksa.

Beijing menolak sekeras-kerasnya pertuduhan itu, menegaskan ia menjalankan pusat latihan vokasional di rantau itu untuk menentang ekstremisme.

Setiausaha Agung Amnesti Agnes Callamard berkata undian pada Khamis meletakkan majlis itu dalam “kedudukan lucu dengan mengabaikan penemuan pejabat hak asasi manusia PBB sendiri”.

“Bagi negara anggota majlis mengundi menentang walaupun membincangkan situasi di mana PBB sendiri mengatakan jenayah terhadap kemanusiaan mungkin berlaku menjadikan suatu ejekan terhadap semua yang sepatutnya diperjuangkan oleh Majlis Hak Asasi Manusia.”

Pengarah HRW China, Sophie Richardson menyifatkan ia sebagai “pelepasan tanggungjawab dan pengkhianatan terhadap mangsa Uyghur”.

Peguambela Perkhidmatan Antarabangsa untuk Hak Asasi Manusia China, Raphael Viana David berkata: “Ahli majlis hari ini menghantar mesej yang mengerikan: China kekal tidak boleh disentuh sejauh ini.”

Kedudukan negara Islam ‘memalukan’

Pengarah eksekutif ISHR Phil Lynch berkata adalah “memalukan” bahawa “negara-negara Islam… telah sangat gagal untuk menyokong perbincangan PBB mengenai pencabulan hak terhadap Uyghur.”

Duta Besar Indonesia Febrian Ruddyard berkata: “Sebagai negara Islam terbesar di dunia dan demokrasi yang bertenaga, kita tidak boleh menutup mata terhadap nasib saudara dan saudari Islam kita.”

Tetapi, kerana China tidak bersetuju, perbincangan “tidak akan menghasilkan kemajuan yang bermakna”, maka Indonesia mengundi ‘tidak’.

Sentimen itu disuarakan oleh duta Qatar Hend Al-Muftah.

China melancarkan serangan habis-habisan untuk menolak laporan Bachelet.

Negara-negara Afrika, di mana China adalah pemiutang utama selepas membuat pelaburan infrastruktur besar-besaran, menghadapi lobi yang sangat berat, kata pemerhati.

Akhirnya, hanya Somalia mengundi ‘ya’ daripada 13 negara.

Duta Britain Simon Manley berkata keputusan rapat itu bagaimanapun menunjukkan Beijing bahawa “sebilangan besar negara tidak akan didiamkan apabila ia melibatkan pelanggaran hak asasi manusia yang teruk”, siapa pun pelakunya.

Baca lagi | Biden: Ancaman ‘Armageddon’ nuklear kembali buat kali pertama sejak Perang Dingin
Baca lagi | Harga jualan semula HDB di Singapura meningkat untuk bulan ke-27 berturut-turut pada September dengan rekod jualan flat bernilai S$45 juta

Read Previous

Biden: Ancaman ‘Armageddon’ nuklear kembali buat kali pertama sejak Perang Dingin

Read Next

Ahli ekonomi, perniagaan memuji Belanjawan 2023 yang mengembang tetapi bimbang dengan kekurangan pendapatan baharu Putrajaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.