The Malaysia Post

Iskandar Malaysia Menunjukkan Petanda Baharu Kebangkitan Ekonomi Pasca Pandemik

Aerial View of Nusajaya in Iskandar Malaysia, Johor

Malaysia mula melihat beberapa tanda pemulihan ekonomi di Johor, pintu masuk semenanjung paling selatan bersempadan dengan Singapura.

Kedai-kedai telah dibuka semula dan orang ramai mengalir ke Iskandar Malaysia, sejak tahun bermula, memberikan perniagaan di rantau ekonomi usaha yang sangat diperlukan selepas pandemik Covid-19 menjadikan kawasan itu sebagai bandar hantu sejak 2020, lapor Channel News Asia hari ini .

“Perbezaannya jelas,” kata seorang pemilik kafe di Country Garden Danga Bay, sebuah kawasan di Johor Baru, dipetik sebagai berkata.

Beliau memberitahu saluran berita Singapura bahawa kawasan itu menjadi lebih meriah dengan kedatangan pelawat dari Singapura dan juga China.

Agensi berita itu menyifatkan perbezaan ketara di empat kawasan utama di selatan Johor – Johor Baru, Iskandar Puteri, Pasir Gudang dan Kulai – tahun ini berbanding setahun lalu, menunjukkan orang ramai berpusu-pusu untuk menggunakan kolam renang dan membeli-belah di kedai runcit.

Pemilik Pangsapuri Singapura

Seorang pemilik pangsapuri warga Singapura, Isabel Tan memberitahu portal berita bahawa kebanyakan mereka adalah warga Malaysia yang bekerja di Pelabuhan Tanjung Pelepas dan pekerja asing yang berdekatan.

Beliau menambah bahawa harga hartanah di Forest City telah menurun sebanyak 30 hingga 50 peratus sejak projek itu dilancarkan, menjadikannya lebih mampu dimiliki oleh kumpulan demografi yang lebih besar.

“Saya fikir projek ini [pada mulanya] disasarkan kepada pembeli asing, terutamanya dari Singapura dan China,” Tan dipetik sebagai berkata.

Baca Lagi | Top 10 YouTuber Paling Diikuti di Malaysia

Baca Lagi | Microsoft Mengehadkan Sembang Bing kepada 5 Soalan setiap Sesi

Sulaiman Saheh, pengarah penyelidikan di firma perunding hartanah Rahim & Co, memberitahu Channel News Asia bahawa telah menjadi “trend positif baru-baru ini” dalam pasaran hartanah Johor.

“Membandingkan sembilan bulan pertama 2021 dan sembilan bulan pertama 2022, jumlah semua transaksi hartanah sektor meningkat sebanyak 39.8 peratus,” katanya dipetik.

Syarikat China seperti Country Garden

Beliau mengaitkan ini dengan permintaan yang terpendam dan peningkatan keyakinan daripada pembeli selepas sempadan dibuka semula.

Tetapi beliau juga berkata pasaran berkemungkinan bergerak berhati-hati, terutamanya berkaitan dengan perkembangan syarikat China seperti Country Garden.

Beliau menjelaskan bahawa pemaju asing cenderung untuk melancarkan projek berita mereka dengan meletakkan sejumlah besar unit, kira-kira 10,000 unit setahun, untuk dijual, yang menghasilkan bekalan yang lebih besar daripada permintaan.

Walaupun Putrajaya telah menghantar isyarat yang menggalakkan tentang kemajuan Iskandar Malaysia, Channel News Asia melaporkan pensyarah Jabatan Pengajian Asia Tenggara Universiti Kebangsaan Singapura Serina Rahman mencadangkan bahawa kebangkitan Iskandar Malaysia mungkin tidak mendadak.

Beliau berkata kerajaan semasa di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi tumpuan kepada mengurangkan hutang kerajaan dan memastikan kestabilan politik.

“Saya fikir dengan Anwar yang bertanggungjawab, Johor tidak akan diabaikan sama sekali. Tetapi sama ada tumpuan sekarang adalah untuk kerajaan persekutuan menarik pelaburan – ini nampaknya tidak mungkin,” katanya dipetik sebagai berkata.

Projek Iskandar Malaysia bermula pada 2006 di bawah kerajaan persekutuan ketika itu yang dipimpin oleh bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Projek mega itu sepatutnya berkembang dengan memanfaatkan sinergi dengan negara jiran Singapura.

Dana kekayaan negara Malaysia Khazanah Nasional telah ditugaskan untuk menerajui projek itu, dengan matlamat untuk mengubah rantau ini menjadi zon ekonomi khas setanding dengan metropolis antarabangsa.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Microsoft Mengehadkan Sembang Bing kepada 5 Soalan setiap Sesi

Read Next

Mengapa Pekerja Muda Jepun Mencari Peluang di Luar Negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.