The Malaysia Post

Mengapa Pekerja Muda Jepun Mencari Peluang di Luar Negara

Pekerja Jepun nampaknya Yakin bahawa Rumput Lebih Hijau Di Tempat Lain

Walaupun pengangguran menyumbang 2.5 peratus daripada populasi aktif negara, ramai pekerja sedang mencari untuk berpindah ke luar negara untuk mencari gaji yang lebih baik dan keadaan kerja.

Musim bunga sinonim dengan “shunto” di Jepun, serangan upah musim bunga. Istilah ini menerangkan rundingan gaji tahunan yang telah menjadi sebahagian daripada kehidupan pekerja Jepun selama beberapa dekad. Sesungguhnya, perbincangan gaji ini adalah penting di negara di mana gaji tidak meningkat dengan banyak sejak krisis kewangan Asia 1997.

Tetapi pekerja muda Jepun tidak menunggu shunt untuk cuba mendapatkan lebih banyak. Sebilangan besar daripada mereka berusaha untuk berpindah ke luar negara untuk meningkatkan taraf hidup mereka.

Platform Indeed merekodkan sejumlah rekod carian daripada orang Jepun yang mencari pekerjaan di luar negara, menurut The Economist. Di samping itu, permohonan untuk visa percutian bekerja untuk Australia meningkat lebih daripada dua kali ganda pada 2022 berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Beberapa faktor menjelaskan mengapa prospek bekerja di luar negara begitu menarik kepada golongan muda di Jepun, termasuk penurunan mendadak yen. Mata wang Jepun telah lemah berbanding dolar AS, kini berada pada hampir 134 yen berbanding dolar.

Tetapi gaji rendah di nusantara tetap menjadi penjelasan paling munasabah untuk fenomena ini. Purata gaji tahunan tidak berubah pada sekitar AS$39,700 (RM175,950), menurut The Economist.

Ini jauh di bawah purata bagi negara-negara dalam Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD), yang berjumlah AS$51,600.

Baca Lagi | Microsoft Mengehadkan Sembang Bing kepada 5 Soalan setiap Sesi

Baca Lagi | Iskandar Malaysia Menunjukkan Petanda Baharu Kebangkitan Ekonomi Pasca Pandemik

Negara yang Hilang Daya Tariknya

Orang muda Jepun juga tergoda untuk berpindah ke luar negara untuk mengalami dunia profesional yang kurang tegar dan menyesakkan daripada negara asal mereka.

Sememangnya, Jepun terkenal dengan hubungannya yang sangat khusus dengan kerja, yang mendorong pekerja Jepun untuk tidak pernah berhenti bekerja.

Ramai daripada mereka bekerja lebih daripada 49 jam seminggu dan mengorbankan cuti berbayar yang diramalkan dalam kontrak mereka, di samping banyak malam, untuk dilihat dengan baik oleh pengurus mereka.

Budaya produktiviti ini bukan tanpa akibat untuk kesihatan mental dan fizikal pekerja, seperti yang dibuktikan oleh sindrom karoshi dan takotsubo.

Yang pertama merujuk kepada tekanan kronik yang secara beransur-ansur membawa kepada keletihan, dan secara harfiah kepada “kematian akibat kerja berlebihan,” manakala yang kedua merujuk kepada keadaan jantung yang dikaitkan dengan tekanan yang teruk.

Pergerakan ekspatriasi ini menjadi punca kebimbangan bagi syarikat Jepun, yang sudah menghadapi kekurangan buruh.

Selama beberapa dekad, bilangan pekerja yang ada di negara ini semakin berkurangan akibat penuaan pesat penduduk Jepun dan kadar kelahiran yang menurun sejak 1970-an.

Sesetengah pakar bimbang bahawa Jepun mula kehilangan tempat kepada negara jiran seperti Korea Selatan dan Taiwan, yang juga cuba bersaing dalam apa yang telah menjadi perlumbaan global untuk bakat.

“Jepun semakin hilang daya tarikannya sebagai tempat bekerja,” Noguchi Yukio, profesor emeritus di Universiti Hitotsubashi di Tokyo, memberitahu The Economist.

Read Previous

Iskandar Malaysia Menunjukkan Petanda Baharu Kebangkitan Ekonomi Pasca Pandemik

Read Next

MB Selangor: Kebajikan 89 Keluarga Terjejas Projek ECRL Akan Dijaga

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.