The Malaysia Post

Sejarah JDM (Pasaran Domestik Jepun)

Apa itu Kereta JDM

Dari perspektif peminat kereta yang berpangkalan di Amerika Syarikat, kereta Jepun yang berorientasikan prestasi telah bertukar daripada kabur kepada arus perdana sejak 30 tahun yang lalu. Itu bukan bermakna industri kereta berprestasi Jepun tidak wujud sebelum 1990, tetapi kesedaran rata-rata orang Amerika terhadap model pasaran domestik Jepun (atau kereta JDM) adalah minimum, paling baik.

Istilah JDM pada asalnya mewakili kereta yang dijual terutamanya di Jepun, tetapi ia membawa maksud mana-mana model Jepun berprestasi tinggi, sama ada kereta baharu atau terpakai yang dijual secara eksklusif di Jepun atau dalam pelbagai pasaran global, termasuk A.S. dan Kanada.

Itu mula berubah pada tahun 1980-an, kerana coupe dua pintu yang sporty seperti Honda Prelude, Mazda RX-7, Nissan 240SX, dan Toyota Supra dan Celica menyertai Nissan 300ZX di bilik pameran AS. Tetapi pangsi sebenar ke arah kenderaan JDM datang pada tahun 1990-an, apabila majalah seperti Sport Compact Car dan Super Street menumpukan pada semangat yang semakin meningkat untuk “kereta penala” Jepun dan budaya peminat yang terbentuk di sekeliling mereka.

Acura Integra, Honda Civic, Mitsubishi Eclipse dan Nissan 240SX adalah antara model yang paling biasa dipaparkan dalam majalah ini.

Populariti JDM yang Semakin Berkembang di AS

Populariti yang semakin meningkat bagi majalah pasaran Amerika tersebut telah disesuaikan dengan masanya dengan gelombang supercar Jepun yang datang ke bilik pameran A..S, seperti Honda NSX serba baharu (ditandakan sebagai Acura di A.S.) dan Mitsubishi 3000GT VR4.

Tahun 1990-an juga menyaksikan peningkatan kuasa kuda dan casis yang besar kepada kereta sukan Jepun pasaran A.S. seperti RX-7, Supra dan 300ZX, kebanyakannya kini menampilkan enjin turbo berkembar dan berjaya bersaing dalam aktiviti sukan permotoran berprofil tinggi.

Baca Lagi | Salahuddin Ayub: Kerajaan Mahu Perluas Inisiatif ‘Rahmah’ Melangkaui Makanan

Baca Lagi | Peranan Genetik dalam Personaliti dan Tingkah Laku

Menjelang awal tahun 2000-an model JDM tambahan telah melonjak ke bilik pameran A.S., termasuk pacuan semua roda Subaru Impreza WRX STI dan Mitsubishi Lancer Evolution (atau Evo).

Honda S2000, sebuah kereta sport pacuan roda belakang baharu dengan transmisi manual 6-kelajuan dan garis merah 9,000 rpm, menambah momentum, begitu juga dengan filem kecil berjudul The Fast and The Furious.

Filem bertemakan kereta berbajet yang agak rendah dan berprestasi ini memberikan penekanan yang berat pada kereta JDM yang menggunakan pelbagai alat ganti kereta selepas pasaran. Varian Honda Civic dan Mitsubishi Eclipse, menggunakan spoiler besar dan nitrous oxide, bersama-sama dengan kereta JDM sebenar seperti pemanduan sebelah kanan Nissan Skyline GT-R, membantu mengesahkan filem itu dengan peminat JDM.

JDM Ditampilkan dalam Filem

The Fast and The Furious merupakan kejayaan besar box-office, memberi inspirasi kepada lebih daripada 10 sekuel/spin-off, dan mempopularkan istilah seperti nitrous oxide, supercharger dan twin turbo.

Walaupun kebanyakan peminat automotif masih tidak mahu meletakkan kereta JDM pada pesawat yang sama dengan supercar Eropah dari kumpulan M Sport BMW, Ferrari, Mercedes-AMG, atau Porsche, tidak dinafikan minat dan nilai pasaran yang semakin meningkat, kereta klasik JDM berikut .

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Peranan Genetik dalam Personaliti dan Tingkah Laku

Read Next

Apakah Matriks, Sebenarnya?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.