The Malaysia Post

PM Anwar Menghadapi Ujian Asid Ekonomi Pertama di Parlimen

Parlimen Ke-15 Bermula Hari Ini

Sesi kedua Parlimen ke-15 bermula hari ini di tengah-tengah kebimbangan orang ramai terhadap kenaikan harga barangan, dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bakal menghadapi ujian kepimpinan sebenar pertamanya apabila beliau membentangkan Bajet 2023 pada 24 Februari.

Ini akan menjadi belanjawan sulung Anwar sebagai perdana menteri dan menteri kewangan, dan penerimaan boleh menentukan penarafan kelulusan kerajaannya untuk sepanjang tahun ini. Anwar, yang berikrar untuk menjadikan isu kos sara hidup sebagai keutamaan apabila memegang jawatan, kini menikmati penarafan kelulusan 68 peratus, menurut tinjauan oleh Merdeka Center.

Mesyuarat ini, yang akan dirasmikan oleh Yang diPertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan berlangsung selama 29 hari, juga akan menjadi peluang untuk Anwar mempamerkan jubah reformisnya.

Kerajaan perpaduan nasionalnya berkata ia akan melaksanakan reformasi parlimen penting seawal mungkin, termasuk melancarkan amalan baharu yang bertujuan untuk membolehkan lebih banyak penelitian terhadap perdana menteri dan anggota Kabinetnya.

Anwar baru-baru ini mencadangkan untuk mendedikasikan beberapa jam untuk ahli Dewan Rakyat untuk mengarahkan soalan kepada perdana menteri, dan beberapa lagi untuk menteri.

Speaker Dewan Rakyat Datuk Johari Abdul Ghani mencadangkan masa soal jawab diperuntukkan pada Selasa dan Khamis, dengan juruterbang berlangsung pada minggu pertama persidangan.

Terdapat juga gesaan agar Anwar memberikan taraf menteri kepada Ketua Pembangkang, satu langkah penyokong percaya akan mengukuhkan mekanisme pengawasan Parlimen. Tidak jelas sama ada Anwar akan bersetuju dengan idea itu.

Baca Lagi | Agong Menyatakan Hasrat Memandu di Lebuhraya Pan Borneo

Baca Lagi | Pengawal Pantai Filipina Tuduh Kapal China Guna ‘Laser Light’

Kertas putih

Beberapa kementerian dijangka membentangkan Kertas Putih mengenai proses perolehan vaksin Covid-19 berikutan dakwaan pelanggaran prosedur, lapor Bernama.

Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa berkata kertas itu akan menunjukkan sama ada prosedur perolehan itu telus, antara lain.

Kabinet Anwar meluluskan cadangan untuk menubuhkan pasukan petugas untuk Kertas Putih pada 18 Januari, dengan tujuan memberikan “tinjauan menyeluruh mengenai pengurusan perolehan vaksin Covid-19.”

Kertas Putih mengenai Batu Puteh juga dijangka dibentangkan, lapor agensi berita negeri itu.

Kertas itu akan menjelaskan dakwaan Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun membuat keputusan untuk menarik balik permohonan semakan ke atas keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa mengenai tuntutan Batu Puteh (Pedra Branca), Middle Rocks dan South Ledge adalah tidak teratur dan tidak wajar.

Kerajaan Malaysia telah memfailkan permohonan untuk semakan keputusan ICJ dalam menganugerahkan bidang kuasa undang-undang Batu Puteh kepada Singapura pada 2017 tetapi kerajaan Pakatan Harapan pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad telah menarik balik permohonan itu setahun selepas itu, sebelum kes itu dibicarakan sebagai perbicaraan itu dijadualkan pada Jun 2018.

Anwar berkata pada Disember bahawa pertikaian mengenai Batu Puteh harus dilakukan melalui “rundingan segera dan lebih bermakna” dengan Singapura, tanpa menjejaskan hubungan dua hala.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pengawal Pantai Filipina Tuduh Kapal China Guna ‘Laser Light’

Read Next

Tujuh Langkah untuk Keselamatan Gempa Bumi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.