The Malaysia Post

Bekas Bersatu Veep Mohd Rafiq Menyertai Semula Umno, selepas Pemilihan Parti

Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen Memohon Menyertai Semula Umno

Bekas Naib Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen mengesahkan beliau akan kembali menyertai Umno, tetapi hanya bulan depan selepas pemilihan dalaman 18 Mac.

Lelaki berusia 37 tahun itu berkata beliau telah memohon untuk menyertai semula Umno beberapa minggu lalu, dan majlis tertinggi parti bersetuju menerimanya semula dalam mesyuaratnya malam Khamis lalu.

“Saya sedar keputusan saya untuk menyertai Umno sekarang tidak popular dan ahli mungkin tidak bersetuju atau menerimanya.

“Saya ingin menegaskan bahawa kemasukan saya ke Umno bukan kerana Umno kini berada dalam kerajaan perpaduan kerana saya dan rakan-rakan membuat keputusan untuk tidak bersama Bersatu dan menyokong Umno sebelum PRU15 apabila tidak diketahui parti mana yang akan menjadi. kerajaan,” kata Mohd Rafiq di Facebook semalam.

Dia memasukkan tangkapan skrin laporan berita TV bahawa Umno telah menerima permohonannya untuk menyertai semula.

“Saya ikhlas, berazam dan komited untuk membantu dan berjuang bersama kepimpinan Umno khususnya pimpinan Umno Melaka serta bahagian Tangga Batu dalam memulihkan sokongan dan kepercayaan rakyat terhadap Umno,” tambahnya.

Baca Lagi | Mengapa Pekerja Muda Jepun Mencari Peluang di Luar Negara

Baca Lagi | MB Selangor: Kebajikan 89 Keluarga Terjejas Projek ECRL Akan Dijaga

Mohd Rafiq meninggalkan Umno pada 2016

Mohd Rafiq meninggalkan Umno pada 2016 selepas digantung selama enam tahun dan digugurkan sebagai ahli jawatankuasa eksekutif dalam sayap Pemudanya.

Beliau dikenali sebagai penyokong tegar Tan Sri Muhyiddin Yassin yang pernah menjadi timbalan presiden Umno sebelum beliau mengasaskan Bersatu dan menjadi presidennya.

Mohd Rafiq meletak jawatan sebagai ketua gabungan Perikatan Nasional Melaka dan bahagian Bersatu, berikutan kegagalannya memenangi kerusi DUN Teluk Mas semasa pilihan raya negeri Melaka pada 2021.

Beliau meninggalkan Bersatu sama sekali selepas gagal dinamakan sebagai calon Parlimen Tangga Batu pada pilihan raya umum November lalu.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

MB Selangor: Kebajikan 89 Keluarga Terjejas Projek ECRL Akan Dijaga

Read Next

Polis Sarawak: Perompak Makam Rempuh 11 Kubur di Daerah Meradong

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.