The Malaysia Post

MB Selangor: Kebajikan 89 Keluarga Terjejas Projek ECRL Akan Dijaga

Projek Laluan Rel Pantai Timur Akan Diuruskan

Kerajaan Selangor akan memastikan kebajikan 89 keluarga yang dijangka terjejas akibat projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) akan terjaga.

Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari berkata selain keluarga yang menetap di Kampung Delek dan Kampung Sungai Sireh, di sini, kerajaan negeri telah mengenal pasti 86 kawasan perkuburan yang turut terjejas di laluan sama.

“Pembinaan di lokasi itu boleh dimulakan pada 2025 atau 2026, jadi kita ada masa untuk berunding dengan pihak tertentu. Dengan mengandaikan laluan tidak dijajarkan semula, kami akan menyediakan rumah yang sesuai untuk memastikan kehidupan mereka tidak terganggu. Kerajaan negeri telah berusaha sedaya upaya untuk mengelak laluan ini, tetapi ia nampaknya tidak dapat dielakkan.

“Tapi tak apa, saya akan tunaikan janji saya. Kami akan mencari penyelesaian terbaik, dan sementara masih ada masa, kami akan mengenal pasti kawasan perumahan yang akan dibangunkan, tanah dan rumah yang boleh kami ganti, atau rumah untuk pembelian pada kos tertentu,” katanya.

Baca Lagi | Iskandar Malaysia Menunjukkan Petanda Baharu Kebangkitan Ekonomi Pasca Pandemik

Baca Lagi | Mengapa Pekerja Muda Jepun Mencari Peluang di Luar Negara

Jelajah Kita Selangor Penyayang

Beliau berkata demikian pada program Jelajah Kita Selangor Penyayang (JKSP) di rumah pangsa Seri Perantau di sini hari ini.

Laluan ECRL di Selangor melibatkan laluan sepanjang 90.72 kilometer yang melalui daerah Gombak, Hulu Selangor, Kuala Selangor dan Klang.

Sementara itu, menjawab kenyataan Ketua Audit Negara Datuk Seri Nik Azman Nik Abdul Majid bahawa Selangor dan Sabah masih belum memulangkan dana Kumpulan Wang Amanah Negara (KWAN) untuk pembelian vaksin Covid-19, Amirudin menegaskan negeri itu tidak membuat apa-apa pinjaman dengan KWAN untuk tujuan tersebut.

Sebaliknya, katanya Selangor telah menggunakan dana sendiri untuk pembelian itu.

“Saya rasa ada kesilapan (dengan kenyataan itu). Kami mengeluarkan RM100 juta (daripada dana negeri) dan saya tidak fikir pembelian vaksin itu dibuat melalui KWAN (dana).

“… apa yang kami terima ialah wang (peruntukan) daripada MOSTI (Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi) untuk menguruskan tapak vaksin dari segi penyediaan dewan, makanan dan pembaikan kemudahan untuk PICK (Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan). ). Ia bukan pinjaman tetapi pemberian daripada MOSTI.

“Ada RM41 juta lagi (geran MOSTI), kita akan pulangkan kepada Kementerian Kewangan (MoF) kerana ia adalah peruntukan yang diberikan kementerian dan kita boleh pulangkan,” katanya.

Read Previous

Mengapa Pekerja Muda Jepun Mencari Peluang di Luar Negara

Read Next

Bekas Bersatu Veep Mohd Rafiq Menyertai Semula Umno, selepas Pemilihan Parti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.